Festivalul SAD 2020 va fi online, iar scriitorii și artiștii vor participa voluntar, în semn de solidaritate

  de [email protected] | 23 aprilie 2020, 3:08 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  (foto: Afișul ediției a VI-a, realizat de Elisabeta Kalman)

  Anul acesta, ediția a VI-a a Festivalului SAD – „Zile și Seri de Literatură Doinaș” se va desfășura online, pe pagina de Facebook a festivalului și va avea o formă nouă din cauza crizei provocate de pandemie.

  Mesajul pe care îl transmite festivalul SAD 2020 este despre solidaritate și conservarea frumuseții umane. Așadar, scriitorii și artiștii invitați fac un gest de voluntariat cultural în vremea pandemiei. Organizatorii transmit, astfel, un mesaj instituțiilor de cultură că își doresc ca fondurile ce le-ar fi fost destinate celor peste 200 de artiști invitați, în condițiile unui festival real și nu virtual, și altor mii de artiști care fac gesturi caritabile în aceste luni, să fie direcționate către spitale și centre de bătrâni, printr-o „ordonanță de urgență morală”.

  Data evenimentului este 1-2 mai 2020 și vor fi două zile și seri de literatură bună, muzică și artă. Participă în jur de 200 de artiști, cu înregistrări video, poeți, prozatori, români și străini, critici literari, actori de la diverse teatre din țară, care vor recita poeme de Ștefan Augustin Doinaș, scriitori care mai au și alte talente artistice pe lângă scris (grafică, muzică, fotografie), muzicieni, care înregistrează în sufrageria sau grădina lor o piesă pentru festival.

  O altă noutate este că în echipa organizatoarei Liei Faur s-au alăturat în aceast an patru organizatori ai Maratonului de Poezie 2020: Toni Chira, Antonia Mihăilescu, Savu Popa și Sorina Rîndașu (în ordine alfabetică).

  Se dorește, de asemenea, promovarea editurilor (cele care au răspuns invitației) sau a unor voluntariate culturale. S-au alăturat evenimentului scriitori din: Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova,Tunisia, Spania, Franța și SUA.

  Un alt aspect al festivalului este acordarea unor premii în cărți (Editura Polirom, Brumar și altele care se vor alătura) pentru cele mai expresive înregistrări video (text și imagine).

  Partenerii morali ai festivalului sunt Centrul de Cultură și Știință al României la Tunis (coordonat de Lia Faur), PEN, Lectoratul Român din Tunis (ILR), Maraton de Poezie online, Casa de Poezie Link, TRILL, Grupul de Inițiative Culturale (Arad).

  Echipa celor cinci organizatori este susținută cu traduceri, recomandări, regie și montaj, de o echipă extinsă formată din oameni de cultură sau prieteni, care au înțeles necesitatea unui astfel de eveniment într-o perioadă dificilă pentru noi toți.

  Festivalul SAD – „Zile și Seri de Literatură Doinaș” a fost inițiat la Arad, în 2015, de scriitoarea și profesoara Lia Faur.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.