Cu toții știm că fumatul este extrem de dăunător pentru adulți, dar pentru copiii care se află lângă persoane care fumează, putem spune că este la fel de periculos. Faptul că cineva fumează în preajma lor, iar ei inhalează fumul de țigară este un lucru extrem de dăunător pentru sănătatea celor mici !
Dacă vorbim despre fumatul pasiv, acesta este actul de inhalare neintenționată a fumului de tutun, adică fumatul indirect. Exact acest lucru se întâmplă cu copiii care se află-n aceeași încăpere cu persoane care fumează. Cu certitudine fumul de țigară din aer este inhalat de toți cei care se află în aceeași încăpere, dar cel mai trist este că niciun copil nu poate să-și exprime un punct de vedere și să spună că fumul îl deranjează.
Autoritățile de sănătate publică au ajuns la concluzia că fumatul pasiv poate provoca o serie de boli copiilor. Încăperile pline de fum de tutun sunt de șase ori mai poluate decât o autostradă în plină zi, când traficul este la cote înalte, iar fumatul pasiv/secundar este una dintre cauzele apariției cancerului de plămâni.
Fumatul secundar înseamnă cel puțin 250 de substanțe chimice toxice care sunt inhalate, iar 50 dintre ele cauzează cancer.
Fumatul pasiv poate cauza sau favoriza la copii:
– infecții ale urechii
– simptome respiratorii (tuse, strănut, dificultăți în respirație)
– infecții respiratorii (bronșită)
– un risc mai mare de aparitie a sindromului morții subite a sugarului.
Cum poți evita un risc major la care sunt expuși copiii :
-Nu fuma în casă în prezența lor. Dacă deschizi ușa sau geamul după ce fumezi nu este suficient. Fumul rămâne în aer mai mult timp după ce ai terminat țigara, sau rămâne chiar pe obiectele din casă.
-Nu fuma în mașină. Mașina este un alt spațiu închis în care dacă se fumează în prezența copiilor, aceștia sunt expuși la un risc major.
Recomandare:
Singura modalitate de a-l apăra pe copil de efectele fumatului secundar/pasiv este de a fuma afară, în curte, sau într-un spatiu deschis, departe de copii. Cel mai bine pentru sănătatea tuturor este să renunți la fumat.
Dacă te gândești să fumezi în casă să știi că există așa numitul fum terțiar (third hand smoke), adică fumul care rămâne pe suprafețele pereților și a obiectelor din casă, care în combinație cu alte substanțe din aerul din interior, pot da naștere la compuși cancerigeni.
Din nefericire, tot mai mulți copiii mici sunt expuși acestui tip de fum, deoarece ei ating multe astfel de suprafețe și introduc în gură diverse obiecte.
Gândește-te de două ori dacă vrei să aprinzi o țigară în preajma unui copil !
Comentariile portalului
O, da, mi-ați dat o idee. Să iau la rând aparatele pe care le-am ascultat de-a lungul timpului, dar înaintea digitalizării. Am început cu unul cu căș (...)
Lyon? Hahaha. Lyon de doi ani lupta sa nu retrogradeze. Era șmecher dacă mergea la Lyon pe vremea lui Junino Pernambucano. Dar atunci Man se năștea.
Vezi că s a cam schimbat cu depunerea declarațiilor de avere și interese. Fa o verificare la art 2 și art 2 indice 1 din Legea 176 din 2010 actualizata, sa vezi cum și (...)