vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Experiența de viață a unui jurnalist ratat și alcoolic. „Rezidenți în casa visurilor” s-a lansat și la Arad | Foto

  de Raluca Medeleanu | 23 iunie 2018, 4:04 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Mai putem vorbi astăzi de apartenență? De un loc unde să trăiești toată viața ta, unde pereții, tavanul, podeaua devin o prelungire a propriei tale existențe? Prea rar se întâmplă ca un om, în societatea actuală, să-și mai petreacă tot restul vieții într-o singură casă, una în care s-a născut, a copilărit, a crescut și unde în cele din urmă se va stinge. Uneori însă există situații în care viața ne aruncă înapoi în acea casă primordială, înapoi în brațele salvatoare ale unor oameni pe care, poate, cândva nu i-am apreciat destul…

  Scriitorul Radu Aldulescu s-a jucat cu „pixul” și a adus la viață un personaj intrigant, pe care l-a făcut să treacă exact prin această situație. Cel mai nou roman al său, „Rezidenți în casa visurilor”, lansat vineri seară și la Arad, în Irish PUBlicHouse, urmărește povestea unui destin în esență tragic, viața unui jurnalist ratat, eșuat în dragoste, cu probleme de alcool, care după divorț ajunge să trăiască din nou cu părinții săi, înapoi în casa copilăriei. Romanul psihologic despre care Aldulescu a afirmat că i-au trebuit trei ani să îl finalizeze, ne prezintă mai degrabă tumultul interior al protagonistului, decât să se concentreze pe acțiune. „Rezidenți în casa visurilor” este, în definitiv, o analiză fină a relațiilor interumane.

  Alături de Radu Aldulescu, la evenimentul de la Arad au participat Andrei Ruse (scriitor și editor al cărții / editura Hyperliteratura, București) și Anca Giura (scriitoare și profesoară de limba română în Arad). Cea din urmă a avut rolul de moderator și, de asemenea, a citit și câteva pasaje din roman, discutându-le împreună cu autorul. „Rezidenți în casa visurilor” este cel de-al zecelea roman  semnat de Radu Aldulescu, scriitor pe care Anca Giura l-a situat în top cinci cei mai buni scriitori contemporani ai României.

  Autorul a mărturisit publicului că de obicei când scrie se inspiră într-un fel din experiențe adevărate. Aflăm așadar că „Rezidenți în casa visurilor” are oarecum la bază viața grea pe care a avut-o scriitorul, în 2012 find nevoit să trăiască în stradă. Lipsit de mijloacele elementare de supraviețuire, autorul a fost, în mod firesc, profund marcat și totodată inspirat de acestă experiență: „Am zis să-mi fac o casă a visurilor, și-am făcut-o pe hârtie, în romanul ăsta”.

  Romanul „Rezidenți în casa visurilor” se poate comanda și online, pe site-ul Hyperliteratura.ro .

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.