sâmbãtã, 2 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Trei filme la Arad de „Zilele Filmului Maghiar – Filmtettfeszt”

  de Tomck@t | 3 octombrie 2023, 7:47 PM | Cultură | Film

  0

  Peste 70 de lungmetraje și scurtmetraje, o selecție a celor mai bune producții maghiare recente și filme-cult îi așteaptă pe cinefili la Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar 2023, în 16 localități din România. Dintre acestea doar trei vor fi însă proiectate la Arad, la Cinema Arta.

  La Arad, „Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar” va avea loc la Cinema Arta timp de trei zile, între 4 și 6 octombrie.

  Programul festivalului la Arad va fi următorul:

  4 octombrie, ora 19:00:

  •  „Zanox – Riscuri și efecte secundare” (2022 / regia: Baranyi Gábor Benő) / Mai multe detalii despre film, aici.

  5 octombrie, ora 19:00:

  •  „Vrei să fii tăticul meu?” (2022 / regia: Rohonyi Gábor & Vékes Csaba) /Mai multe detalii despre film, aici.

  6 octombrie, ora 19:00:

  •  „Control” (2003 / regia: Antal Nimród) / Mai multe detalii despre film, aici.

  Intrarea va fi gratuită, iar filmele vor beneficia de subtitrare în limba română.

  Centrul festivalului, la Cluj

  Deschiderea oficială a festivalului va avea loc miercuri, 4 octombrie, de la ora 17:30 la cinematograful clujean Victoria, cu proiecția filmului Control (Kontroll), cel mai de succes film-cult maghiar din ultimele două decenii. Realizat într-o epocă dominată de filmele de artă, cineastul crescut în SUA, cu o experiență în producția de videoclipuri, a adoptat o abordare liberă și îndrăzneață a genurilor. Control a fost prima peliculă maghiară filmată în întregime în metroul din Budapesta și, deși amestecă elemente de comedie, romantism, dramă socială și psihothriller, imaginile sale rămân echilibrate și incitante.

  Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A cu protagonistul filmului, Csányi Sándor. De altfel multe din proiecții vor include întâlniri cu echipele filmelor.

  În categoria Capodopere Maghiare cinefilii vor putea viziona filmele Dániel prinde trenul / Szerencsés Dániel (r. Sándor Pál), Tuse măgărească / Szamárköhögés (r. Gárdos Péter), Flori, petale, coroane / Szirmok, virágok, koszorúk (r. Lugossy László).

  Pentru prima dată, în acest an, publicul festivalului Filmtettfest va putea savura o selecție de cinci scurtmetraje ale cineaștilor din Voivodina, cu o durată totală de peste o oră.

  Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiția documentarelor maghiare din Transilvania. Anul acesta 8 tineri talentați își vor prezenta creațiile în sălile de cinema, dar ele vor putea fi vizionate și online timp de câteva zile – votul publicului va avea loc online. Filmele din competiție sunt foarte variate atât din punctul de vedere al (sub)genului, cât și din punct de vedere stilistic – ele reflectă modul complex în care tinerii cineaști transilvăneni gândesc și simt în legătură cu regiunea lor natală.

  Premiul Mânzul Șarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit de regizorul clujean Lakatos Róbert.

  De asemenea, filmele realizate în tabăra de creație Filmett Workshop care a avut loc în această vară la Sânvăsii, județul Mureș, vor putea fi vizionate în premieră absolută cu prilejul Zilelor Filmului Maghiar. În acest an, tabăra de vară a Asociației Filmtett, care funcționează ca o fabrică de film în miniatură, a produs patru scurtmetraje live action și șase filme de animație, iar ca bonus, echipa de directori de imagine a realizat un studiu propriu0 de cinematografie, iar echipa de actori a realizat un scurtmetraj pe baza scenariului improvizat și a instrucțiunilor regizorale ale mentorului lor, Hajdu Szabolcs. Ultimele retușuri au fost făcute în săptămânile care au trecut de la tabără, astfel încât participanții înșiși nu avut încă prilejul de a-și vedea filmele în starea lor finală.

  Festivalul este organizat de asociația clujeană Filmtett și se află la ediția 23.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.