joi, 19 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Gunoaiele din Chişineu-Criş, între sesizări, camuflări, igienizări şi firme pe „placul Primăriei”

    de Mihai Todoca | 28 august 2024, 10:26 AM | Chişineu Criş | Reportaj | Știri Arad | Topic special

    0

    Spiritele se încing la Chișineu-Criș, unde un localnic, Cristian Băican, denunță, după spusele lui, un dezastru ecologic. Acesta susține că firma care se ocupă de igienizarea unui viitor șantier, demolând o construcție ce ținea de fosta stație de epurare din localitate, deversează deșeurile inerte, din demolare și nu numai, pe un alt teren.

    În acest sens, o sesizare a fost făcută la Garda de Mediu, care săptămâna trecută a dispus un control în acea zonă, situată pe strada Gării.

    În pozele postate pe facebook de către un localnic, se pot observa pe lângă crengi, cărămizi sau saci de beton, și alte gunoaie care nu ar putea proveni din demolări, cum ar fi o canapea sau un fotoliu, doze de bere sau PET-uri, saltele, coșuri de mână etc.

    colaj gunoaie ch cris

    Sesizarea făcută la Garda de Mediu făcea referire la două situații: cea prezentată mai sus, dar și că, pe un alt teren, se deversează pământ.

    În urma controlului efectuat de comisarii Gărzii de Mediu, s-a stabilit că terenul pe care erau deversate deșeurile de către firma contractată pentru igienizare de către Primărie,  și a dispus ca până în data de 6 septembrie anul acesta „să se ridice de pe locație deșeurile neconforme pentru acea locație (să rămână doar deșeuri inerte din construcții și deșeuri vegetale) și monitorizarea zonei pentru a împiedica depozitarea altor deșeuri decât cele prevăzute în HCL 21 /26.02.2021”.

    În ceea ce privește celălalt teren, Garda a descoperit că e vorba de un teren privat, unde proprietarul a adus doar pământ (nu și deșeuri) pentru a-și nivela curtea.

    „Sunt și alți oameni care aruncă acolo gunoaie, nu doar deșeuri din construcții”

    Terenul care face subiectul sesizării la Garda de Mediu aparține Primăriei, în urma unei hotărâri din 2021 care stipula că terenul respectiv va fi folosit pentru deșeurile inerte:

    Se aprobă alocarea terenului în suprafaţa de 27.577 mp, situat în intravilanul orașului Chisineu-Cris, după obținerea avizelor prevăzute de lege, în vederea stocării temporare a deşeurilor inerte rezultate din activităţi de construcţii și demolări de pe raza U.A.T. Orașul Chișineu-Criș .

    Art.2. Se aprobă ca deșeurile inerte rezultate din activități de construcții și demolări de pe raza orașului Chișineu-Criș, să fie utilizate ca material de umplutură pentru lucrări de consolidare, reabilitare a străzilor și a căilor de acces din orașul Chișineu-Criș.

    Art.3. Deșeurile inerte rezultate din activități de construcții și demolări, care pot fi stocate temporar, sunt: beton și fracții separate de beton; pământ și pietre, inclusiv pământ excavat din diferite amplasamente, fără conținut de substanțe periculoase și resturi de balast.

    Art.4. Se interzice stocarea și depozitarea de deșeuri sau alte materiale care pot avea un impact negativ asupra pânzei freatice sau a mediului înconjurător, precum și depozitarea pe zona de protecție a cursurilor de apă.

    Art. 5. Autorizațiile de construire/demolare emise de către Primăria Orașului Chișineu-Criș vor cuprinde în mod obligatoriu mențiunea privind locul de eliminare și tipurile de deșeuri admise la eliminare .

    Am vorbit și cu primarul în funcție, Flavius Chereji, care ne-a spus că a fost informat despre situație și că a fost și el la locul respectiv, unde: „Într-adevăr, erau niște deșeuri care nu aveau ce căuta acolo. Am văzut o canapea, un fotoliu, dar acestea nu provin de la fosta stație de epurare, adică unde vom face Centrul de colectare cu aport voluntar.

