miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  „Foaie verde de măcriș, haide, lume, la Petriș”! Circuitul Gastronomic al județului Arad revine

  de Special Arad | 27 iunie 2018, 3:14 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  Circuitul Gastronomic al județului Arad, o campanie inițiată de Consiliul Judeţean Arad, poposește la Petriș în data de 30 iunie! Gazda, Irina Onescu, primăriţa comunei, îi invită pe participanţi la un adevărat festin gastronomic, specific zonei.

  Gospodinele locului vor întâmpina turiştii cu bucate tradiţionale, din cele mai alese: pâine coaptă în ţest  (cu pastă de nucă, cu unt proaspăt de casă, cu pastă de jumări și ceapă, cu zacuscă țărănească), brânză proaspătă (cu cheag, cu ceapă verde, cu mărar, cu chimen), lapte acru de casă, smântână proaspătă cu hribe, ghiveci de legume, fasole frecată (cu boia, usturoi și ulei de ludaie), salată verde pălită cu iaurt fiert, slăninuţă, jumări şi cârnaţi afumaţi (cu roșii, castraveți, ceapă, usturoi verde și ardei gras), sărmăluţe petrişene cu seminţe de ludaie (dovleac), sărmăluţe tradiţionale cu pâine de mălai, plăcintă stoarsă cu nucă și miere de prune, cu măr, cu brânză și stafide şi fagure de miere!!!

  Plecarea va fi din fața Consiliului Județean Arad, ora 08:00.

  Turiștii care vor trece pragul vor fi întâmpinați în curtea Castelului Salbek (sec XIX). De aici se va porni într-o plimbare feerică pe Valea Petrișului, cu popasuri la bisericile de lemn monument istoric din satele Corbești si Roșia Nouă, la moara pe apă din Obârșia și la presa tradițională de ulei, pentru ca mai apoi să se meargă la război… La războiul de țesut, tot într-un context tradițional! Și cum aerul curat și mișcarea vor trezi pofta de mâncare, la finalul excursiei, turiştii se vor bucura de un ospăț țărănesc, cu bucate delicioase, specifice zonei”, a declarat Irina Onescu, primarul comunei Petriș.

  Nu vor lipsi nici băuturile de casă, siropuri, ceaiuri, limonadă, ţuică şi cireşată!

  Prețul unei excursii/persoană (transportul este inclus în preț) este de: 76 lei adult şi 61 lei copil. (Transportul este de 36 lei – dus-întors).

  Pentru rezervări sunați la: 0728 116 412 (luni-vineri de la 9:30 la 16:30) sau pe pagina www.sageataverde.ro.

  Pentru informații și poze din Circuitul Gastronomic, dați ”Like” pe Facebook la pagina https://www.facebook.com/GastronomieArad/

  Vă așteptăm cu drag!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu prea se inghesuie lumea, asa cå incerc tot eu. „Foaie verde de måcris ” aduce putin cu cealaltå romaneascå, Foaie verde laba gåstii! Vå mai aduceti aminte de ea, asa , cu trec cåtanele pe strec ( calea feratå pentru cei de la oras) si mai sunt douå versuri pe care nu le reproduc acum. Doar cå la o serbare de liceu, prin anii `78, un concurent redå in plen, primele douå versuri, dupå care pune puncte puncte…Sala plinå de oficiali si pårinti si profesori o då pe hohote de ras. Tiganu, asa-l porecleam, la fel, doar cå la careul de luni cine era in fruntea coloanei condamnatilor, dacå nu el si noi si toti participantii.
   Cand ajung la Petris, trec pe la primårie, poate schimbåm zicala in – Foaie verde laba gastii!!!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.