Primăria vrea să obțină finanțare europeană pentru schimbarea la față a Parcului „Zsolt Török”
Unul dintre proiectele care au trecut de votul consilierilor în ședința de vineri, 6 septembrie, este cel ce prevede documentația de avizare a lucrărilor de reabilitare a Parcului „Zsolt Török” din centrul Aradului, pentru care Primăria solicită finanțare europeană.
Parcul Copiilor a primit denumirea după vestitul alpinist arădean Zsolt Török, imediat după moartea lui tragică din august 2019. După ce a reușit să cucerească vârfuri extrem de dificile precum Nanga Parbat (8.126 m), soarta a făcut ca alpinistul să-și găsească sfârșitul la noi în țară, în munții Făgăraș, la doar 45 ani.
În vara anului 2019, Primăria i-a onorat memoria prin denumirea Parcului Copiilor în cinstea lui, unde a amplasat și un panou de cățărat.
Proiectul de modernizare, aprobat acum de consilieri, vine ca o continuare a schimbării la față a parcului pe tematica sportivă.
Cum se va interveni asupra aspectul parcului
Actualul parc, în suprafață de 18.588 mp, va deveni un loc de agrement și petrecerea timpului liber, unde se vor putea desfășura activități fizice și sportive diverse.
Predominantă va fi suprafața verde, dar se are în vedere și amenajarea unor zone cu tematică sportivă și a unora pentru recreere, destinată tinerilor și copiilor.
Dintre viitoarele dotări ale parcului le menționăm pe cele aferente peretelui de cățărare, ansambluri pentru skateboard,role, leagăne,hinte precum și alte dotări specifice locurilor de joacă destinate celor mici.
Un punct de atracție al parcului va fi fântâna arteziană cu jeturi care va fi amenajată în zona actualei gropi cu nisip. Mobilierul urban va fi compus din bănci individuale, bănci circulare, bănci cu forme complexe, bănci inteligente (smart) cu încărcare solară (pentru wi-fi și încărcare telefoane). Nu va lipsi nici mobilierul utilitar compus din coșuri de gunoi, cișmele, panouri de informare și grup sanitar inteligent (1 cabină adaptată pentru femei/bărbați/persoane cu dizabilități).
Primăria speră să obțină fonduri europene în această toamnă
Valoarea totală a investiţiei se ridică la peste 15 milioane de lei, iar Primăria va depune în această perioadă o solicitare de finanțare la ADR Vest pentru a primi fonduri nerambursabile, în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, Intervenția regională 7.1A – Revitalizare și regenerare urbană, Prioritatea 7 – Regiune pentru cetățeni.
Durata de realizare a investiţiei este de 36 de luni, din care 24 luni vor fi rezervate execuției lucrărilor. Primarul estimează că lucrările ar urma să înceapă pe parcursul anului viitor.
„Am optat pentru un scenariu prietenos cu natura, care nu presupune intervenții majore la nivelul zonei verzi actuale și a arborilor existenți. Suntem cu toții conștienți că în următoarea perioadă vom duce o bătălie grea pentru a implementa aceste proiecte, dar în final vom avea două parcuri refăcute, atât acesta cât și parcul Mihai Eminescu, embleme ale orașului nostru. Estimăm că anul viitor se va lucra în acest parc”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, la finalul ședinței de Consiliu Local.
Comentariile portalului
Pentru o corectă informare, în acest proiect nu este firma Pro Arhitectura. Proiectul, aşa cum am amintit, e câştigat de firma Elsaco din Botoşani, care a realizat (...)
Încă o tâmpenie a ,,băieților deștepți,,din energie executanți fideli ai ordinelor primite de la Bruxelles! Să plătești încălzirea așa (...)
Stați liniștit/ă că aflăm care este adevărul și-l vom prezenta într-un alt material. Ciudat este faptul că până astăzi nimeni nu ne-a comunicat nimic, (...)