miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivHoție publică din nou. Candidatul Ciprian Luca a plagiat 80 la sută din proiectul de management pentru șefia Spitalului Județean Arad

  de Mihai Todoca | 20 mai 2022, 12:20 PM | Dezvăluiri | Știri Arad | Topic special

  11

  Aici a fost surprins de camere pe când vota „cu două mâini” în perioada când era deputat...(foto: captură video hotnews.tv)

  Aici a fost surprins de camere pe când vota „cu două mâini” în perioada când era deputat. Reporterul i-a cerut numele ca alegătorii să știe cine, acesta a refuzat pe un ton condescendent: „Vai de mine, cei care mă știu, știu”

  Ne așteptam? Poate că nu. Ne miră? Defel! Cum ne putem aștepta ca cineva să-și ia în serios funcția pe care și-o dorește, dacă ajunge să copieze în proporție de aproximativ 80% munca altcuiva?

  Cum ne putem aștepta la anumite rezultate din partea unei persoane care ar trebui să demonstreze integritate, coloană vertebrală, dorință de muncă și de a schimba ceva, dacă înainte de a susține un concurs pentru ocuparea unei funcții, publice în cazul nostru, apelează la „scurtături”? Mai precis: la furt!

  Da, cu un tupeu incredibil, fostul deputat Ciprian Luca, trecut pe la mai multe partide în cariera sa, a plagiat proiectul de management depus pentru concursul care avea în vedere ocuparea șefiei Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Practic, a copiat 80 la sută (și suntem indulgenți) din lucrarea unui alt candidat la funcția de manager, dar al Spitalului Județean din Târgu Mureș (lucrare cu care s-a concurat în anul 2021 – Mariana Cernat).

  Mai avem cuvinte? Mai avem explicații? Dacă până și șefii din Poliție au fost descoperiți ca fiind mari plagiatori, plus premierul Ciucă, că nu putem să-l uităm, nu ne mai miră că această boală a furtului intelectual a infectat până și concursul de la SCJU Arad.

  Bineînțeles că nu aveam cum să nu verificăm și celelalte trei lucrări ale candidaților la șefia spitalului. Am făcut-o, însă alte rezultate de plagiat nu am obținut. Nu spunem că nu ar fi, dar în mod cert, dacă s-a furat intelectual, nu s-a făcut dintr-o lucrare care apare pe internet. Însă, subliniem, că o să publicăm orice dovadă de încălcare a integrității concursului pentru șefia Spitalului Județean Arad.

  L-am sunat pe fostul deputat Ciprian Luca pentru a-l pune față în față cu furtișagul descoperit de redacție.

  Iată ce ne-a spus: „Deci nu are cum să fie . Nu cred că are cum să fie o proporție, nu știu cum poate să fie al meu, că acolo e cu protecția datelor… Deci nu e o lucrare de doctorat. E o lucrare în care problemele sunt generale. Dacă e să o luăm așa, eu primul proiect l-am făcut în 2017. Deci exact aceeași structură. Eu modificările le fac punctual… Așa l-am preluat toți…. Datele pe care le-am scris, le-am luat de la spital.

  Ele depind de modul în care le prezinți, de viziunea ta… Deci sută la sută este luat de undeva. Deci dacă vă uitați la lucrarea mea din 2017, e și acolo. Înseamnă că m-am plagiat pe mine. Da… e … sunt o grămadă de formulări pe care le iei, ca să nu faci greșeli, e evident, dar nu văd ce relevanță are. E un schelet. Eu trebuie să susțin proiectul, acolo sunt numai niște expresii. Alea trebuie detaliate, sunt scrise simplist acolo…

  Eu din 2017 am mai făcut trei proiecte. Înseamnă că la rândul meu, și pe mine m-a plagiat altcineva. Marea majoritate a proiectelor dacă vrei să le dai o structură, să arate frumos, se aseamănă între ele. Principiile și obiectivele sunt general valabile. Aceleași lucruri, indiferent…

  Vorbim despre lucruri general valabile. Nu inventez roata acuma. Eu am urmat o grămadă de cursuri pe tema asta, m-am documentat la Deva, la Timișoara, că pe site la spital la Arad nu găsești…”

  Notă: În conversația noastră cu Ciprian Luca, am menționat că în celelalte proiecte nu se regăsește acel ,,schelet” de care pomenește. Răspunsul acestuia a fost : „Ceilalți candidați nu au mai făcut proiecte”.