    Mai aruncă și oamenii, iar din ce știu, deșeurile provin din altă localitate, nu de la noi. Am încercat să punem și o cameră de luat vederi acolo, din aceea cu panouri fotovoltaice, dar nu prea funcționează, nu se încarcă. Cine face sesizări…îl cunosc, dar aici la Primărie nu s-a înregistrat nici o sesizare”, ne-a spus acesta.

    colaj gunoi cris

    Au împins fotoliul mai departe, canapeaua a dispărut

    Ne-am deplasat și noi la locul care a făcut obiectul controlului comisarilor Gărzii de Mediu, luni. Într-adevăr, la prima vedere, zona pare să fi fost „curățată” de deșeurile neconforme, iar asta deoarece de dimineață a intervenit un buldozer în zona respectivă (În videoul de la finalul articolului se poate vedea în prima parte cum arăta zona săptămâna trecută, iar în cea de-a doua parte, intervenția buldozerului de luni dimineață).

    Însă, dacă „intri” mai mult în acea zonă, se poate observa cum multe deșeuri au fost împinse de lama buldozerului. Am regăsit, ca atare, deșeurile prezente în pozele postate săptămâna trecută pe o rețea de socializare.

    Canapeaua nu am mai găsit-o, însă s-ar putea să fie îngropată sub restul deșeurilor provenite din construcții. Și suspectăm acest lucru deoarece fotoliul l-am găsit la marginea locației. I-am pus în vedere aceste lucruri primarului, iar acesta ne-a spus că va verifica situația din nou.

    Firmă pe „placul” Primăriei cu 55 de contracte în 4 ani

    Chișeuanul care a făcut sesizarea legată de deşeuri a precizat, printre altele, că firma care se ocupă de igienizarea zonei fostei stații de epurare este o firmă de casă a Primăriei Chișineu-Criș și că, în fapt, ar fi controlată de un polițist încadrat în IPJ Arad.

    Conform informațiilor de pe listafirme.ro, firma Solvalserv  are sediul în Chișineu-Criș și este administrată de Ștefania Lupău având codul CAEN 4211 , însemnând că firma se ocupă cu „Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”.

    Înființată în 29 decembrie 2020, societatea a prins aproape din prima contracte cu Primăria Chișineu-Criș, instituția locală acordându-i firmei deținută de Ștefania Lupău 55 de contracte cu atribuire directă în mai puțin de 4 ani.

    În 2021, Solvalserv a încasat de la Primărie suma de 735.297 RON ca urmare a atribuirii directe a unui număr de 20 de contracte. Nu e puțin lucru ca unei firme nou-înființată să i se atribuie aproape 3 contracte/lună de către Primărie.

    În 2022  un număr de 13 contracte atribuite direct au adus în conturile Solvalserv suma de 674.879 RON.

    În 2023, Primăria a apelat la aceeași firmă, atribuindu-i acesteia un număr de 10 contracte, însumând 708.490 RON, iar în 2024, până la data publicării acestui material Solvaserv a încasat 721.540 RON fiindu-i atribuite 12 contracte.

    Pe scurt, înființată în 29 decembrie 2020, cu prima lucrare atribuită direct de către Primăria Chișineu-Criș în 28 aprilie 2021, iar ultima în 19 august 2024, firma Solvaserv a încasat până acum de la instituția locală suma de 2.840.206 RON, în urma încheierii a nu mai puțin de 55 de contracte într-un decurs de 3 ani și 4 luni. O medie de peste un contract per lună.

    Un parcurs de invidiat pentru o firmă nou-înființată. Aceasta a început cu 4 angajați în 2021, în prezent  numărând doar 2 angajaţi, dar reușind să fie certificată ca „Firmă de încredere” de către Centrul de Cercetare a Opiniilor Clienţilor CBOK, în 2021. Sunt, însă, opinii împărțite pe marginea acelui certificat, care se plăteşte, unii spunând că doar se profită de naivitatea administratorilor care ajung să-și „comande” un astfel de certificat (mai multe detalii la acest link).

    Ne întoarcem însă la zicala „dacă este imoral, nu înseamnă că este și ilegal”, o zicală care pare să fie pe drumul cel bun de a ajunge cutuma definitorie a societății moderne.

    Citește și: „Rău, greu, frumos”. Așa arată viața alături de un copil cu sindromul Down şi alături de lumea care te pune, de multe ori, la colţ (3)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.