marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Tragem linie: am dat-o-n bară și anul acesta. De mai multe ori!

  de Lajos Notaros | 29 decembrie 2022, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  8

  Ajunge să ne gândim că din februarie e război. De un an întreg aproape lângă noi oamenii mor. Și nu de viruși sau așa cum se mai întâmplă, că li se termină ce le-a fost dat, ci pentru că se ucid între ei.

  Să reținem: în Ucraina o armată comandată de ultimul țar, pe deasupra și kaghebist, omoară oameni, bărbați și femei, copii, doar așa pentru că sunt ucrainieni și nu mai vor în Uniunea Sovietică rebotezată Rusia. Indiferent ce părere avem despre ei, despre Zelenski sau despre politica națională învățată de la ruși, ei sunt acum victime. Și e vorba nu de militari, ci de civilii care mor datorită rachetelor rusești dirijate spre centrale electrice și alte centrale, chiar și nucleare, dar și spre blocurile de locuință rămase fără electricitate și încălzire.

  Nu trebuie să fim foarte rafinați și binevoitori, nu trebuie să renunțăm la nostalgiile noastre de stânga – de altfel Putin nu are astfel de nostalgii, este un naționalist care a trecut prin comunism precum broscoiul prin apă – ca să ne dăm seama că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă.

  Așa cum a fost și celebrul de pe acum campionat mondial de fotbal care a realizat ridicarea lui Leo Messi în ceruri. Da, nu vă mirați, presa occidentală care își respectă încă numele a și pronunțat cuvântul: un eveniment care se desfășoară la locul faptei. În fond au murit acolo mii de oameni în construirea unor stadioane și alte facilități fără sens – nu vor rămâne stadioane de fotbal, fiindcă în Qatar se joacă alte jocuri de societate – unul chiar în timpul desfășurării superbei cacialmale numite campionat mondial regizate pentru miliarde de unul cu nume predestinat parcă: Infantino.

  libera 1

  La noi, din fericire, nu e așa de grav, am mai făcut câțiva metri de autostradă, Dacia e mai vândută în lume decât Fiat, Citroen sau Peugeot, doar fabrica mamă și mărcile nemțești populare o mai depășesc. Ar mai fi și altele, în fond țară mai bine dotată ca România nu prea găsești pe continent, are de toate, cum spune poetul, problema e cu cei care citesc poezii proaste și ascultă muzică de desfăcut semințele de coajă. Și care atâta știu: să îi aleagă pe cei care mint mai frumos. Mai cu rimă simplă, așa, doar să sune frumos din coadă.

  Pe chestia asta nici acum nu am intrat în Schengen.

  Noroc că am avut pe cine să dăm vina. Austriecii, așa cum îi știm sau trebuia să îi știm, ne-au pus din nou bețe-n roată, doar așa să ne-o facă. E fain să crezi asta, să nu vezi corupția endemică din țară și de la granițe, să crezi că ceilalți sunt răi, iar tu ești mereu nedreptățitul. Să nu vezi că cinci milioane de ai tăi au plecat de mult peste granița care îi despărțea decenii la rândul de normalitate, de acel ceva care se numește o lume normală. Chiar dacă cu defecte, că, nu-i așa, în afară de noi, cei care judecăm, nimeni și nimic nu este perfect.

  Și cum spuneam, de vină sunt mereu ceilalți, în cazul nostru politicienii pe care i-am ales. Nu eu, nu tu, ceilalți, știi ăia care nu văd dincolo de lumea lor strâmtă și îi aleg după interesele lor mărunte și judecata lor strâmbă.

  Alegi președinte, și încă de două ori, pe unul care stă și așteaptă. E drept, în germană, dar totuși. Iar în jurul lui niște indivizi de crezi că sunt poante la niște bancuri proaste. Un prim-ministru general care n-a văzut în viața lui războiul. Iar ăsta e sfătuit de unul cu nume de colindă proastă care n-a gândit până la capăt nici ideea că ar trebui să meargă la budă mai des.

  schele reabilitare teatrul vechi hirschl arad

  Și uite așa, încet, dar logic, ajungem loco, în minunatul nostru oraș de pe ambele maluri ale Mureșului, chiar dacă pe malul stâng sunt mai mult cartiere răsfirate și investiții imobiliare mai noi.

  Terminăm cu Aradul, fiindcă este ca poanta pe un banc porcos și prost.

