Concertul Hakeshet Klezmer Band de la Sinagogă, încoronarea Festivalului Minorităților
Festivalul Minorităților s-a încheiat, duminică seara, printr-un concert memorabil la Sinagoga Neologă de pe str. Tribunul Dobra, unde Hakeshet Klezmer Band a cântat melodii tradiționale și unele adaptate în stilul specific, în fața unui public numeros.
„Hakeshet Klezmer Band” este prima formație de muzică klezmer din România, înființată în 2005 la Oradea. De-a lungul timpului, a cunoscut succes național, dar și internațional, ajungând să încânte inclusiv urechile publicului din Buenos Aires, Argentina. Stilul muzical klezmer este specific evreilor așkenazi din Europa Centrală și de Est, melodiile fiind cântate la nunți sau alte întruniri sociale. Sunetele specifice înglobează pe lângă muzica religioasă evreiască și alte genuri, inclusiv influențe din muzica otomană, greacă și română, muzica baroc, dansurile populare germane și slave.
O comunitate de 307 ani la Arad
Înainte de concert, Raoul Vizental, președintele Comunității Evreiești din Arad, a dorit să prezinte pe scurt istoria primilor evrei ajunși aici, care s-au văzut nevoiți să respecte reguli pentru a se adapta în comunitate. A evidențiat mai multe momente dificile pentru comunitatea evreiască, dar apoi a pus accent pe multiculturalitatea care s-a dezvoltat în Arad, care a devenit un oraș în care diferitele comunități etnice au conviețuit în armonie și prietenie.
„Nu știu dacă știți, în 1717 au fost primii evrei care au intrat în oraș, erau două familii: Elias și Marcus. Dar li s-a pus o condiție: aveți voie în oraș, doar să nu vină alții… Au venit apoi și alte restricții, de exemplu, în 1828, când până la urmă au primit autorizație să facă sinagoga, iar cu o condiție: aveți voie să faceți sinagoga, dar să nu fie văzută de la stradă. Apoi, de exemplu, în 1937, când au apărut legile antievreiești…
Totuși, zilele acestea, am văzut cum s-au reunit toate minoritățile și cred că a ieșit ceva frumos. Mă bucur că din partea germanilor se află aici, din partea sârbilor sunt în sală, ne-am unit… Singurul lucru pe care vreau să-l contrazic un pic este că s-a numit «maratonul diversității». Din punctul meu de vedere, nu s-a spus chiar corect, pentru că eu consider că toți am fost la fel. Toți, de la început, am convenit să-l facem, pentru toți dorința noastră este să stăm aici, să ne simțim bine, să ne respectăm tradițiile. Cât de bine ne înțelegem noi ca minorități s-a văzut în zilele acestea, dar pentru mine a fost tot timpul. M-am născut în Arad, am fost student în Arad și am o amintire destul de drăguță, când eram student eram un grup de patru prieteni: era românul, era un maghiar, era unul care era pe jumătate german, un sfert maghiar și un sfert român și eram eu, evreul. Nu știu dacă e chiar Take, Iache și Cadîr, dar eram cei patru care ne înțelegeam foarte bine. Ce-i surpinzător este faptul că unul singur a părăsit România: românul. Dar de data aceasta este în sală și mă bucur că a venit să ne vadă! Dar în Arad, indiferent, trebuie să recunoaștem: minoritățile și majoritatea întotdeauna s-au înțeles”, a spus Raoul Vizental.
Câteva cuvinte a spus și toboșarul Hakeshet Klezmer Band (foto sus), familiarizând publicul cu succesul internațional al formației: „Ne-am format în cadrul comunității de evrei din Oradea, dar ca independenți. Așa suntem și acum. Am ales să promovăm cultura muzicală a evreilor și asta facem în continuare. În acest sens am luat premiu la Festivalul de Muzică Klezmer de la Safed, acesta fiind în acest sens Woodstock-ul muzicii klezmer, după care am participat la Festivalul din Argentina, din Buenos Aires și am avut ocazia să prezentăm programele noastre de muzică klezmer în multe locuri din țară și nu numai. Iar din 2011, împreună cu Teatrul Regina Maria din Oradea, am pus în scenă și continuăm să lucrăm la coloana sonoră a spectacolului Scripcarul pe Acoperiș”, a spus András Seidler.
Hakeshet Klezmer Band a cântat fără urmă de oboseală, aproape două ore, melodii euforice, de petrecere, dar și melodii nostalgice, de dor, de iubire, ori religioase, fiind acompaniați de vocea puternică a vocalistei Esther Csatári-Malec, despre care publicul a aflat că tocmai ce a fost cerută în căsătorie.
Finalul concertului a adus formației aplauze intense din partea publicului, care s-a ridicat în picioare. Festivalul Minorităților Naționale s-a încheiat astfel, dar nu înainte ca Raoul Vizental să transmită mulțumiri organizatorilor arădeni, dar și gratitudine pentru Tamara Moskovits, prezentă și ea în sală, cea care a preluat președinția Comunității Evreiești din Békéscsaba, după moartea lui Sándor Moskovits în luna august. Comunitatea evreiască din Békéscsaba e una restrânsă ca număr, acolo fiind uciși peste 5000 evrei în Cel de-al Doilea Război Mondial, în localitate existând un zid memorial cu numele tuturor victimelor.
Citește și:
Comentariile portalului
DE-MI-SI-A!!!
Cladirea de pe str. Eminescu nu are aviz ISU!!! Sunt curios daca un control de la DSP nu ar gasi si alte probleme!
Cat de multa minciuna! Părinților li s -a comunicat prin intermediul învățătorilor despre relocare în imobil menționat. LNI ar fi trebuit sa fie școală europeana conform (...)