Franţa îşi afirmă voinţa de a contribui la securitatea Europei de Est, în contextul crizei ucrainene

  de Special Arad | 29 April 2014, 4:26 PM | Internaţional

  0

  Ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian a exprimat voinţa Franţei şi a NATO de a contribui la securitatea aliaţilor lor din Europa de Est, îngrijoraţi de criza din Ucraina, în cursul unei vizite, marţi, la baza Malbork, în prezenţa preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski, potrivit Mediafax.

  Patru avioane franceze de luptă de tip Rafale au sosit luni la Malbork (nord), pentru a participa timp de patru luni, în cadrul NATO, la misiuni de supraveghere a spaţiilor aeriene ale statelor baltice şi la exerciţii comune cu armata poloneză.

  Le Drian afirmă că scopul este decurajarea Rusiei să efectueze „vreo intervenţie nefastă” şi „asigurarea” Poloniei şi balticilor asupra voinţei NATO de a garanta securitatea aliaţilor săi.

  Cu ocazia unei prezentări a dispozitivului, Komorowski şi Le Drian au insistat asupra relaţiilor strânse franco-poloneze în domeniul Apărării.

  „Franţa este prezentă la întâlnire, cu putere”, a subliniat ministrul, în opinia căruia este nevoie de „fermitate şi responsabilitate” în faţa „celei mai importante” crize din Europa „de la Războiul Rece” şi până în prezent. „Fermitate înseamnă sancţiunile şi prezenţa noastră militară aici. Responsabilitate înseamnă susţinerea dezescaladării”, a spus ministrul.

  Le Drian a catalogat drept „inacceptabilă” deţinerea, de către separatişti rusofoni, în Ucraina, a unor observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

  În afară de Franţa, Marea Britanie a mobilizat în regiune patru avioane de luptă, de tip Typhoon, în Lituania, pentru a asigura, împreună cu avioane de tip Mig-29 poloneze, misiuni de „poliţie aeriană” în spaţiile aeriene ale statelor baltice.

  NATO a decis să-şi consolideze dispozitivul în favoarea ţărilor din Europa de Est membre ale Alianţei Nord-Atlantice, ca răspuns faţă de atitudinea Moscovei în criza ucraineană. Washingtonul a anunţat, la rândul său, că a trimis 600 de militari americani, în vederea efectuării unor exerciţii, în Polonia şi ţările baltice.

  Din partea franceză, un avion dotat cu radar de tip AWACS asigură, de la începutul lui aprilie, misiuni de supraveghere în zona de sud, în spaţiul aerian al României.

  Potrivit unui oficial francez, avioanele de tip Rafale urmează să efectueze, în medie, două ieşiri pe zi, în perioada staţionării.

  NATO asigură, din 2004, securitatea spaţiilor aeriene ale statelor baltice, care nu dispun de avioane de luptă. Statele Unite asigură această misiune până la sfârşitul lui aprilie şi vor preda ştafeta Poloniei, la începutul lui mai.

  Întrebat, într-o conferinţă de presă, despre o eventuală consolidare a sancţiunilor, şi anume la nivel economic, vizând Rusia, Le Drian a subliniat că Franţa se înscrie, în domeniu, „în poziţia europeană”.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.