vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Gărgărițele din Afganistan și separatiștii din Ucraina au scumpit heroina

  de Special Arad | 17 septembrie 2014, 10:02 AM | Internaţional

  0

  Ceea ce n-au reuşit ofiţeri antidrog şi serviciile secrete din întreaga lume, aproape că au reuşit gărgăriteţe din Afganistan şi separatiştii din Ucraina. Heroina este mai puţină şi mai scumpă. Traficanţii rămân fără o bună parte din drogurile pe care le vindeau, după ce o invazie de insecte a compromis culturile de mac din Afganistan. Iar preţul stupefiantelor a crescut, pentru că rutele de transport sunt mai lungi, ca să evite estul Ucrainei, scrie Digi24.

  E mică, frumos colorată, personaj principal al unui cântec pentru copii şi a destabilizat piaţa mondială a drogurilor. Invazia de gărgăriţe din Afganistan a distrus sute de mii de hectare cultivate cu mac. Recolta care stă la originea producţiei de opium şi a celei de heroină a fost cea mai mică din ultimele decenii.

  „Au fost nişte probleme în Afganistan, la culturile de opiu. Asta a scăzut producţia şi a crescut preţul pe piaţa neagră”, spune un ofiţer antidrog.

  Nu doar gărgăriţele au dat peste cap planurile traficanţilor de droguri.

  „Ca urmare a războiului din Ucraina, ruta să fie deviată. Duce la creşterea preţului”, mai spune ofiţerul antidrog.

  Astfel, noua rută trece prin Rusia, Belarus, Letonia, Polonia şi apoi ajunge în vest, iar prețul poate fi de 60.000 de ce euro.

  Ruta de transport prin România ar fi mai ieftină pentru traficanţi, dar cu riscuri mai mari. În ultimii ani, poliţiştii de la crimă organizată au interceptat transporturi de sute de kilograme. De cele mai multe ori, drogurile sunt aduse prin Republica Moldova, Turcia şi Bulgaria cu maşina şi ies din România prin punctele de frontieră cu Ungaria.

  „Ruta balcanică, noi suntem pregătiţi ca să evităm un surplus de heroină pe teritoriul României”, afirmă ofiţerul antidrog.

  Preţul drogurilor e influenţat de ruta traficantului. Drumul lung egal stupefiante scumpe. Spre exemplu, heroina pleacă din Afganistan şi Pakistan. În Turcia costa 15.000, în România până la 30.000, iar în vest chiar 40.000 de euro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.