joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Fosta elevă, viitoare studentă, Diana Iuga, după „Bacalaureatul de 10”, evaluează sistemul românesc de învățământ: „I-aș acorda, din subiectivism, nota 8,50”

    de Mihai Todoca | 11 iulie 2019, 9:35 AM | Interviuri | Știri Arad | Topic special

    1

    Ani la rândul au fost evaluate, ascultate și notate în urma testelor pe care le-au dat. Acum, Mara și Diana, singurele eleve din Arad, ambele de la Colegiul Național Dimitrie Țichindeal, care au luat zece pe linie la Bacalaureat, au fost invitate de Special Arad să acorde, la rândul lor, note sistemului de învățământ românesc. Am încercat să aflăm chiar de la ele la ce se așteaptă de la viitor, pe unde le vor purta pașii și dacă ar fi să schimbe ceva… ce ar schimba.

    Prima (și singura până la această oră) care ne-a răspuns la întrebări a fost Diana Iuga:

    Special Arad: Acum că ai trecut un prag important în viața ta, ce vei face în continuare?

    Diana Iuga: Îmi doresc să urmez cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Consider că mereu am avut o înclinație aparte înspre acest domeniu. Scopul meu principal în viață este de a-mi realiza o carieră în domeniul învățământului, indiferent de specializarea pe care o voi adopta în viitor. După terminarea facultății și a masterului, cel mai probabil, voi profesa în învățământ: oscilez între două specializări: profesor pentru învățământul primar și profesor pentru disciplina de învățământ matematică (voi vedea în viitor care dintre ele mă satisface mai mult).

    Special Arad: Te așteptai să iei 10 pe linie?

    Diana Iuga: Nu m-aș fi gândit vreodată că sunt capabilă de așa ceva… De fiecare dată când urmăream să găsesc notele colegilor mei mai mari și descopeream media 10 la Bacalaureat, rămâneam șocată. Nu credeam că e posibil ca, în tensiunea aceea, să nu faci absolut nicio greșeală. Mă așteptam la un punctaj apropiat, cel puțin de 10 sau chiar la nota 10 la disciplinele de învățământ: matematică și logică, argumentare și comunicare. După prima probă, cea la limba și literatura română, i-am spus mamei: „Am stat o jumătate de oră doar pe primul exercițiu și sunt convinsă că l-am greșit”. Credeam că exprimarea mea, sensul dat secvenței nu au fost corecte și de aceea am aproximat că voi lua cel mult nota 9,50. A fost o surpriză plăcută să mă regăsesc pe tabel având punctajul maxim.

    Special Arad: Dacă ai putea, ai schimba ceva la școala românească? Consideri că există anumite materii inutile?)

    Diana Iuga: Materii inutile? Nu. Din punctul meu de vedere, noi, oamenii, avem o capacitate de memorare de proporții imense, cu ajutorul căreia putem stoca un număr mare de informații. Din dorința de a cunoaște cât mai mult din descoperirile făcute asupra universului proximal, consider că existența atâtor materii în sistemul de învățământ este necesară. Da, vor fi discipline de învățământ pe care nu le vom agrea… Da, poate după terminarea liceului nu vom mai auzi niciodată de un anumit termen învățat la biologie pentru a lua nota 10. Însă de ce nu am fi curioși să cunoaștem cât mai multe din fiecare domeniu? De ce am prefera să murim proști, când atât de multe descoperiri se fac zi de zi. Mi se pare un lucru incredibil că omul a fost capabil de-a lungul timpului de a-și crea propriul ecosistem, de a-și crea propria sursă de hrană, propriul medicament, etc. E de datoria noastră, ca ființe raționale, umane, să ne dorim să continuăm acest proces de evoluție a speciei. 

    Special Arad: Ce te-a dezamăgit cel mai mult în toți acești ani de școală, în privința sistemului românesc de învățământ?

    Diana Iuga: Sistemul de învățământul necesită unele îmbunătățiri, dar, în prezent, nu sunt în măsură să comentez acest subiect. Voi putea să-mi exprim opinia în urma dobândirii unei experiențe consistente ca dascăl.

    Special Arad: Consideri că sistemul de învățământ românesc poate să pregătească tineri ca tine într-un mod eficient pentru viitorul care li se deschide în față?

    Diana Iuga: Răspunsul meu este strict subiectiv. Nu aș putea generaliza. Pentru mine școala a fost întotdeauna benefică. Din fiecare experiență considerabilă am învățat câte ceva: din cele nefavorabile, am învățat să fiu puternică și perseverentă, din cele plăcute, am învățat că roadele muncii sunt dulci. Fiecare profesor a sculptat în devenirea mea într-un mod egal. După cum am specificat, nu-mi doresc să părăsesc țara. Voi rămâne aici la facultate, deoarece consider că și România este capabilă de a-mi satisface dorința de cunoaștere.

    Special Arad: Sunt lucruri pe care, dacă ai avea puterea, le-ai schimba la orașul tău?

    Diana Iuga: Nu, îmi iubesc orașul. Dacă ar fi să pot aduce o contribuție în binefacerea orașului, aș schimba două lucruri: mentalitatea unora dintre oameni, privind respectul asupra: orașului, opiniei altor locuitori, precum și renovarea anumitor locuințe cu vechime mare (fapt care a început să se desfășoare și mă îmbucură).

     Special Arad: Dacă ar fi să dai tu o notă învățământului românesc, care ar fi aceea?

    Diana Iuga: După cum spuneam, nu mă pronunț într-un subiect atât de delicat, plus că nu am un barem în față după care să acord nota :)) Din subiectivism, aș acorda nota 8,50.

    Am luat legătura și cu Mara Popa, punându-i aceleași întrebări, dar se pare că bucuria de a fi luat nota maximă a „convins-o” să își ia o mică vacanță. Sau, poate învață pentru admitere și nu a mai avut răgaz să ne răspundă. O să publicăm cu plăcere răspunsurile ei, când o să le primim.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.