luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Facebook a suspendat contul analistului care a dezvăluit că datele a 50 de milioane de utilizatori au fost folosite de echipa lui Trump

  de - | 20 martie 2018, 11:20 AM | Internaţional | Social Media

  0

  (foto: The Daily Dot / Business Insider Nordic)

  Analistul Christopher Wylie, cel care a dezvăluit că fostul său angajator, Cambridge Analytica a folosit ilegal datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru a ajuta campania lui Donald Trump, spune că i-a fost suspendat contul personal de pe rețeaua de socializare. Compania fondată de Mark Zuckerberg spune că a luat aceeași măsură și în cazul analistului și în cazul companiei, scrie Digi24.

  Avocatul lui Wylie, Tamsin Allen, a declarat pentru CBS News că „Facebook a primit cu bucurie” ajutorul analistului în rezolvarea problemelor cu Cambridge Analytica, înainte să-i suspende acestuia contul. Totuși, Facebook spune că Wylie refuză să ajute până nu îi este reactivat contul. „Domnul Wylie a refuzat să coopereze cu noi până nu îi este reactivat contul. Dat fiind faptului că a declarat că „a exploatat Facebook să recolteze datele de la milioane de profiluri”, nu putem face acest lucru în acest moment”, a declarat vicepreședintele Facebook Paul Grewal.

  Wylie, care a părăsit Cambridge Analitica în 2014, a declarat pentru The Observer că fostul său angajator s-a folosit de datele personale a peste 50 de milioane de utilizator Facebook, acțiune ce a costat aproximativ un milion de dolari. „Am construit modele pentru a exploata ce știam despre ei și pentru a „ținti” demonii lor interiori. Aceasta a fost fundația pe care a fost construită compania”, a spuns Wylie.

  Presa americană scrie că firma a folosit datele încă de la începutul anului 2014. Cu ajutorul acestora, a creat un program informatic ce putea prezice şi influenţa opţiunile în alegeri. Cele 50 de milioane de profiluri reprezintă aproape un sfert din posibilii votanţi americani de la acea vreme.

  Potrivit The New York Times, firma britanică a plătit 270.000 de utilizatori de Facebook pentru a participa la un studiu. Toţi au fost de acord ca datele să le fie colectate în scopuri academice. Nimic ilegal într-un astfel de demers, numai că această companie britanică a cules informaţii şi de la toţi prietenii celor care au acceptat testul în mod voluntar, fără ca respectivii să ştie că le sunt folosite datele.

  Vânzarea sau utilizarea acestora în scopuri publicitare, aşa cum se presupune că a procedat Cambridge Analytica, este ilegală.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.