sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Geaba socializare, dacă nema educațiune!

  de Teofil Grădinaru | 28 mai 2021, 10:41 AM | Blogul Special Arad

  3

  (foto: zameen.com)

  În ultimul an, am avut parte de o samă de proteste raportat la restricțiile la care ne-au supus autoritățile. Au fost proteste stradale, proteste mediatice, proteste sporadice, proteste tacite. Marea lor majoritate justificate, venite dintr-o frustrare colectivă, dată de încălcarea parțială a unor drepturi și libertăți considerate fundamentale. Leit-motivul protestelor nu a fost nici prăbușirea economiei, nici a Educației, ci lipsa de socializare, îngrădirea dreptului de a circula liber pe străzi.
  Personal, am suferit din cauza acestor restricții, dar am încercat să le și înțeleg rostul, chiar dacă uneori măsurile au fost absurde, dacă nu prin ideea în sine, ci prin transpunerea în viața reală, inclusiv unele abuzuri venite din partea diferitelor elemente reprezentând autoritatea, dar care se credeau mici dumnezei doar pentru simplul fapt că se aflau de cealaltă parte a… fluierului.
  Acum, chiar dacă nu avem o libertate deplină, măcar putem umbla lejer pe străzi, ne putem identifica și saluta, putem socializa. Dar…
  Am tânjit după socializare, după o plimbare în parc, pe bulevard sau pe o stradă oareșcare. Și? Merită, oare, această libertate? Știm ce să facem cu ea? Și dacă știm, chiar știm toți?
  Eu îmi doresc un oraș liber, plăcut, prietenos. După ridicarea unor restricții am găsit un oraș mai instabil social decât l-am lăsat. Dimineața, aceleași sunete de claxon, aceeași bădărănie colectivă a unor părinți care-și lasă mașinile pe avarii, aceeași aglomerație rutieră. Eu, pieton fiind, pe lângă slalomul printre mașini mai trebuie să am grijă (eu de ei, nu invers) și de bicicliștii care confundă trotuarul cu pista de biciclete, mai fac slalom și printre rahații de câine care ornează mai toate trotuarele de pe traseul meu, am grijă (când plouă sau e post-ploaie) și să nu fiu stropit de unii vitezomani, iar lista cu grijile mele poate fi continuată. Până și discuțiile interumane, post-restricții se învârt tot în jurul restricțiilor, a vaccinării, a teoriilor conspirațiilor, a veșnicii replici „las’ că știu eu, doar am văzut la…/am citit pe…/am auzit de la…”
  Și-atunci? Unde mi-e socializarea? Deși am o fire răbdătoare, îmi vine deseori să mă autopedepsesc și să-mi pun din nou masca, pentru a nu se vedea cum mestec sudălmi sau cum mijesc zâmbete ironice. O astfel de socializare mai mult dezbină, creează disensiuni, majoritatea oamenilor neavând înțelepciunea de a căuta lucruri care ne unesc ci, dimpotrivă! Fiecare caută ceartă, harță sau măcar o discuție în contradictoriu, parte pentru a mai defula din presiunea acumulată de-a lungul acestor ultime 13-14 luni.
  Din păcate, socializarea postpandemică pare să nu-mi priască. Nu am o telecomandă sau un „mouse”, ca acasă, să mut la alt program sau pe alt site. Aici, în viața reală, mi-ar trebui o „telecomandă” specială, care să mă ducă în trecut. O „telecomandă” care să aibă puterea de a completa restanțele în educație a multora dintre noi. Pentru că, dincolo de pandemie și restricții, de drepturi și libertăți, principala problemă a acestei (ne)socializări e lipsa de educație sau, ca să nu-i jignesc pe părinții și bunicii noștri care (sunt convins) au oferit acea educație – denumită clasic „cei șapte ani de acasă” – dar care educație nu este pusă în practică. În fond, e ca în bancul modern: mulți au o educație aleasă, profundă. Dar, din păcate, sunt asimptomatici!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Tifi. Dacă mergi într-un penitenciar vei găsi 2 categorii mari și late: cei nevinovați și cei vinovați. Problema nu sunt cei nevinovați ci cei vinovați fiindcă în logica lor se consideră neîndreptățiți, respectiv cred că ei sunt închiși fiindcă i-a prins poliția, nu reușesc să introducă în raționament faptul că pe ei i-a prins poliția fiindcă au călcat, ei, pe bec.
   Cam tot așa și articolul tău. Consideri că lipsa calității socializării se datorează lipsei de cultură. Eu cred că oamenii au renunțat la politețe, sunt puși pe harță, revendică o normalitate care le-a fost luată cu silă de o adunătură infectă de ”aleși” ai neamului.
   Altfel spus, îi iei cuiva ceva al lui cu forța, îl ții la tine cât ai chef, după care, cu multă mărinimie ești dispus să-i returnezi bunul și el, idiotul și ingratul nu doar că nu-ți mulțumește ci chiar de trimite la origini și în concluzie tu consideri că nemernicul, idiot și ingrat, infect și primitiv este nesociabil.
   Noaptea minții!!!!!!!
   De când sunteți la guvernare, național și mai ales local nu ați făcut altcewva decât politice zdrăngănirii bățului prin gard și apoi ați înfierat cu înaltă conștiință civică comportamentul deplasat al bietului cîine aflat după gard și ați reclamat apoi, stup de argumente și dovezi privind agresivitatea patrupedului, eutanasierea lui.
   Ceva așa infect ca PDL-ul rar! Sunteți abslut fascinanți într-un sens maladiv, morbid la fel cum este fascinantă slugărnicia abjectă a susținătorilor acestei mișcări grețoase.

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Aceleaşi tare ale societăţii au fost şi înainte de pandemie. Eu speram la un pic de cumpătare în relaţia interumană. În articolul meu nu e vorba de partide, de politică, ci de educaţie şi bun simţ. De ce trebuie să dăm o tentă politică la orice? O anumită frustrare dată de încălcarea unor libertăţi nu trebuie să scoată animalul din noi. N-ar trebui!

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Drepturi, drepturi și iar doar drepturi. Vaiiiii … ne-au furat libertățile!!!!
   .
   O manifestare a EGOISMULUI OBRAZNIC ȘI SCÂRBOS!!! Dar de obligațiile față de comunitatea în care trăiești… nimic-nimic?! Mai ales Ăștia de cunosc bine garanțiile asigurate de Constituție.
   .
   Ai mare dreptate Tifi. LIPSA DE EDUCAȚIE este evidentă chiar și la aceea care știu să scrie și să citească. De restul ce să mai vorbim?! Praf și Pulbere!!! Și din ăștia sunt destule exemple și pe aici printre comentatori. Se încăpățânează să ne țină prelegeri despre încălcarea drepturilor constituționale, când cetățenilor li se cere să fie solidari.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.