marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Negocieri eșuate la Astra Rail! Greva muncitorilor continuă (Foto/Video)

  În jur de 300 de muncitori, angajați ai companiei arădene Astra Rail Industries, au declarat grevă și s-au adunat joi, 9 mai, în fața sediului de pe Calea Aurel Vlaicu, din zona Gării CFR.

  Motivul care i-a determinat să facă această grevă spontană este nemulțumirea pe care aceștia o au față de salarii, pe care le consideră (vedeți filmările!) prea mici și simt că nu mai au încredere în reprezentanții lor.

  Producătorul de material rulant Astra Rail Industries, care contro­lează fabricile de vagoane Astra Vagoa­ne Arad, Romvag (Cara­cal) şi Meva (Turnu Severin), are un istoric de peste 100 de ani în producţie. Compania a fost preluată, în urmă cu câțiva ani, de The Greenbrier Companies, într-o tranzacție evaluată la peste 60 milioane de euro. Acest lucru s-a întâmplat, iar firma americană a ajuns să dețină 75 % din acțiunile companiei Astra Rail. Ca urmare a acestei fuziuni, Bernd Böse, directorul general al Astra Rail Industrie, a preluat șefia executivă a noii companii și a deținut și funcția de președinte al Consiliului de Administrație, asta până în martie 2019, când acesta și-a dat demisia, invocând motive personale.

  „Nemulțumirea oamenilor e că salariul e cel mai mic din județul Arad, la o intreprindere care face vagoane, adică industrie grea. E un salar de mizerie. Condițiile sunt mizerabile”, a spus unul dintre muncitori.

  „Am 38 de ani lucrați! 38! Mai am 1 an și ies la pensie și am un salariu de mizerie. Ăsta-i adevărul!”, a declarat un alt muncitor

  Special Arad este la fața locului și o să revenim cu amănunte. Încercăm să ne întâlnim cu cineva din conducerea fabricii pentru a afla care este poziția oficială.

  Update

  Președintele sindicatului, Ionel Rusu, le-a vorbit oamenilor, explicându-le ce a discutat cu reprezentanții companiei.
  „Săptămâna viitoare continuăm negocierile”, zice Rusu.

  De mai bine de 20 de ani nu a fost o grevă de o asemenea amploare la Astra Rail Industries. În 2010-2011 au mai fost anumite probleme, când societatea era în insolvență, dar nu a fost o grevă atât de mare.

  În fața societății sunt adunați o parte din muncitorii din schimbul 1. Deși greva au făcut-o toți muncitorii, nu toți s-au și adunat la sediu. La ora actuală, nu se lucrează deloc în fabrică. Din informațiile pe care le deținem, a fost oprit curentul să nu se întâmple nenorociri.

  Am comunicat la toată lumea, inclusiv la presă, să se știe problemele noastre. Am fost întrebat ce am rezolvat astăzi. Astăzi am rezolvat problema. Patronatul și-a retras propunerea pe care ne-a făcut-o și continuăm pe scrisoarea noastră. Nu am semnat nimic! Nu am semnat nimic și s-a anulat propunerea lor!”, le-a spus Ionel Rusu – președintele sindicatului, oamenilor adunați în fața sediului.

  Muncitorii nu au fost însă calmați defel auzind aceste lucruri. Nu înțelegeau de ce trebuie așteptat până la sfârșitul lunii, așa cum e procedura, și îl îndemnau insistent pe liderul sindicatului să persiste astăzi cu negocierile.

  Ia-ți șase, șapte oameni și du-te și negociază acuma, pe loc! Cât trebuie să tot negociezi? Două săptămâi, trei?! Și după aia, noi începem lucru și nu se mai întâmplă nimic…”, a strigat un muncitor.

  Menționăm că s-a stabilit că luni dimineață, la 6:30 toți muncitorii din fabrică au planificată o întâlnire.

  Reprezentanții companiei nu au dorit să ofere presei niciun punct de vedere.

  UPDATE 2 (10 mai)

  Negocierile dintre reprezentanții sindicatului muncitorilor și a conducerii Astra Rail au eșuat.

  În aceaastă dimineață, muncitori s-au îndreptat din nou spre clădirea de vizavi de Gara CFR, în care se află birourile celor din conducerea fabricii.

  Așa cum am scris și ieri, angajații Astra Rail s-au săturat de „salariile de mizerie și condițiile de mizerie”.

  „Noi vom continua cu greva! Ni s-a spus că revendicările noastre s-au trimis mai departe conducerii americane și că vom primi un răspuns. Așa ne-a spus un reprezentant din conducerea companiei, dar noi tot nu vom începe lucrul. Suntem înapoi în fabrică, dar de lucrat nu lucrăm. Nu după ce conducerea și-a pus supervizorii să ne amenințe că ne vor tăia bonurile de masă sau orele suplimentare. Nu am dovezi, dar se știe treaba asta!”, a declarat pentru Special Arad unul dintre muncitorii prezenți la greva de azi.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ba esti nebun?La Astra Arad? Nu se poate!!! Pai nu urla Blidar ce contracte are si cum angajeaza ei meseriasi pe bani buni??? Era plin ziarul de angajari la Astra si laudau ce conditii deosebite ofera ei ….aceleasi scarbe comuniste si securiste…da oare Blidar mai merge cu elicopterul la Moneasa? Intreb pentru un prieten….

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Astazi am descarcat pentru prima data in Astra si am vazut asa in mare conditiile de lucru dar oamenii au dreptate în primul rând cu salarizarea si bineînteles conditiile de munca fiind vorba de o companie cu traditie in domeniu ! Am vizitat companii de acest profil prin europa si erau foarte dotate dar ce am vazut la noi in Arad te face sa plagi dar totusi bieti oameni cu cea ce au la dispozitie fac produse foarte cautate in lume ! Respectele mele si Succes !

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.