joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Fotbalul s-a întors sub cetatea Șiriei! Corvinul și Vrsac, oaspetele unui turneu care se dorește tradițional (Foto)

    de Lucian Dănilă | 22 aprilie 2022, 4:33 PM | Sport

    0

    Am scris recent despre faptul că la Șiria s-a reluat activitatea fotbalistică, asta după ce echipa locală a spus pas competițiilor județene odată cu pandemia de Covid-19. „Vinovat” pentru acest lucru se face Dinu Maghici, cel care în urmă cu doi ani a pus bazele clubului Șiriana Șiria 2020, proiect care cuprinde două echipe de băieți, juniori A 1 și copii între 5 și 12 ani, dar și o echipă de fete.

    Șiriana Șiria 2020 funcționează de aproximativ doi ani, dar a avut parte de puține competiții în toată această perioadă. Administrația locală intenționează, din vară, să reînscrie echipa fie la Liga a 6-a, fie la Liga a 5-a, după ce Șiria a lipsit în ultima perioadă de pe harta fotbalului județean.

    În această săptămână, copiii Șiriei, atât cei de la cele două grupe de băieți, cât și fetele, au avut parte, chiar la ei acasă, de un turneu care se dorește să devină tradițional, turneu la care au participat mai multe grupe de copii și juniori de la centrele cluburilor Corvinul Hunedoara și Vrsac (Serbia).

    IMG 8161

    Tot Dinu Maghici este cel care se face „vinovat” și de organizarea acestui turneu. După ce a început proiectul de la Șiria, Dinu a acceptat în toamnă să devină șeful centrului de copii și juniori de la Corvinul, un club cu o tradiție extraordinară, club care i-a dat fotbalului mare pe Gabor, fost „Balon de Aur” la Mondialul de tineret din 1981, Mișa Klein, Mateuț, Andone, Rednic sau Lobonț. „Proiectul Corvinul este la început de drum. Avem mult de muncă, dar am parte de tot sprijinul celor din club precum și al antrenorilor. Spre bucuria mea, la nivel de județ Hunedoara stăm bine, noi și Deva ne batem mereu pentru primele locuri. Fiecare grupă de la Corvinul are un nucleu de 5-6 jucători cu calități bune și foarte bune”, spune Dinu Maghici.

    Arena „Otto Greffner” de sub cetatea Șiriei, stadion care pentru un an și jumătate a fost și gazda echipei UTA pe când activa în liga secundă, a fost gazdă pentru echipele Șiriei, Corvinului și a sârbilor de la Vrsac. Inițial trebuia să fie o întâlnire amicală între Corvinul și Vrsac, cu meciuri la grupe diferite de vârstă. Întâlnirea a fost înlesnită de Tiberiu Țurloiu, de la clubul Porto Bega Timișoara, dar Dinu Maghici a preferat Șiria în detrimentul Timișoarei tocmai pentru a o adăuga în ecuație pe Șiriana.

    Echipa de băieți mari de la Șiriana a fost cea care a deschis turneul în compania echipei Corvinul 2007. Șirienii s-au prezentat admirabil și chiar au condus la un moment dat cu scorul de 2-1, dar la final au părăsit terenul învinși cu scorul de 2-3, după o reușită incredibilă a unui jucător hunedorean care a înscris golul victoriei cu un șut la vinclu dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri. Dacă scriam despre echipele Corvinului că au un nucleu pe care se pot baza, tot așa, și în cazul celor de la Șiriana, am văzut 5-6 jucători foarte talentați.

    Turneul, care a început la ora 14.30 și a durat până la orele 21, a continuat cu un joc de 8 plus 1 între fetele de la Șiriana și grupa de băieți născuți în 2012 de la Corvinul. Micuții hunedoreni s-au impus, dar am remarcat ambiția fetelor îndrumate de pe margine de Ovidiu Cohan, colaboratorul lui Dinu în proiectul de la Șiria. Pe cealaltă jumătate de teren jucau micuții copii ai Șirianei împotriva celor de la Corvinul, șirienii fiind conduși de pe margine de Viorel Popa, șe el fiind unul dintre cei care se ocupă de activitatea fotbalistică de la Șiria alături de Maghici și Cohan.

    IMG 8195

    De la stadion nu a lipsit nici primarul Valentin Bot, cel care și-a exprimat dorința de a reînscrie Șiria în competițiile de seniori din cadrul AJF. „Mă bucură enorm să văd atâția copii la stadion, să văd că peste 100 de copii joacă fotbal aici. Vreau să înscriem echipa de băieți în liga a 6-a, sau liga a 5-a, vedem cum se poate”, a spus primarul.

    Evident că de la un astfel de turneu nu au lipsit părinții celor care se întreceau în iarbă. O întreagă armată de părinți a făcut galerie din tribunele arenei „Otto Grefner”, în timp ce șirienii erau încurajați de grupuri mari de prieteni sau colegi de școală. Apropo de școală, copiii au profitat din plin de vacanța de Paști.

    La turneu a fost prezent și Milan Radin. Dacă numele nu vă spune prea multe, vă spunem că acesta este autorul cărții „Der Tormann” („Portarul”), o carte al cărui personaj principal este legendarul portar Helmuth Duckadam. Cartea este scrisă în limba germană și a fost lansată la Viena. Milan Radin a făcut mai multe drumuri între București, Semlac și Austria pentru a scrie această carte și dorește ca pe viitor să scrie și despre gloriile echipei UTA. Milan Radin s-a născut la Timișoara dar a emigrat în 1989, când a fugit din România prin Iugoslavia, stabilindu-se apoi în Austria. A revenit în România în 2007, iar la Șiria a venit împreună cu delegația sârbilor de la Vrsac, el fiind vorbitor de nu mai puțin de șapte limbi.

    IMG 8185

    Fotbalul a revenit astfel sub cetatea Șiriei, iar Dinu Maghici își propune ca acest turneu să devină unul de tradiție, care să se dispute an de an înainte de Paști. A fost un real succes atât pe plan sportiv cât și organizatoric. Și dacă ar fi să scriem despre cineva despre care credem că vom mai scrie și peste câțiva ani, îi amintim aici pe frații Mihăilă de la Corvinul. Alexandru, cel mai mare dintre ei, joacă la grupa 2007 și a arătat niște calități extraordinare de vârf de atac, iar al doilea, Darius, născut în 2010, a jucat alături de cei cu trei ani mai mari decât el, remarcându-se cu o viziune de joc deosebită și o tehnică în regim de viteză mult peste medie.

    Meciurile au fost arbitrate de Alin Crăciunaş, Ioana Cristea, Laurențiu Olariu, Andi Preda, Caius Şopț și Casian Acsan, urmăriți de pe margine de localnicul Emil Arsa.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.