  Mai jos veți găsi evidențiat cu galben, părțile identice cu cele din proiectul de management al spitalului județean din Târgu Mureș (la fel, inclus și el pentru comparație).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu stiu din ce cauza ne mai miram de asa ceva…Doar a fost deputat,s-a balacit in mlastina Capitalei,a avut timp sa se naraveasca,si acum s-a trezit si el ca vrea un osut de ros,ca deh…bugetar fiind,ai toate avantajele,nu mai conteaza ca esti hot. De parca ar fi singurul ?!

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Este ordin pe unitate de la USR sa fie discreditat Luca pentru ca este aradean si trebuie sa faca loc candidatei din Timisoara?…Wiener si Fritz vor omul lor la conducerea Spitalului Judetean sa mai distruga inca un spital?…vad ca USR are o problema cu distrugerea sistemului medical de stat

   0 voturi
   +1
   -1
  3. Vi se pare esential faptul ca proiectul este partial preluat din alta parte? Nu conteaza mai mult daca este un proiect bun pentru spitalul din Arad sau nu? Credeti ca daca Falca ar fi copiat „proiectul de manager de oras” de la Bolojan si l-ar fi aplicat ca atare, Aradul arata mai rau?

   --1 voturi
   +1
   -1
   • @Florin – Da, mi se pare esențial ca proiectul de management prezentat la un concurs să fie original, nu copiat. În primul rând, pentru că plagiatorul s-ar folosi de furt (de idei) pentru a ocupa o funcție de conducere, iar asta se numește fraudă. Acceptând așa ceva, ar însemna că putem da liber la copiat la examenele de bacalsureat, de admitere în facultăți și așa mai departe. Dvs. asta doriți?
    Să știți că nu întâmplător țările în care plagiatul atrage multe sancțiuni dar și oprobiul public, sunt mult mai dezvoltate decât România. Sunt țările acelea în care ne pleacă tinerii de valoare, și în care au succes (aici ar trebui să lupte cu plagiatorii).

    +1 voturi
    +1
    -1
    • Eu nu sustin plagiatul, doar ca mi se pare ca in Romania brusc si dintr-o data in urma cu cativa ani a inceput sa fie la moda discutia pe aceasta tema. Si daca bine imi amintesc inceputurile au fost date de razboiul Basescu-Ponta. Doar ca mai mereu se dovedesc doar anumiti plagiatori si scapa altii, facandu-se mari nedreptati, in functie de cum bate vantul. (Ponta – verdict: a plagiat, Kovesi- verdict: nu a plagiat, ba chiar e pusa sefa pentru a-i pedepsi pe cei necinstiti). Si vad ca moda luptei anti-plagiat se extinde si acolo unde nu prea ar fi cazul sa discutam de asa ceva.
     Sunt total impotriva fraudarilor de orice fel, dar cand concursul este unul „pe proiecte”, cum poti fi sigur ca fiecare candidat si-a facut singur proiectul 100%? Dumneavoastra sunteti sigur ca ceilalti candidati si-au facut propriile proiecte? Daca domnul Luca este de fapt singurul candidat care a venit cu acei 20% de la el, pe cand ceilalti au venit cu proiecte facute 100% de altii? In fata comisiei ar trebui ca fiecare candidat sa-si sustina proiectul si sa raspunda intrebarilor comisiei, pentru a dovedi ca si-a insusit acel proiect. Atata tot. Asta e esenta unui concurs de proiecte, in opinia mea. Daca se doreste mai mult, se da un examen la fata locului, in care sa se testeze anumite cunostinte sau capacitati ale candidatilor.
     Asta este parerea mea dupa datele pe care le am, dar sa stiti ca sunt constient si de faptul ca e posibil ca eu sa ma insel si dumneavoastra sa aveti dreptate in ceea ce spuneti. ( adicatalea, pe undeva, mie sa imi scape ceva din vedere)

     +2 voturi
     +1
     -1
  4. Un hoț cioban penibil!!!! Ruşineeee!!!!!

   Doamne fereşte!!! Mai asta lipseste!!!
   Un penibil acest dobitoc parvenit!!!
   Normal ca e plagiat, se vede de la o posta ca nu-l duce capu’!!! Dar sunt atatea exemple rectorița de la univ. aurel vlaicu. Same bullshit!!!! Ruşineeee incultilor de 2 bani!!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.