sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Faptele s-au prescris: niciun inculpat nu a fost găsit vinovat în dosarul Hexi Pharma

  de Adriana Barbu | 3 martie 2023, 8:50 PM | Naţional | Sănătate

  0

  Verdict final în dosarul Hexi Pharma. Curtea de Apel București nu a putut stabili niciun vinovat în dosarul dezinfectanților diluați cu apă care au îngropat sistemul sanitar din România (ce a mai rămas de îngropat din el), inculpații scăpând de sentințe pentru că faptele s-au prescris!

  Sentința Curții de Apel București este definitivă și a fost pronunțată vineri, 3 martie. Chiar dacă vinovații au scăpat de sentințe, firma care a comercializat dezinfectanți diluați cu apă a fost obligată de aceeași instanță să plătească despăgubiri de câteva milioane de lei unităților medicale cărora le-a vândut produse neconforme.

  Sentinţa în dosarul Hexi Pharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu doi ani, însă judecătorii au repus cauza pe rol doar în noiembrie 2020, redeschiderea ei fiind urmată însă de expertize și noi expertize, care nu au adus nimic nou la dosar. Dosarul Hexi Pharma este pe rolul instanțelor de judecată de șase ani și nu se afla pentru prima dată pe rolul Curții de Apel București. după cum precizam, în 2020, judecătorii Curţii de Apel București au întors cazul și au cerut un raport de expertiză.

  Iniţial, condamnaţi la închisoare 

  Revenind la inculpați, Flori Dinu – directorul general al firmei şi Mihai Leva – directorul de producție fuseseră condamnați de Tribunalul București la închisoare cu executare, dar la Curtea de Apel avocații celor doi au cerut încetarea procesului penal pe motiv că faptele de care sunt acuzaţi cei doi s-au prescris, la baza cererii stând deja controversata și mult discutata decizie a Curții Constituţionale.

  Curtea de Apel București a decis vineri încetarea procesului penal pentru directorii inculpați Flori Dinu, Mihail Leva, dar și pentru firma Hexi Pharma, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Judecătorii au decis, însă, potrivit Libertatea, confiscarea a milioane de lei de la Hexi Pharma, punerea sechestrului asigurator pentru mai multe bunuri ale directorilor Hexi Pharma, interzicerea producerii și comercializării de biocide, pe o perioadă de 5 ani, desființarea avizelor care au stat la baza punerii pe piață a 39 de produse biocide produse de companie. Despăgubirile către spitale, stabilite de instanță, sunt de peste 11 milioane de lei, la acestea adăugându-se și despăgubirile stabilite de Tribunalul București, la care Curtea de Apel nu a modificat nimic.

  Reamintim cititorilor că, în martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (unele cu consecințe deosebit de grave!), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

  Dosarul a fost deschis în urma unei investigații Libertatea/GSP.

  Echipa de investigații scria încă din 2016 despre firma care dilua dezinfectanții folosiți în spitale. Cazul a explodat după tragedia de la Colectiv.

  Procurorii au acuzat, la constituirea dosarului, faptul că firma a indus în eroare nu mai puțin de 340 de unităţi sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii, prezentarea altor concentraţii de subtanţe active, cu eficienţa biocidă superioară, utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri care să ateste elemente de conformitate nereale, fapte care au generat încheierea de contracte de achiziţie de produse biocide cu unităţile sanitare vizate în dosar.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.