Francezul Thierry Huillet, arădeanca Clara Cernat și Orchestra de Cameră din Toulouse aduc „Rapsodii pe teme românești” la Sinagoga Neologă

  de [email protected] | 16 August 2021, 4:57 PM | Cultură | Muzică

  0

  Sub bagheta compozitorului și pianistului francez Thierry Huillet, violonista Clara Cernat și Orchestra de Cameră din Toulouse vor concerta în data de 26 august, de la ora 19, la Sinagoga Neologă din Arad. Evenimentul „Rapsodii pe teme românești”, organizat de Asociația Pantograf, se organizează și la Oradea și Timișoara.

  Program muzical propus publicului arădean se articulează în jurul „Rapsodiilor pe teme românești pentru vioară și orchestră” compuse de Thierry Huillet, prezentate în premieră absolută în România.

  Lucrările redau, printr-o privire sincretică și contemporană, rădăcinile multiculturale ale muzicii românești: de la teme folclorice din repertoriul lăutarilor Grigoraş şi Angheluș Dinicu, Costică Pompieru, ori al Mariei Tănase la ecourile sefarde, turcești, armenești și grecești din compozițiile lui Dimitrie Cantemir.

  Accesul la concert va fi gratuit, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare.

  CLARA CERNAT este violonistă şi violistă, extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene. A debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad şi a avut o evoluţie muzicală excepţională, care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări.

  Reprezentantă a marii şcoli româneşti de vioară, Clara Cernat a fost discipola lui Ştefan Gheorghiu la Academia de Muzică din Bucureşti, obţinând numeroase premii pentru discipline variate, printre care: premiul I în cadrul Concursurilor Internaţionale „Città di Andria„ şi „J. S. Bach”, premiul al II-lea şi premiului special Mozart la Concursul Internaţional „Kloster Schöntal”.

  Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii, printre care: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris.

  THIERRY HUILLET a fost admis la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris la vârsta de 15 ani, 3 ani mai târziu obținând „1er Prix” – distincția maximă la pian, muzică de cameră şi acompaniament vocal ale acestei reputate instituții.

  A câştigat numeroase premii internaţionale, printre care: prestigiosul „Grand Prix” la Cleveland International Piano Competition S.U.A, premiul Busoni şi o distincţie în cadrul Competiţiei Internaţionale de pian de la Tokyo. A susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestra, şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase, a dirijat si susţinut recitaluri în Franţa, S.U.A., Japonia, Corea de Sud, China, Italia, Spania, Austria, Malaezia, Argentina, Peru, Chile, Belgia, Brazilia, România, Philipine, Guatemala, Slovenia, Ungaria, Portugalia etc.

  Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost interpretare în cadrul marilor festivaluri de profil din lume. Compozițiile lui Thierry Huillet sunt publicate la „Editions Alphonse Leduc” și „Editions musique21-Lelia Productions”, Paris.

  Înființată în 1953, având un repertoriu larg și eclectic, ORCHESTRA DE CAMERĂ DIN TOULOUSE face parte din cele mai active orchestrele franceze, susţinând în jur de 250 de concerte pe an. În Franţa, aceasta are o generoasă politică de avangardă adresată atât publicului tânăr, cât şi publicului în vârstă, deplasându-se pentru concerte în locuri speciale, altele decât o convențională sală de concert.

  237640467 145529651023431 7466734962943025155 n

  Proiectul „Rapsodii pe teme românești” urmărește includerea a cinci sinagogi din regiunea Banat și Crișana în circuitul cultural regional și național, prin susținerea unor evenimente de mare ținută în aceste zone.

  Partenerii evenimentului sunt Comunitatea Evreilor din Arad, Oradea Heritage, Asociația Culori cu suflet, Orchestra de Cameră din Toulouse și Institutul Francez. Finanțatori: Ministerul Culturii, AFCN, Primăria Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.