joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Gunoiul din Arad nu pute pe facebook, dar ne infectează orașul! Câte sesizări au făcut arădenii la DSP și Garda de Mediu

  de Mihai Todoca | 28 aprilie 2018, 10:48 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  6

  Trebuie spus de la bun început că situația în care se află Aradul din punct de vedere al ridicării gunoaielor este și acum un subiect care aprinde facebook-ul (sute de poze, videoclipuri și comentarii), și nici nu condamnăm arădenii care au făcut acest lucru.

  Din păcate, toate acestea au efect doar acolo, pe facebook. Sunt multe comentarii de genul: „alo! Garda de mediu! Nu se vede?”, „DSP Arad de ce nu face nimic?”. Aceste comentarii nu vor avea efectul scontat dacă nu se și fac sesizări la aceste instituții. Arădenii ori nu mai au încredere în aceste instituții, ori consideră că de sesizări ar trebui să se ocupe altcineva.

  Ne este greu să credem că rezolvarea unei probleme uriașe care poate afecta grav sănătatea arădenilor este ignorată de aceste instituții, deși în unele cazuri din trecut… degete care arătau către aceste două instituții au fost.

  Doar de curiozitate, am sunat la DSP Arad și Garda de Mediu să vedem câte sesizări au făcut arădenii în legătură cu neridicarea gunoiului. La Garda de Mediu au fost 4 apeluri telefonice și o singură sesizare scrisă. Amenzi încă nici una, deoarece ni s-a comunicat că sesizările sunt încă în lucru. În schimb la DSP Arad au fost exact… zero. Din data de 23 aprilie până în prezent nu a fost nici o sesizare înregistrată, nici telefonic și nici în scris.

  Trebuie înțeles un lucru, simțul și datoria civică a fiecăruia dintre noi nu se face pe facebook. Da, este în regulă să tragem un semnal de alarmă printr-o postare, dar trebuie să mergem mai departe și să alertăm și autoritățile competente în acest sens. Administrația locală trebuie să înțeleagă că ei sunt în acele funcții pentru noi, pentru comunitate, iar noi, comunitatea avem o putere să le atragem atenția când lucrurile nu funcționează, dar asta printr-o plângere sau o sesizare. Este foarte adevărat că au fost cetățeni care au făcut aceste lucruri în alte situații și au fost de-a dreptul ignorați, dar asta nu înseamnă că cineva, până la urmă, nu își va face pur și simplu treaba și va sancționa neregulile semnalate.

  Este în regulă să te revolți, ba mai mult este chiar indicat, dar revolta trebuie făcută în scris cu sesizări și reclamații, pentru ca un anume organ de control să își facă treaba.

  Încă o dată, nu condamnăm arădenii, ci doar încercăm să ne facem treaba, aceea de a responsabiliza comunitatea. Responsabilitate. Un cuvânt al cărui sens nici nu îl mai recunosc cei din conducerea orașului nostru.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Apropo referitor la “ ultimatumul” Garzii de Mediu pentru firma se salubritate, care expira astazi la ora 16, unde anume se poate sesiza in cazul in care nu este respectat?

   Intreb pentru ca am incercat telefoanele de pe site Garda de mediu ( comisariat judetean Arad) si nu raspunde nimeni.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Referitor la sesizari… Nu pot vorbi in numele altora, ci doar al meu personal. Impreuna cu vecinii mei am facut in urma cu ceva timp nenumarate sesizari la primarie, politia locala, DSV etc, pana la avocatul poporului impotriva unui vecin care crestea gaini,potirnichi, capre si avea si inca mai are in dotare un caine pitbul corcit cu amstaff, pentru care nu respecta prevederile legale in vigoare. O vecina a scris inclusiv la avocatul poporului. Nu s-a rezolvat absolut nimic, desi am venit cu argumente pertinente si citate din legea in vigoare. Acum creste iar gaini. In plin centrul Aradului. Stiu ca e un alt subiect, dar e vorba in esenta de acelasi lucru. Daca ai o nemultumire, desi pe ici pe colo mai exista legislatie, desi, teoretic, ai cui sa te adresezi, nu se ia nici o masura. A fost si un mic articol pe Special, mai degraba haios, decat de atitidine, despre caprele vecinului.
   Deci… despre ce vorbim? Ce rost mai are sa facem sesizari, plangeri… Cine sa le ia in seama?

   +5 voturi
   +1
   -1
  3. Fără să încerc să fiu gigicontra, dar mă întreb, „Ce cusur au onor instituțiile avizate, să se AUTOSESIZEZE în problema cauzată arădenilor, de un menagement deficient al colectării deșeurilor menajere?” Dacă, în alte cazuri în care, Cineva care-l deranja pe primărelul nostru de doi bani, au ieșit la fața locului în inspecții inopinante, fără să fie sesizați în scris, acum …???
   Ei nu trăies în această localitate? Ei nu stau cu gunoaiele neridicate? Ei nu au FB, sau nu citesc și ele articolele de pe SAR?
   Lipsa lor de reacție ne îndreptățește să-i numim COMPLICI, la mușamalizarea acestei jigniri aduse cetățenilor Aradului.

   Dar, bine înțeles că o Sesizare S c r i s ă, la care ar trebui să se primească și un nr. de înregistrare este altceva.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.