Aproape 7 milioane de euro pentru reabilitarea și reconversia fostei fabrici MARTA | VIDEO din interiorul clădirii





Două din trei segmente ale clădirii monument istoric „Casa MARTA”, inclusiv partea frontală, dinspre Calea Aurel Vlaicu (clădirea cu turn), vor intra în curând în prima etapă a procesului de reabilitare și reconversie într-un nou centru multicultural, precum și în sediul Hub cultural mARTA. Primăria Arad a obținut, prin ADR Vest, o finanțare europeană importantă, de 6.950.000 euro, prin Programul numit „Noul Bauhaus European”.
Lucrările de reabilitare ar trebui să înceapă chiar de anul viitor.
„S-a pomenit deja despre oportunitatea finanțărilor care vor veni din fonduri europene, cea mai importantă fiind cea prin Programul «Noul Bauhaus European». Săptămâna trecută a fost la Arad – și aici, la Casa MARTA – o delegație de la Bruxelles, chiar șeful acestui program. Este vorba de o finanțare de 6.950.000 euro, de care va beneficia municipalitatea, Primăria Municipiului Arad, pentru reabilitarea și reconversia Casei MARTA”, a declarat Ovidiu Balint, directorul Hub cultural mARTA, într-o conferință de presă ce a avut loc chiar în Casa MARTA.
Programul „Noul Bauhaus European” se adresează municipalităților din Vestul României, alături de Arad, obținând aceeași finanțare de 6.950.000 euro și orașele Timișoara, Deva și Reșița.
Finanțarea de aproape 7 milioane de euro este „o sumă promițătoare, pentru că suma totală de care ar fi nevoie conform studiului DALI (n. red. – pentru toate cele trei segmente ale clădirii), este de 11 milioane de euro”, a precizat Ovidiu Balint, dar cel puțin așa vor putea începe lucrările, fiind inclus chiar și emblematicul turn.
Consultarea opiniei publice, începând de luna viitoare
În luna noiembrie 2024, Hub cultural mARTA va demara deja procesul de consultare a opiniei publice, ca un prim pas în implementarea proiectului în vederea finanțării, invitând la Casa MARTA asociații arădene din domeniul cultural și antreprenori din domeniul cultural și industrial, pentru a stabili, practic, ce activități artistice și oferte culturale și-ar dori arădenii să găsească în Casa MARTA după ce va fi reabilitată.
Va fi, de asemenea, și un sondaj de opinie pentru cetățeni, realizat în parteneriat cu Universitatea Aurel Vlaicu, precum și un forum online pe pagina oficială a instituției, hubmarta.ro.
Dar dincolo de stabilirea viitoarelor activități și evenimente în baza cererii publicului, Hub cultural mARTA are deja idei concrete pentru sălile clădirii MARTA.
În primul hol, de la intrare, va fi centrul de informații, în spatele căruia vor fi birourile administrative. Tot la parter, o sală imensă va deveni una dintre sălile multifuncționale (pentru concerte, spectacole, proiecții de filme și diferite activități artistice). Vor mai fi încă două săli multifuncționale în partea din spate a clădirii, în „Hala 3”, unde va fi și „Muzeul Tehnicii și Tehnologiei” și un muzeu etnografic numit „Muzeul Comunităților Arădene”.
Una dintre viitoarele săli multifuncționale în Casa MARTA
În clădirea cu turn, la etaj, va fi o sală de dans și ateliere pentru artiști plastici și artiști fotografi.
Clădirea are și un subsol, unde se vrea o tipografie și ateliere de restaurare.
