sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Or tăiat, ni!, căptălanu… plus și-or upgradat burlanul!

  de Lucian Valeriu | 10 iunie 2014, 11:54 AM | Strada

  3

  TITLUL PRINCIPAL: Fraților, un semn ciudat: a-nfrunzit Teatrul de Stat! 

  Oare cum ar interpreta un… interpretolog chestia asta? Pe peretele estic al Teatrului de Stat „Ioan Slavici” a crescut o plantă! Un căptălan – ne explică specialistul nostru pe probleme de botanica zidurilor. Cum Special Arad nu are o Monică Tatoiu sau un Florian Bichir care să decodifice în cheie nostradamică apariția… semnul (n-are din simplul fapt că nu-i trăbă!:), o să ne limităm la cele lumești, abținându-ne, totuși, să înjurăm de maniera „păi bine, bă, ciumeților, numai ce-ați terminat de restaurat, măldărit, vopsit, luminat arhitectural fațada clădirii-simbol a centrului Aradului… pe o grămadă de bani ați terminat ce v-ați lăudat c-ați terminat, și deja vă înfrunzește zidul, măi, gospodarilor care sunteți voi administratori de bani publici… ce-i asta?!” Asta-i ca și cum ați ales o femeie de pe stradă, ați dus-o la salonul de înfrumusețare, ați epilat-o, i-ați pus gene și unghii false, botox și gel și tot tacâmul, ați coafat-o, vopsit-o și tatuat-o, ați îmbrăcat-o de la mall… dar ați uitat s-o spălați și, prin urmare, pute! Și nu ni-s noi din categoria celor care fac urât când văd verde… dimpotrivă… dar, după cum poate observa orice contribuabil, copacii i-ați tuns până i-o bătut beteșugu, peste parcuri ați pus pietriș și gazon sintetic, n-ați mai plantat un rondou de flori de pe timpul lui Ceaușescu… da ditamai Teatrul ați uitat să-l cosiți! Absolut oribil arată peretele ăla coșcovit… ca o domnișoară îmbătrânită la pubertate… ca un televizor nou prin care se plimbă viermi… pe scurt: Bogdane, mânca-ț-aș banu,  Taie, dreacu, căptălanu  Că ne faci de râs tăt neamu!


  captalán m. (ung. káptalan, capitel, d. lat. capitulum, capitul [!]). Est. O buruĭană mirositoare din familia compuselor cu frunze marĭ și late (care se întrebuințează la acoperit stupiĭ), cu rădăcinĭ lungĭ și groase și cu florĭ purpuriĭ (petasites officinalis). Florile eĭ îs sudorifice și emenagogice, ĭar rădăcina eĭ e vermifugă, sudorifică și astringentă. Poporu crede că te ferește de cĭumă, și de aceĭa se numește și rădăcina cĭumeĭ. Se numește și brustur dulce. – Și căptălan. (DEX)


   

  UPDATE: Or tăiat, ni!, căptălanu… plus și-or upgradat burlanul!

  Bogdan Costea s-a autosesizat sau cumva de pe Special Arad și, ni!, poza o demonstrează în toată splendoarea, o tăiat căptălanul ce era gata să înflorească și să facă pui pe Teatru. Peretele o rămas tot coșcovit, așa, cum e de la… recenta renovare, da măcar oamenii și-au upgradat burlanul, ocazie cu care, dacă cumva treci pe acolo, nu îți vor mai cădea ornamente sau flori de căptălan în cap, ci numai o coajă de aia de vopsea care te face să te mănânce pielea și să înjuri autoritățile de natură și cultură și de zei și cimpanzei…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. …sau ”a-nboschetărit Ioan Slavici”. Căci buruienile când iau amploare devin boscheți, apoi își ridică statura înspre sălbăticii mai înalte. Nici Teatrul vechi nu a scăpat de buruienișuri crescute pe acoperiș… Fenomenul e prezent doar în zona ruinelor… dar o instituție de cultură să aibă asemenea ”cultură”…Poate în urma ”discuțiiior secrete” să fi rămas ceva în capul capului teatrului arădean. Ca să tai captalanu ori angajezi un alpinist utilitar, ori ridici niște schele (vai câți bani!) – ori mai bine aduci un sărac de pe stradă, îl urci la etajul cu pricina, îi dai o secure și-l pui să se-aplece pe fereastră să taie captalanu. Dacă pică, nu-i bai de vagabond dar măcar să pice cu captalan cu tot. Îi rezolvabilă treaba acuma văd în timp ce scriu.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Fain. Noroc că porumbeii nu sunt captalani; ăștia pot să zboare singuri când le vine vremea! Domnul director al culturii omite un fapt ce ține de obiectul muncii sale, cultura, deci: curățenia nu se face numai înăuntru(hm). Degeaba e frumos în casă dk pe-afară arată a coteț. Și viceversa.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.