Iată un festival de film care nu s-a anulat: „Filmtettfeszt”! Între 17 și 19 septembrie, la Cinema Arta

  de [email protected] | 12 septembrie 2020, 2:02 PM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

  0

  Scapă de anulare din motive de Covid și festivalul arădean FARAD, dar despre asta am mai scris. Un alt festival care revine cu o nouă ediție în această toamnă este „Filmtettfeszt” – Zilele Filmului Maghiar, eveniment ajuns la cea dea șasea ediție la Arad.

  Festivalul „Filmtettfeszt” vine din Cluj (unde ajunge deja la cea de-a XX-a ediție) și aduce cinefililor filme de artă produse recent în Ungaria. Evenimentul are loc simultan, în perioada 17 – 19 septembrie, în 15 orașe: Cluj-Napoca, Brașov, Carei, Covasna, Gheorghieni, Gherla, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Salonta, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Timișoara și Arad. Nu se difuzează neapărat același film în fiecare oraș și nici perioada festivalului nu se limitează la trei zile peste tot (la Cluj-Napoca sunt cinci zile, la Brașov patru, de exemplu), dar săptămâna este aceeași, întinzându-se până în weekend.

  În orașul nostru, ca în anii trecuți, festivalul va avea loc la Cinema Arta, doar că în acest an proiecțiile vor fi în curtea de vară, în cazul în care vremea le va permite organizatorilor.

  Intrarea va fi liberă la toate proiecţiile, dar este obligatorie rezervarea prealabilă a locurilor pe [email protected] sau la numărul de telefon 0257 280 526. Filmele vor fi subtitrate în limba română (în afară de co-producția româno-maghiară „Trenul fantomă”).

  PROGRAM

  Joi, 17 septembrie, ora 20:30
  Kísértetek vonata (1933) / regia: Lázár Lajos
  Trenul fantomă (1933) / regia: Jean Mihail, Lázár Lajos (fără subtitrare)

  Vineri, 18 septembrie, ora 20:30
  FOMO: Fear of Missing Out (2019, 16+, titlu original: FOMO) / regia: Hartung Attila

  Sâmbătă, 19 septembrie, ora 20:30
  Cei care au rămas (2019, titlu original: Akik maradtak) / regia: Tóth Barnabás

  Despre Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar

  Prima ediţie a festivalului Filmtettfeszt a fost organizată în anul 2001 cu scopul de a prezenta publicului clujean filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. În acelaşi timp, organizatorii au dorit să asigure un prilej de prezentare cineaştilor maghiari transilvăneni deja cunoscuţi sau aflaţi încă la început de carieră.

  Din 2012, Premiul „Mânzul Şarg” pentru întreaga carieră este oferit anual unei personalități de marcă a cinematografiei care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea tinerilor cineaşti transilvăneni, precum și a celor deja consacrați. Din anul 2015, festivalul îi premiază și pe cei mai talentați tineri. Secțiunea de competiție Filmgalopp așteaptă an de an scurtmetraje de ficțiune sau documentare ale tinerilor creatori transilvăneni.

  De-a lungul anilor a crescut numărul filmelor proiectate, a genurilor şi invitaţilor din breaslă prezente la festival, dar şi a locaţiilor. „La fel ca și anul trecut, în 2020 – mulțumită numeroaselor organizații partenere – avem bucuria de a organiza proiecţii simultane în 15 oraşe”, anunță organizatorii.

  Anul 2020 însă a adus și o altă noutate uriașă: cinematografele închise în primăvară din cauza pandemiei s-au redeschis abia la începutul lunii septembrie. „În calitate de organizatori, cel mai important scop al nostru a fost să organizăm ediția de anul acesta în condiții de siguranță, de aceea organizăm o mulțime de proiecții în aer liber. În toate locațiile cerem spectatorilor respectarea riguroasă a normelor de igienă și sanitare de prevenție”, se anunță pe pagina web a festivalului.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.