Viitoarea sală de dans în Casa MARTA
Reabilitarea clădirii cu turn, finalizată cel târziu în 2027
Partea birocratică a proiectului, proiectul tehnic și obținerea autorizațiilor sunt deja în stadiul de pregătire, a declarat consilierul local municipal Cosmin Buruc: „Este cea mai importantă fază a proiectului. Sperăm să o terminăm în cel mai scurt timp. Chiar ieri am avut o întâlnire la Primărie, am făcut un fel de grup de lucru, în care am cooptat toți factorii implicați, pentru că e de o complexitate imensă ce este aici, nu ține doar de o persoană, ține și de departamentul de investiții, departamentul de fonduri europene, departamentul tehnic, de biroul arhitectului-șef, de mai multe departamente din cadrul Primăriei. Luni vom avea o altă întâlnire, deci nu o lăsăm așa, să tergiversăm lucrurile”, a declarat pentru Special Arad Cosmin Buruc.
„Această împărțeală pe trei segmente a clădirii a fost făcută tocmai pentru etapizarea redării în funcțiune a clădirii. Dacă se termină mai repede renovarea unui corp al clădirii, acela va intra deja în circuitul civil, va începe să funcționeze, nefiind o problemă faptul că renovarea va continua în celelalte corpuri”, a mai precizat consilierul Cosmin Buruc.
Momentan, clădirea se află, desigur, într-o stare avansată de degradare, dar Ovidiu Balint și consilierul local Cosmin Buruc sunt încrezători că suma obținută va acoperi necesara reabilitare.
Tavan prăbușit pe jumătate, într-o sală din Casa MARTA
Mai este în așteptare și un alt proiect de finanțare, printr-o colaborare transfrontalieră cu orașul Makó din Ungaria. Deși a fost inițiat și proiectul respectiv, având în vedere că majoritatea fondurilor europene acordate Ungariei au fost înghețate, această a doua linie de finanțare rămâne, deocamdată, cu semnul întrebării. În schimb, Hub mARTA are în vedere orice altă sursă de finanțare aplicabilă în viitorul apropiat, fie din fonduri europene, fie guvernamentale.
Dacă totul va decurge conform planului, primul corp de clădire ar trebui să intre în funcțiune cel târziu în 2027.
„Liniile de finanțare pe care le accesăm ne obligă să terminăm lucrările până în 2029”, a precizat Ovidiu Balint.
Holul de la intrare în Casa MARTA
Suprafața aproximativă a întregului imobil este de 4000 mp suprafață construită la sol, cu o medie de trei nivele. Segmentul clădirii care va fi, cel mai probabil, primul reabilitat, are cinci nivele cu tot cu turn și are și o mansardă pe care municipalitatea vrea să o extindă.
Planul clădirii se găsește pe site-ul hubmarta.ro (vezi aici).
În centrul a cinci cartiere
„Casa MARTA se află în centrul unei zone a cinci cartiere, cu o populație de cca. 50.000 de locuitori, care nu au unde să se ducă pentru petrecerea timpului liber. Cu alte cuvinte, asta ne dorim noi să propunem arădenilor, un loc în care arădenii să se simtă bine”, a spus Ovidiu Balint.
Vedere din turnul Casei MARTA
Instituția de cultură Hub mARTA s-a înființat în 2022 tocmai cu scopul principal de a oferi imobilului, în care a funcționat fosta fabrică de mașini, o funcție multiculturală, precum și un muzeu al istoriei industriale a orașului. Clădirea fostei fabrici MARTA a fost dată în administrarea hub-ului cultural omonim în anul 2023. În momentul de față, instituția de cultură funcționează într-un sediu provizoriu în holul fostului cinematograf „Dacia”, din centrul Aradului.
Instituția a organizat deja mai multe evenimente culturale, printre care un Simpozion de sculptură, festivalul Underground și, cel mai recent, la începutul acestei luni, festivalul de teatru circ „Performance. Acting. Circus”.
Hub mARTA a produs și două spectacole de teatru în acest an: „The Voyager” (regia: Theo Herghelegiu), în parteneriat cu Aradi Kamaraszínház și Teatrul Carousel, și „Toxic” (regia: Florin Piersic Jr.), cel din urmă fiind produs în cadrul unui workshop și prezentat în premieră la Festivalul Underground.
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)