joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    În 2018, arădenii s-au chemat mai puţin prin săli de judecată

    de Ovidiu Balint | 1 februarie 2019, 1:24 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    Judecătorii Flavius Bradin și Lucian Balaș

    CSM încearcă o rearondare a judecătoriilor în România

    Un bilanţ pe anul trecut al Tribunalului Arad ar putea părea plictisitor, mai ales dacă nu eşti implicat în cauză, ca la vreo şedinţă de judecată. Însă, purtătorul de cuvânt, judecătorul Flavius Bradin, ne-a furnizat şi câteva date interesante despre activitatea judecătorească din Ardul anului 2018.

    La bilanţul care s-a desfăşurat în această săptămână, în prezenţa reprezentanţilor Curţii de Apel Timişoara, precum şi a reprezentantului Consiliului Suprem al Magistraturii, au fost prezentate datele conform cărora Judecătoria Arad a ocupat locul trei la nivel naţional, din puctul de vedere al eficienţei procesului de judecată. Clasamentul a fost efectuat în baza a cinci criterii, ca indicatori de eficienţă : rata de soluţionare a dosarelor, vechimea dosarelor în stoc, ponderea dosarelor închise într-un an, durata medie de soluţionare şi documetele redactate peste termen. Interesant este faptul că la Judecătoria Arad a scăzut foarte mult  indicele de desfiinţare a hotărârilor pronunţate, de doar 2,59%, precum şi indicele de atacabilitate a aceloraşi hotărâri, de doar 10,84%. Asta înseamnă că circa 90% dintre cei care au fost implicaţi în procese au fost mulţumiţi de sentinţele date de către magistraţii Judecătoriei Arad.

    Volumul de activitate a scăzut în anul trecut, raportat la numărul total de dosare, singurul domeniu în care s-a constatat o creştere fiind cel al familiei şi minorilor.

    Pe de altă parte, Tribunalul Arad îşi promovează cele două inovaţii prin care urmăreşte uşurarea muncii angajaţilor instituţiei, dar şi creşterea accesibilităţii populaţiei la documentaţia proceselor. Cele două inovaţii sunt două aplicaţii, dosarul electronic şi aplicaţia pentru scrierea dosarelor, ambele putându-se dezvolta şi la nivel naţional.

    Tot de la Tribunalul Arad am aflat se încearcă o posibilă rearondare a circumscripţiilor tribunalelor din România, pentru alcătuirea altei hărţi la nivel naţional. Consiliul Suprem al Magistraturii consideră că este necesară această rearondare a unor localităţi la judecătoriile deja existente pentru că multe dintre acestea se confruntă cu problema acoperirii de personal. Deocamdată nu se poate vorbi despre eventuala desfiinţare a unor judecătorii, ori de înfiinţarea altor noi, totul fiind în faza de proiect.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.