marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Fondurile europene pentru regiuni nu vor mai fi decise de la București

  de - | 12 iunie 2020, 6:31 PM | Business | Naţional | Regional

  0

  Parlamentul României a adoptat, miercuri, 10 iunie, o lege deosebit de importantă pentru descentralizarea modului în care se accesează fondurile europene pentru dezvoltare regională. Astfel, potrivit noii legislații, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR), devin autorități de management pentru Programul Operațional Regional. Altfel spus, fondurile alocate celor opt regiuni de dezvoltare ale României nu vor mai fi gestionate în ultimă instanță de la București, cum era până acum, ci la nivel regional, scrie Transilvania Reporter.

  Textual, Legea nr. 354/2020 privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene spune la articolul 3, paragraful 1: „La nivelul Regiunilor de Dezvoltare ale României, începând cu perioada de programare 2021-2027, Agențiile pentru Dezvoltare Regională organizate potrivit Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare, îndeplinesc funcția de Autoritate de Management pentru Programele Operaționale de Dezvoltare Regională (…)”.

  Legea a fost depusă în 25 februarie, de parlamentari din toate partidele. Ea a fost votată în Camera Deputaților, decizională, cu 265 de voturi pentru, 26 contra și două abțineri și a fost trimisă spre promulgare, la președintele României. Anterior, guvernul Orban I încercase reglementarea chestiunii printr-una dintre cele 25 de OUG-uri, date chiar cu o zi înaintea moțiunii de cenzură din 5 februarie.

  Reacție de bucurie în Transilvania și Banat

  Reacțiii de la nivel regional au venit, joi, de la Timișoara, sediul regiunii Vest și Alba Iulia, sediul regiunii Centru. „Începe o nouă eră în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională şi managementul fondurilor europene la nivelul regiunilor din România. Vorbim despre proceduri simplificate, scrierea ghidurilor de finanţare la nivel local, finanţări adaptate nevoilor din regiune, un contact direct cu Comisia Europeană”, a declarat directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim.

  Sursa: transilvaniareporter.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.