sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Este sănătos untul de arahide? (P)

    de Special Arad | 17 septembrie 2020, 12:37 PM | Advertorial | Topic special

    0

    Dacă în trecut, untul de arahide și dulceața de fructe ni se păreau niște delicatese de neatins, întrucât le vedeam doar în filmele americane (clasicul PB&J, peanut butter and jelly sandwich), astăzi avem o mulțime de branduri de unt de arahide la îndemână, aproape peste tot.

    Mulți dintre noi am recuperat perioada în care tânjeam la untul de arahide în fața televizorului, alții ne-am născut cu el la dispoziție, dar adevărul este că puțină lume nu apreciază această cremă fină sau „crunchy”, după gust. Evident, în afară de cei care sunt alergici la alune.

    Și adevărul este că untul de arahide e bun cu orice, nu doar du gem. E bun cu brânză, cu mere, ba chiar și cu sosuri picante sau carne de pui. Serios!

    Multă lume se ferește să mănânce unt de arahide sau consumă foarte puțin, de teamă că îngrașă. În realitate, untul de arahide conține grăsimi sănătoase. Da, ai citit bine, sănătoase!

    Circulă multe mituri despre untul de arahide, dar de aceea avem internet, ca să le putem demonta. Untul de arahide face parte nemeritat din lista neagră a produselor interzise în caz de dietă.

    Două linguri de unt de arahide conțin deja 200 de calorii, ceea ce, în funcție de consumul zilnic, ar putea însemna chiar 10% din necesarul zilnic de calorii. Cu câteva linguri de unt de arahide consumate de-a lungul zilei, îți atingi imediat necesarul de calorii de zi cu zi.

    E adevărat că untul de arahide conține multe calorii, dar acesta nu este un motiv să-l scoți complet din dieta ta. Conținutul său înalt de grăsime te poate ajuta să te simți sătul/sătulă cu mai puține calorii. La fel ca și cu celelalte lucruri din viață, moderația e cheia.

    Ceea ce nu trebuie să faci în niciun caz este să consumi cantități mari de unt de arahide, gândindu-te că este o sursă excelentă de proteine. Cu opt grame de proteină la o porție de două lingurițe, nu stă rău nici pe proteine, dar untul de arahide este o sursă și mai bună de grăsimi.

    Dincolo de încărcătura calorică, conținutul de grăsimi saturate din untul de arahide este o altă preocupare a multor persoane. Grăsimile saturate au fost considerate „diavolul” însuși și sunt „zugrăvite” ca inamicul pierderii în greutate.

    Timp de decenii acest tip de gândire a dominat, dar nu numai cu privire la grăsimi saturate, ci cu privire la orice tip de grăsimi. Asta nu înseamnă că teama e una justificată, însă. Așa cum e cazul în multe cazuri, multe produse cu eticheta „low fat” sunt chiar mai rele decât produsele originale.

    Adevărul este că grăsimea saturată nu este rădăcina tuturor relelor. De fapt, este chiar benefică pentru producția de hormoni esențiali și vitamine precum testosteronul și vitamina D.

    Untul de arahide mai conține, totodată, o mare cantitate de grăsimi „bune” sau grăsimi mononesaturate și polinesaturate. O porție are opt grame de grăsimi mononesaturate și 4 grame de grăsimi polinesaturate.

    Aceste grăsimi bune ajută la reducerea colesterolului, a afecțiunilor cardiace și a presiunii arteriale. Totodată, sunt antiimflamatorii, dat fiind că ajută la recuperarea și reducerea riscului de sindrom metabolic. În plus, oricât de incredibil ar suna, să știi că aceste grăsimi ajută la arderea grăsimilor și la câștigarea de masă muculară!

    Ține cont că celulele sunt compuse din grăsime și proteine. Fără grăsimi, corpul nu absoarbe bine nutrienții.

    Într-o lume ideală, singurul ingredient dintr-o cutie de unt de arahide ar trebui să fie, evident, arahidele. La urma urmei, untul de arahide este doar un piure de arahide, nu? Și totuși nu așa se obține untul de arahide și nu toate produsele numite astfel sunt fabricate identic.

    Când e vorba de unt de arahide, nu te lăsa atras de etichetele „sărac în grăsimi” (low fat). Majoritatea versiunilor low fat compensează scăderea prin adăugarea de zaharuri și uleiuri hidrogenate parțial sau grăsimi trans, care sunt cu adevărat dăunătoare sănătății.

    Așadar, citește bine eticheta produsului tău preferat, indiferent că achizițonezi produsul dint-un supermarket sau onine, de pe paginile marilor retaileri de profil.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.