Eveniment online în cadrul fARAD10 – „Documentarul și literatura: Un Salon Insula 42” cu Radu Pavel Gheo, Raluca Selejan și Oana Doboși
Se uită scriitori la filme? Dar la documentare? Și dacă o fac, ce poveste țes în jurul felului în care le văd? Cu aceste întrebări în gând, organizatorii festivalului de film documentar fARAD vă invită să urmăriți paginile de Facebook Insula 42 și fARAD luni, 27 noiembrie, de la ora 12:00, unde proprietarele Libăriei „La Două Bufnițe” din Timișoara, Raluca Selejan și Oana Doboși, vor discuta cu scriitorul Radu Pavel Gheo, într-o transmisie online, despre filmul care va fi pe primul loc în clasamentul documentarelor românești de la Gala fARAD, „I ♥️ DOC”.
Discuția va fi conferată de președintele festivalului fARAD, Corina Șuteu.
Citește și: În premieră la fARAD10: I ♥️ DOC – un clasament al celor mai bune zece documentare românești post-’89
Literatură și documentar, două moduri de a spune povești despre invențiile și magia realității – de data asta fără imaginile lui Brauner, ci pornind de la provocarea pe care o reprezintă comentariul critic al unui scriitor asupra imaginilor care se mișcă.
𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐏𝐚𝐯𝐞𝐥 𝐆𝐡𝐞𝐨 (n. 1969, Oraviţa) este prozator, eseist și traducător. A publicat, printre altele, volumele „Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a” (Polirom, 2003; 2004; 2013; 2023), „Românii e deştepţi. Clişee mioritice” (Polirom 2004; 2006; 2014), „Fairia – o lume îndepărtată” (Polirom, 2004; 2016), „DEX-ul şi sexul” (Polirom, 2005; 2016), „Noapte bună, copii!” (Polirom, 2010; 2017), „Disco Titanic” (Polirom, 2016; 2022), „Străin în țară străină” (Editura Universității de Vest, Timișoara, 2017) și cel mai recent „Recuperări” (Editura Universității de Vest, Timișoara, 2023). A tradus aproximativ treizeci de volume, majoritatea de ficțiune, din autori ca Ernest Hemingway, Francis Scott Fitzgerald, John Fowles, Philip Roth, David Lodge, Cormac McCarthy etc. De asemenea, a lucrat ca redactor de carte pentru Editura Polirom. În prezent este lector universitar la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Este editorialist la săptămânalul Suplimentul de cultură din Iași şi la revista Orizont din Timișoara. În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 – membru al PEN Club România.
𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐃𝐨𝐛𝐨𝐬̦𝐢 este absolventă a Facultății de Litere din Timișoara UVT specializarea Franceză-Română cu un masterat în Politici editoriale la Universite Paris XIII cu o experiență de peste 10 ani în managementul cultural și editorial co-fondatoare și managing partner a librăriei independente La Două Bufnițe. A coordonat editorial cataloagele expozițiilor Victor Brauner: Invenții și magie și Brâncuși: surse românești și perspective universale publicate de Fundația Art Encounters. Când nu e la librărie îi place să călătorească să organizeze petreceri cu mulți mulți prieteni și să facă balet. Când citește îi place să fie singură singură.
Absolventă a Facultății de Litere din Timișoara, specializarea Română-Engleză și a masteratului de Managementul Resurselor Culturale, 𝐑𝐚𝐥𝐮𝐜𝐚 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐣𝐚𝐧 are experiență în comunicare și organizare de evenimente culturale și este managing partner al librăriei independente La Două Bufnițe. Pasionată de cărți și de lectură, adică Bufniță de profesie, îi plac arta și muzica și cel mai mult, după citit și librărit, îi place să povestească cu alți librari despre meseria lor și să meargă la concerte.
„𝐃𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐬̦𝐢 𝐥𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚: 𝐔𝐧 𝐒𝐚𝐥𝐨𝐧 𝐈𝐧𝐬𝐮𝐥𝐚 𝟒𝟐” 𝐜𝐮 𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐏𝐚𝐯𝐞𝐥 𝐆𝐡𝐞𝐨, 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐃𝐨𝐛𝐨𝐬̦𝐢, 𝐑𝐚𝐥𝐮𝐜𝐚 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐣𝐚𝐧, 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐒̦𝐮𝐭𝐞𝐮 face parte din programul celei de-a 10-a ediții a festivalului internațional de film documentar fARAD care va avea loc anul acesta între 22 și 26 noiembrie la Cinema Arta din Arad.
Cea de-a 10-a ediție a fARAD este organizată în parteneriat cu TypopassageTM, Librăria La Două Bufnițe, Institutul Francez din Timișoara, Asociația Doar Mâine și cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România, al Dacin Sara, al Fundației Alber și al Asociației Culturale Contrasens.
Parteneri media: Observator cultural, Revista 22, Special Arad, Critic Arad și TV Arad.
Comentariile portalului
Geani matroana din clanul îmbuibaților cei mai mulți la compania de apă, directori cu salarii de peste 5.000 de euro pe lună, în privat să primești așa (...)
Pentru ce să mergi pe ștrandul din Arad?! Bazinele cu apa termală sunt nefuncționale (goale), iar prețul de intrare în incintă este același ca și cînd (...)
iar mustește de inteligență primăria; privatizarea ștrandului. Bine că ne-ați zis, nu ne-am prins până acum de ce l-ați făcut praf; ca să-l (...)