Filmul conferinței de presă a membrilor celulei de criză, în Arad. Așadar, urmăriți-i pe domnii Domșa, Cionca, Onel și Cătană! | Video

  de Alin Olteanu, Mihai Todoca | 30 martie 2020, 5:13 PM | Administraţie | Coronavirus

  5

  (foto: captură video)

  Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și persoane care fac parte din „Celula de criză”, referindu-ne la Gheorghe Domșa („capo del tutti” – fără nicio legătură cu Italia!), Mircea Onel, directorul medical al Spitalului Județean Arad și Constantin Cătană, directorul DSP Arad, Cătălin Hreniuc – șeful secției Neurologie din cadrul SCJU Arad, au organizat luni o conferință de presă dorind să transmită anumite detalii și să ofere răspunsuri la întrebările jurnaliștilor prezenți și nu numai. Spunem „nu numai”, fiindcă o mare parte a presei, cu excepția unor operatori ai televiziunilor naționale, am preferat să nu dăm curs „fizic” acestei invitații, având în vedere că sfaturile autorităților sunt să evităm așa ceva și să stăm acasă.

  Cum spuneam, nu am dat curs acestei invitații, însă întreaga redacție am stat cu ochii și urechile ciulite pe cei care susțineau conferința și normal că am mai transmis și o serie de întrebări în timp real. La fel ca noi au făcut și alți colegi, dar și simpli cetățeni care doreau să afle mai multe detalii despre această situație de criză, chiar din gura celor răspunzători. La unele dintre aceste întrebări s-a răspuns punctual, în vreme ce altele, din păcate destule, au fost „driblate” cu grație.

  Primul care a vorbit a fost președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca. Acesta, pe un ton destul de grav (cum se poate observa și în materialul filmat), a trecut rapid în revistă inventarul spitalului de dinaintea izbucnirii epidemiei și a menționat câți bani s-au dat până acum pentru gestionarea acestora în dotări și echipamente.

  Următorul a fost Mircea Onel, care s-a bâlbâit mai ceva ca toba de eșapament a unui Trabant, nicidecum a unui Mercedes, timorat în a răspunde la întrebările adresate de jurnaliști și arădeni. Așa că nu ne-a răspuns la aproape nimic. Despre demisiile medicilor din Arad nu a știut „câți” de vineri și până luni, și nici invers nu a știu, nu a știu nici câți morți de pneumonie sunt în spital în ultimele două săptămâni, nu a știut… Nu a știut?

  Constantin Cătană, deși se zvonea că și-a dat demisia din funcția de director executiv al DSP Arad în această dimineață, a declarata că nici nu a știut că este o conferință de presă și că se bucură că a ajuns totuși la una în care poate și el să expună punctul de vedere al DSP, dat fiind faptul că DSP a fost una dintre cele mai hulite instituții din ultima vreme. Și și l-a expus… adică a spus că DSP-ul nu este vinovat pentru teste, că nu DSP aprobă testele și a pus vina pe medicul curant și pe epidemiologul SCJUA pentru harababură (nu a folosit cuvântul acesta, însă noi așa i-am spune).

  Doctorul Heniuc, civilizat, a venit să producă o uniune a cadrelor medicale în fața pericolului, un mesaj de încurajare. Însă a spus punctual că totul e bine în spitalul județean, dar că nu cunoaște problemele de la UPU sau ATI.

  În schimb, președintele Grupului de Suport la nivel județean (celula de criză), Gheorghe Domșa, a vorbit exprimând și emanând putere, ordine, disciplină, cunoaștere, punctualitate și optimism, chiar dacă unul temperat. Clar a vorbit cel mai bine și puteți constata urmărind filmul. A vrut să apere și cadrele medicale, dar și să protejeze autoritățile. A vrut să spună cu ce ne confruntăm în Arad, a făcut-o… chiar dacă a mai omis câte ceva. A fost întrebat de materiale de protecție, a răspuns sprijinind și cadrele medicale, susținând că există, dar nu suficiente, dar că vin în fiecare zi transporturi – asta fiind meritul administrației.

  La fel ca ceilalți, Domșa a refuzat să răspundă câte cadre medicale sunt infectate la Spitalul Județean Arad, fiindcă așa e Ordonanța de la centru.

  La întrebarea dacă vor fi 3 testere în Arad, deși am pus întrebarea de trei ori, nu ni s-a răspuns defel. Cât privește pregătirea personalului ca să folosească testerele, directorul Onel a recunoscut că trebuie instruit personalul timp de una-două zile. I-am spune „s-o crezi tu că ne trombonești!”, însă nu o facem acum, ci avem puțină răbdare.

  Așa că, să nu o mai lungim… uitați-vă la filmul conferinței! Și dacă sunteți de altă părere, spuneți-ne!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Am urmărit marți seara la TV Arad emisiunea în care Sorin Ghi(u)lea le pupa mâna celor de la CJA și de la Sănătatea arădeană. Ceva mai dizgrațios nu mi-a fost dat să văd! Îi lăuda și le lua apărarea de parcă ar fi salvat-o pe mă-sa de Covid. Cionca, Bâlcea și Domșa băteau câmpii cu dotările și cu procedurile, încercând să bage sub preș gunoiul adunat de zeci de ani la Spitalul Județean. Despre directoarea Carmen Leucuța chiar nu știu ce să cred: ori e semiretardată, ori e foarte bazată politic, altfel nu văd de ce ar fi atât de sfidătoare. Catană și-a pus cenușă în cap vis-a-vis de modul în care a vorbit cu medicii (deprinderi de slugă prinsă la furat, care știe că dacă te umilești ești iertat). Singurul care punctează la „impresia artistică” este Călin Bibarț, care „tace și face” administrativ, adunând puncte în meciul cu Falcă-Bîlcea&co. Ăsta va câștiga primăria Aradului chiar dacă va candida independent. La bună vedere, mă!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.