UAV a găzduit festivitatea de premiere a concursului de datini și obiceiuri multiculturale, în organizarea Colegiului Național ,,Preparandia Dimitrie Țichindeal” din Arad, Liceului cu Program Sportiv din Arad și Liceului Teoretic „Josef Gregor Tajovsky” din Nădlac





Luni, 17 februarie, la Universitatea „Aurel Vlaicu”(UAV) din Arad a avut loc festivitatea de premiere a ediției a V-a a proiectului educativ „Datini și obiceiuri multiculturale de Crăciun și Anul Nou – din străbuni, din oameni buni”, CPEER 2024-2025, organizat de consorțiul alcătuit din Colegiul Național ,,Preparandia Dimitrie Țichindeal” din Arad , Liceul cu Program Sportiv din Arad și Liceul Teoretic „Josef Gregor Tajovsky” din Nădlac, având universitatea ca instituție parteneră.
Proiectul a fost coordonat de prof. dr. Lavinia Biț de la Liceul cu Program Sportiv din Arad, Vaida Margareta și Petcoviciu Oana de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad, Dima Crina de la Colegiul „Csiky Gergely” din Arad, Flueraș Lavinia de la Liceul „Atanasie Marinescu” din Lipova, Filipaș Ionela de la Liceul Teoretic „Josef Gregor Tajovski” din Nădlac și Ciobăniță Iunia de la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal” din Arad, având ca partenere școli din 27 de județe precum și din alte țări: Ungaria, Serbia, Slovacia și Republica Moldova.
În total, au fost înscrise 502 lucrări, dintre care 100 au fost lucrări cu CES/medii dezavantajate/plasament. S-au acordat 3 categorii de premii I, II, III și mențiuni, atât la nivel gimnazial cât și la nivel liceal.
„Prin acest proiect ne propunem să redescoperim și să celebrăm acele datini care au sădit în inima noastră dorința de unitate și respect reciproc”, a precizat pentru Special Arad prof.dr.Lavinia Biț, inițiatoarea acestui proiect.
Evenimentul a fost deschis de reprezentantul Ministerului Educației și Cercetării, Secretarul de Stat Florin Lixandru, care este deja familiarizat cu acest proiect din edițiile anterioare. Acesta a transmis printr-o intervenție online, un cuvânt de început: ,,Într-o perioadă în care diversitatea culturală și dialogul intercultural sunt mai importante ca oricând, inițiativele că acestea ne reamintesc de frumusețea moștenirii noastre comune. Educația nu înseamnă doar transmiterea de cunoștințe ci și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor care ne-au modelat identitatea de-a lungul generațiilor. Vă încurajez să priviți cu mândrie și curiozitate la diversitatea culturală a comunității noastre și să păstrăm vie flacăra tradițiilor strămoșești”.
Prezent tot online s-a aflat și prorectorul Universității Aurel Vlaicu, conf. univ. dr. Ovidiu Toderici, care a fost implicat în organizarea acestei festivități. De asemenea, tot printr-o intervenție online s-a aflat și deputata Geanina Pistru, care a transmis la rândul ei susținerea pentru continuarea proiectului.
Totodată, în sală au fost prezenți conf. univ. dr. Alina Pădurean, președinta Comisiei de Evaluare pentru lucrările elevilor, inspectorul general adjunct de la IȘJ Arad Geanina Coraș, inspectorul școlar Moler Camelia, inspectorul școlar Tipei Mariana, inspectorul școlar Somrak Ludmila, directoarea CCD lector univ dr. Adela Redeș, directoarea CJRAE Milencovici Svetlana Zagorca și directori de la Școlile Partenere.
Este un proiect fără finanțare și fără taxă de participare.
Citește și:
Comentariile portalului
Nu am negat acceleraționismul și nici nu.mi-am propus să "lupt" cu el. Pur și simplu, deocamdată nu m-a convins. Da, bine ziceți, să mai așteptăm
Da, este o întrebare cu sens. Dar în toate direcțiile. Una este istoria și cu totul alta modul în care propaganda și ideologia se folosesc ulterior de ea. Și (...)
D-le Marginean. Ar trebui sa asteptam macar un an sa vedem cum e cu accelerationismul asta care de fapt este tendinta specifica globalistilor schwabisti de la WEF si nici Musk (...)