marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Gheorghe Schwartz: „În calitate de cetățean de onoare al municipiului Arad mă adresez domnilor Cionca și Bibarț”

  de - | 17 februarie 2021, 6:38 PM | Contributors | Topic special

  1

  Stimate Domnule Președinte al CJ Arad, Iustin Cionca, când mi-ați făcut cinstea de a mă numi Ambasador al Culturii Arădene, am înțeles că acest titlu nu este numai o onoare, ci și o obligație: obligația de a mă implica mai intens în treburile culturale ale Aradului.

  Stimate Domnule Primar Călin Bibarț, când mi s-a făcut cinstea de a fi numit Cetățean de Onoare al Municipiului Arad, am felicitat Consiliul Municipal că a oferit diplome de excelență la numeroși oameni de cultură.

  Acum, orașul este profund îngrijorat pentru soarta Teatrului Vechi, un simbol de neînstrăinat al urbei și, drept urmare, am lansat un Apel – Petiție pentru salvarea, restaurarea și rămânerea acestei emblematice clădiri istorice în patrimoniul orașului și a locuitorilor săi. La apelul meu au răspuns peste 2000 de oameni – nu numai actuali locuitori ai Aradului, ci și din alte colțuri ale țării, chiar și de peste hotare. Lista, a rămas deschisă și – iată! – este completată în continuare zi de zi. Mai multă lume a propus ieșirea în stradă pentru Teatrul Vechi. Eu cred că, mai ales în vremuri de pandemie, demonstrațiile nu sunt recomandate, lucrurile putându-se repara mai ușor printr-o atitudine deschisă și democratică.

  De asemenea, am cerut ca domnii consilieri care au votat – cu majoritate de voturi – renunțarea la dreptul de preempțiune să explice de ce au făcut-o. Poate au motive pe care nu le știm, dar ar trebui să le știm.

  Nu am primit vreun răspuns de la nicio autoritate publică și de la niciun partid politic. Acesta este un semn clar că lupta pentru Teatrul Vechi trebuie să fie dusă de societatea civilă. (Noi nici nu ne dorim politizarea subiectului. În mod inevitabil, politica se schimbă. Aradul rămâne).

  Cum a fost publicată Ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Municipal, unde au fost incluse și acceptarea sau refuzarea dreptului de preempțiune pentru numeroase spații, vă rog să includeți și Teatrul Vechi pe această listă. Și să permiteți să asiste la acest vot cui dorește.

  Oricum, Teatrul Vechi se (mai) află în Arad… Orice amânare poate duce la demolarea de la sine a edificiului!

  Domnule Președinte și Domnule Primar, arădenii sunt hotărâți să-și apere până la capăt tradiția și simbolurile.

  Gheorghe Schwartz

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „De asemenea, am cerut ca domnii consilieri care au votat – cu majoritate de voturi – renunțarea la dreptul de preempțiune să explice de ce au făcut-o. Poate au motive pe care nu le știm, dar ar trebui să le știm.”
   .
   EXACT!!! Când se iau asemenea decizii, cu efect devastator asupra tezaurului cultural al orașului ( că doar nu era vorba despre o budă publică … nu că ele nu ar fi de interes public într-un oraș european în 2021 și că ar fi atât de multe încât dispariția uneia, nu ar avea o prea mare importanță) ar trebui ca cetățenii să aibă posibilitatea să-și exprime opinia printr-un REFERENDUM LOCAL. Le-au fost delegată puterea de decizie în a ADMINISTRA ORAȘUL ȘI JUDEȚUL ÎN FAVOAREA CETĂȚENILOR, nu în favoarea unor combinații de afaceri private.
   .
   Care ar fi MOTIVELE ce pot determina un vot majoritar într-un subiect de MARE IMPORTANȚĂ PENTRU COMUNITATEA ARĂDEANĂ??? ORDINUL DE PARTID!!! … probabil. Cum bine știm, aroganța este supremă când vorbim de aceste „Consilii”, printre altele prin felul în care au decis și în alte probleme de interes public în anii anteriori, când ordinul venit de la DICTATOR a fost suficient, „supremul, ilustrul și atoate știutorul” FILFIZON, un Pitic Paranoid”, … NU AU NEVOIE DE ALTE MOTIVE ÎNTEMEIATE!!! Explicațiile, ca și în trecut, vor fi „CA LA PROȘTI”, aruncate în scârbă. Mai țineți minte cum au vrut să DISTRUGĂ PARCUL EMINESCU???
   .
   Înțeleg, că intelectualii trebuie să se deosebească prin felul de abordare al dialogului democratic, față de „conspiraționiști” și #REZISTENȚII (doar două exemple) Dar cuvintele nu au efect asupra unor politicieni cu „PIELEA GROASĂ PE OBRAZ”!!! Presiunea trebuie să fie maximă pentru ași schimba decizia, ACUM, până nu va fi prea târziu. Ori această presiune nu se poate crea decât în STRADĂ! Cum am mai spus, avem voie să ne PLIMBĂM pe CORSO. Plimbatul acesta, un obicei al arădenilor, nu contravine cu restricțiile actuale. O plimbare tăcută, cu păstrarea distanțării sociale, ar fi o formă de protest vizual și fizic, ce ar pune probleme mari acestei administrații conduse de CIOFLINGARI. Decizia lor ne obligă la ACEST MOD DE EXPRIMARE! ALTFEL??? … APĂ DE PLOAIE!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.