marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Fișa de post și regulamentul intern devin opționale pentru microîntreprinderi

    de - | 1 mai 2021, 5:36 PM | Undeva

    0

    Guvernul a adoptat proiectul de OUG pentru eliminarea obligației de întocmire a fișelor de post și a regulamentului intern, pentru microîntreprinderile cu maximum nouă salariați, conform declarațiilor de azi ale Ralucăi Turcan, ministrul muncii. Totodată, documentul prevede mai multă flexibilitate atunci când vorbim despre evidența muncii la acești angajatori.

    Proiectul de OUG, despre care Ministerul Muncii a relatat adoptarea acum puțin timp, trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Aceasta este prima versiune publică a documentului, pentru că anterior autoritățile au relatat numai verbal despre el, iar redacția noastră a reușit să obțină o formă scrisă a primei versiuni în care a fost redactat documentul. Proiectul n-a fost publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii (inițiatorul modificărilor).

    În esență, documentul, în forma actuală, include trei mari simplificări pentru microîntreprinderile cu maximum nouă salariați:

    1. Fișa postului va fi opțională, dar va trebui comunicată în scris la cerere. Adică angajatorii cu puțini salariați vor scăpa de obligativitatea întocmirii fișelor de post și vor putea comunica atribuțiile posturilor numai verbal. Totuși, față de ce s-a anunțat inițial, proiectul prevede că, la cererea scrisă a salariatului, fișa postului va trebui comunicată în scris. Astfel, simplificarea nu va fi atât de extinsă precum se prefigura din declarațiile autorităților, din moment ce vor exista, cu siguranță, destui salariați care să ceară fișele în scris.

    Prevederea din proiect: „Elementele [despre care trebuie informat salariatul] trebuie să se regăsească şi în conținutul contractului individual de muncă, cu excepția fișei postului pentru salariații microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], pentru care specificarea atribuțiilor postului se poate face verbal. Prin excepție (…), la solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să-i comunice în scris fișa postului cu specificarea atribuțiilor postului.”

    2. Reguli speciale pentru pontaj. Deși din declarațiile inițiale ale autorităților se înțelegea că evidența orelor de muncă urma să devină opțională pentru microfirmele cu puțini salariați, din proiectul de OUG reiese altceva. Concret, în document doar se dă posibilitatea părților să stabilească în scris cum anume se face pontajul, raportat la activitatea specifică – adică așa cum se întâmplă acum în cazul salariaților mobili și al salariaților care muncesc la domiciliu. Asta înseamnă că nu vom vorbi de o eliminare efectivă a unei obligații, ci doar de o flexibilizare a acesteia.

    Prevederea din proiect: „Pentru salariaţii mobili, salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu și salariaţii microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia.”

    3. Regulamentul intern va fi, de asemenea, opțional. La acest punct, lucrurile sunt neschimbate față de ce s-a anunțat inițial. Microfirmele cu până la nouă salariați vor scăpa de obligația de a întocmi regulamentul intern. În cazul angajatorilor fără regulament intern, se vor aplica direct prevederile generale din Codul muncii, fără să se întocmească un regulament care să detalieze, raportat la specificul activității, relația angajator – salariat.

    Prevederea din proiect: „Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu excepția microîntreprinderilor [cu maximum nouă salariați], cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.”

    Mai multe detalii pe avocatnet.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.