sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  Festivalul Les Films de Cannes à Arad revine, între 25 și 27 octombrie

  de Special Arad | 19 octombrie 2023, 3:46 PM | Cultură | Film

  0

  Festivalul Les Films de Cannes revine în această toamnă la Arad. Între 25 și 27 octombrie, la Cinema Arta, publicul este invitat să vizioneze unele dintre cele mai așteptate filme din programul de anul acesta al marelui festival de la Cannes, printre care și câștigătorul Palme d’Or 2023 – Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute.

  Intrarea la Les Films de Cannes à Arad este liberă, în limita locurilor disponibile. Ediția este parte în proiectul „Cinema Arta Arad, online”, finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad.

  Anatomia unei prăbușiri / L’Anatomie d’une Chute, al regizoarei franceze Justine Triet – câștigător Palme d’Or, Cannes 2023 va putea fi văzut miercuri, 25 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Arta. Filmul îi urmărește pe Sandra, Samuel și pe fiul lor cu deficiențe de vedere, Daniel, care locuiesc de un an într-o zonă montană izolată. Când Samuel este găsit mort în fața casei, începe o anchetă pentru a investiga moartea lui petrecută în circumstanțe suspecte.

  Sandra este imediat pusă sub acuzare, în ciuda întrebării rămase fără răspuns: a fost sinucidere sau crimă? Un an mai târziu, Daniel asistă la procesul mamei sale, care se dovedește o adevărată disecție a relației de cuplu a părinților săi.

  În rolul principal a fost distribuită Sandra Hüller, un star în ascensiune al cinematografiei europene, o actriță fluentă deopotrivă în germană, engleză și franceză, cunoscută publicului din România pentru rolul din Toni Erdmann – film ce a fost regizat de către Maren Ade, filmat parțial în România și prezentat în premieră  în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest(2016).

  Anatomia unei prăbușiri /L’Anatomie d’une Chute va intra în cinematografele din întreaga țară începând cu 3 noiembrie. Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.

  Joi, 26 octombrie, tot de la ora 19.00, publicul este invitat la Cinema Arta pentru a viziona filmul care a luat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină și premiul Ecumenic la Cannes 2023 – Zile perfecte / Perfect Days.  Este o coproducția germano-japoneză a unuia dintre cei mai mari regizori ai lumii, Wim Wenders. Filmul este o odă adusă bucuriilor simple ale vieții, într-o lume în care, cu o schimbare de perspectivă, fiecare zi poate fi perfectă.

  În ultima zi, pe 27 octombrie, Les Films de Cannes à Arad prezintă Only the River Flows, aflat în competiția Un Certain Regard la Cannes 2023. Filmul ne duce în 1990. În orașul Banpo din China rurală, cadavrul unei femei este găsit lângă râu. Ma Zhe, șeful poliției judiciare, conduce investigația crimei care se concluzionează rapid cu o arestare evidentă.

  În timp ce superiorii săi sunt nerăbdători să comunice succesul investigației, câteva indicii îl împing pe Ma Zhe să cerceteze mai adânc comportamentul ascuns al concetățenilor săi și să caute mai departe. Filmul este semnat de Wei Shujun.

  Este un tânăr regizor chinez, la a treia participare la Cannes, unde a fost mai întâi premiat pentru primul său scurtmetraj, On the Border, iar primul său lungmetraj, Striding into the Wind a fost în selecția oficială. Only the River Flows este un Twin Peaks.

  Intrarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile. Programul  poate fi consultat și pe site-ul Cinema Arta. Detalii despre filme poți găsi pe filmedefestival.ro.

  ***

  Festivalul Les Films de Cannes à Arad este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

  Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Cinema Arta Arad, online”, finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad.

  Susținut de: UniCredit Bank

  Cu sprijinul: Primăria Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Pepsi, Catena, Groupama Asigurări, McDonald’s

  Parteneri media: PRO TV, RockFM, Agerpres, Libertatea, Elle România, Scena9, Revista Biz, Haute Culture Magazine, Zile și Nopți, IQads, Igloo, Cultura la Dubă, Films in Frame, Cinemagia, Cinefan, Cinefilia, Observator Cultural

  Partener de monitorizare: MediaTrust

  Partener cultural: RFI România

  Organizat de Asociația Cinemascop și  Voodoo Films.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.