  Dar nimic deosebit, în mic și în și mai rău imită lumea și țara, în fond toată povestea anului care a trecut în Arad a fost un război cu fotbal. Nu intrăm în amănunte, se poate documenta fiecare, cert este că pe aici de o vreme nu mai contează nimic în afară de UTA. Nici n-ar fi rău atât de rău dacă ar mai fi și altele. Modernizări, investiții de viitor, preocupare reală pentru viața oamenilor din urbe.

  Ia de unde nu-i: Piața Mare a fost scoasă într-o hală, ca un supermarket nemțesc mai nenorocit, așa, iar zona pietonală inexistentă există doar prin faptul că nimeni nu mai umblă pe Mețianu. Și atunci, încă nu am vorbit de sinistrul fapt că Teatrul Vechi, una dintre puține clădiri cu adevărat istorice și culturale în același timp din Arad, a fost vândut ungurilor din Ungaria de primarul care încearcă să ne spună că el nu este ca ăla de care știm noi bine.

  Numa că ungurii acum cam duc lipsă de bani, UE tocmai îi arată lui Orban deș’tul, așa că, asta e, clădirea a fost împachetată în plastic, ca un ghiveci de flori sintetice de cadou de prost gust, ne putem uita la pachet ori de câte ori mai trecem pe acolo. Mai mult așa, să vedem în ce ne scăldăm, și atunci încă nu am vorbit de afacerea cu așa numitele cartiere rezidențiale.

  Cum vă spuneam la început, ca să nu fiu prea vulgar: încă un șut în dosul orașului.

  La Anul și la Mulți Ani!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mâna are 27 de oase . Uniunea Europeană are 27 de stete .La fel ca oasele mâinii și statele UE unele sunt mai mari altele mai mici ,unele mai importante altele mai puțin importante. Dacă îi obligam pe austrieci să înțeleagă că sunt a treia falanga de la destul mic fără de care putem trai fără probleme atunci va fi bine .Dar ,din păcate, dacă această a treia falanga se infectează poare infecta toată mâna. Și de la infecția ei exista și riscul de cangrena și Doamne ferește, de cangrena la intreaga mâna Așa că această falanga trebuie tratata sau …AMPUTATA .

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Toate războaiele sunt o crimă, indiferent cum le ”împachetezi”. Propun ca toate CM de fotbal să fie organizate (doar) de Germania, Anglia, Franța, SUA, Canada…. prin rotație. Aveți dreptate: elita de la Bruxelles îi arată tot mai încrâncenat deș’tul lui Orban… Problema este că unora dintre ei le-a rămas deș’tul blocat și ni l-au arătat și nouă (Schengen).

   0 voturi
   +1
   -1
   • Completare, ca să nu fiu considerat nedrept: CM ar putea fi organizat și de Argentina sau Brazilia, dar doar o singură dată la 50 de ani (tot prin rotație)…. Și dacă tot au infrastructura deja rodată, aceleași țări propuse pentru organizarea CM de fotbal, ar putea prelua și organizarea Jocurilor Olimpice… Sunt convins că nu ar mai exista probleme de corupție (poate doar de lobby…).

    0 voturi
    +1
    -1
   • Sunt destule țări unde fotbalul ține de viața de fiecare zi. Doar așa, de exemplu, Uruguayul a organizat deja 2 CM, Suedia unul și Elveția tot așa, fără să mai vorbim de țări fotbalistice nemenționate precum Italia, Spania și atunci nu am vorbit de țări europene cu fotbal puternic precum Croația, Serbia, Cehia, Polonia. De altfel, mai multe țări din centrul și estul Europei se gândesc mai de mult să organizeze împreună, gândiți-vă ce influx turistic și economic ar însemna pentru România – în fond avem un titlu de campioni europeni la cluburi – un astfel de campionat chiar și organizat cu unul sau mai mulți dintre vecini. Și atunci încă nu am vorbit de țări precum Japonia, Coreea de Sud sau Australia, țări unde fotbalul a crescut mult în ultima vreme și sunt în ton cu valorile la care țin țările fotbalistice.
    Cu alte cuvinte ar fi destule țări unde se joacă fotbal pe bune, înainte să optezi pentru miliardele mânjite cu sânge ale șeicilor lumii arabe, străini total de ceea ce noi, mai fotbaliști așa, numim fair-play…

    --1 voturi
    +1
    -1
  3. Aveți perfectă dreptate… Toate aceste țări arabe ar trebui ocolite de țările europene care mai țin la valorile morale, și ca sancțiune, nu ar trebui să se milogească pentru gaz la ele, căci astfel își mânjesc și ele mâna cu sânge… De ce să depindem de țări care sunt departe de valorile noastre morale?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.