Furtuna a păgubit acoperișul și așa șubred al Teatrului Vechi. Proprietarul a dispus punerea lui în siguranță și ne spune că ar avea un cumpărător

  de Raluca Medeleanu | 24 iulie 2020, 11:17 AM | Știri Arad

  0

  Anul 2020 a însemnat, pe lângă pandemie, și o serie de furtuni intense care, pentru clădirile istorice ale Aradului, reprezintă o amenințare la fel de periculoasă precum bolile pentru oameni. În această situație se află și Teatrul Vechi (numit Hirschl) care, de ani buni, se află într-o stare de „moarte clinică”.

  Ultima furtună a reușit să smulgă din plăcile de pe acoperiș, astfel că l-am contactat pe unul dintre proprietari pentru a afla dacă situația este sub control. Acesta ne-a spus că vecinii sunt cei care l-au contactat pentru a îi semnala problema, iar el a trimis un alpinist utilitar pentru a pune în siguranță secțiune avariată.

  Am profitat de ocazie pentru a îl întreba dacă a mai primit vreun răspuns de la Primărie despre o eventuală cumpărare a teatrului sau de vreo eventuală ofertă de sprijin, însă – așa cum ne așteptam – municipalitatea nu a mai zic nici „pâs”.

  Amintim cititorilor, pe această cale, că în repetate rânduri Gheorghe Falcă ne-a declarat atât nouă, cât și restul presei arădene, că motivul pentru care Primăria nu cumpără Teatrul Vechi e că proprietarii ar cere o sumă fabuloasă pe el, 2,5 milioane de euro. Am intrat însă în posesia ofertei de preț depusă la Primăria Arad, din august 2017 (ultima, de altfel,) și am descoperit că situația e complet alta: teatrul costa 460.000 euro. O diferență de la cer la pământ! Cu toate acestea, fostul primar Falcă a continuat să insiste pe suma umflată, ea „propovăduindu-se” chiar și după ce acesta a plecat la Bruxelles, ca europarlamentar, iar proprietarul ne-a spus că mereu s-a lovit doar de uși închise.

  Să vă luați gândul de la sprijin!

  Nici schimbarea conducerii nu a adus noroc Teatrului Hirschl. La întâlnirea din 2019 cu proprietarii clădirilor istorice din centru, când s-a anunțat bugetul pentru sprijin financiar din partea Primăriei pentru reabilitarea fațadelor, primarul interimar Călin Bibarț i-a tăiat complet intervenția proprietarului monumentului istoric de pe Gh. Lazăr, atunci când acesta se pregătea să ceară și el sprijin. „Nici să nu vă gândiți!”, i-a zis atunci Bibarț. Refuzul avea de a face cu „regula” ca mai întâi proprietarii trebuie să se asigure că nu există probleme la structura imobilelor și că abia atunci se pot gândi la reabilitarea fațadei.

  Proprietarul ne-a dat astăzi totuși și o veste bună. Dacă municipalitatea nu are interes să cumpere teatrul, se pare că există acum un cetățean care mai deține o clădire în zonă și care și-ar fi exprimat intenția de a cumpăra întregul Complex Hirchl (teatrul și casa alipită). Totuși, încă nu a fost bătută palma, rămâne de văzut dacă planurile se vor și materializa. Noi tot ce putem spera este ca, indiferent de cine îl deține, monumentul istoric să fie readus la starea lui originală, fiind păcat ca o clădire încărcată cu atâta istorie să fie lăsată complet de izbeliște. Vorbim totuși de primul teatru de piatră de pe actualul teritoriu al României, chiar dacă în acte cel din Oravița ne-a luat-o înainte (deși e mai „nou” cu câteva luni).

  Citește și:

  Proprietarii cer o sumă mult mai mică pentru Teatrul Vechi, iar administrația minte fără să clipească – noi informații ies la iveală cu privire la negocierile pentru vânzarea imobilelor

  Campanie Special Arad: „Arădeni, descoperiți-vă valorile! Cereți-vă Teatrul Vechi înapoi!”. Ep.1: Începuturile

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.