duminicã, 20 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Enola Day – Problema nu sunt candidații, ci noi, cei care îi alegem

    de Lajos Notaros | 3 octombrie 2024, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    7

    Pornesc de departe, din țara numită odată a tuturor posibilităților. Startul oarecum evaziv se explică și prin faptul că alegerile prezidențiale din SUA prefațează oarecum pe cele parlamentare și prezidențiale din mai micuța, dar cu atât mai săltăreață țară în care avem bucuria sau nenorocirea să trăim. Fiecare poate alege, în ceea ce mă privește eu nu mă simt nenorocit.

    În ceea ce mă privește, eu sunt oarecum neliniștit văzând susținerea masivă de care se bucură Donald Trump. Și asta după ce o face pe adversara, Kamala Harris, „handicapată mental”, jignind-o incalificabil, fără să mai vorbim de jignirea prin ricoșeu pe care o aduce celor cu handicap mental. Mă neliniștesc din mai multe motive, cel mai apropiat fiind temerea că, văzând ce se întâmplă în țara tuturor posibilităților, ai noștri de aici să spună: și ce dacă? Dacă e posibil în SUA, dacă acolo vor alege un președinte la marginea paranoiei, de ce ar trebui să fie altfel la noi?

    donald trump kamala harris captura abc

    Îmi dau seama, desigur, că prezența scăzută la urne din ultima vreme este explicabilă tocmai prin asta.
    Prin calitatea de multe ori incalificabilă a candidaților. Cu toate acestea alegerea unor neaveniți în funcții chiar și supreme nu poate fi explicată fără rest prin abținerea celor mulți de a-și acorda votul unor terchea-berchea.

    Revenind pe tărâmul de unde am pornit și unde revenim mereu, avem totuși o consolare: cei mai cu șanse candidați la prezidențialele de la noi nu au problemele pe care le are Trump, iar cei care sunt cam tot pe acolo – nu nominalizez, fiecare poate alege – nu prea au șanse reale. Chiar dacă, știm, consolarea este mai mult de formă, din moment ce nici ceilalți candidați nu excelează în calități pe care le-ar cere funcția la care aspiră.

    Uite, să îi luăm pe cei considerați cu șanse: Ciolacu are probleme până și să își dovedească diploma de bacalaureat, chiar dacă, pe de altă parte, pare omul cel mai rezonabil dintre toți. Cu Ciucă nu are rost să pierdem vreme, este păpușa lui Johannis, un om fără personalitate și originalitate. Geoană vine de departe, dar fără să convingă, calitățile sale fiind mai mult presupuse. De Lasconi nu știm prea multe, mulți văd în ea alternativa, numai că deocamdată nu a venit cu nimic semnificativ în față.

    ciolacu ciuca si lasconi

    Și dacă stăm așa de prost la prezidențiale, să vedeți ce jale e mai jos, la candidații pentru parlament.

    Și aici problema cea mare este desemnarea candidaților de către grupurile de interese formate în jurul diferitelor partide sau grupări de alte natură. Nemaivorbind de centralismul „democratic”, o veche meteahnă autohtonă, prin care sunt desemnați candidații. Altfel spus calitățile lor de viitori politicieni sunt de fapt ultima trăsătură băgată în seamă de cei care îi propun. Și îi aleg. Mult mai importante sunt subordonarea și servirea fără crâcnire a interesului indicat de sus.

    Pentru ilustrarea celor zise, aici, pe la noi, în ultimele zile s-au petrecut câteva evenimente semnificative. Prima a fost scoaterea din cursă a doctorului Wiener, dovadă cât se poate de evidentă că nici USR-ul nu este scutit de politicianismul tradițional. Tevatura de la AUR este mai mult decât obișnuită în aceste condiții, să vedem finalul înălțător. Desigur, toate acestea se simt cel mai bine la ei acasă la PSD, moștenitoarea directă a obiceiurilor ancestrale.

    Domnul Fifor se simte marginalizat după gafa cu Doamna prim-ministru, prima femeie prim-ministru din România de altfel. De Viorica Dăncilă vorbim, of course.

    461878564 8798710376835173 8230987376386334042 n

    Încercând să revină în prim plan, Domnul Fifor acceptă tot ce vine de sus, acum fiind vorba, dacă informațiile sunt corecte, de înlocuirea lui Eusebiu Pistru cu Lia Ardelean. Și nu, nu pentru că Doamna Ardelean ar fi mai bună, ci pentru că asta este jocul, iar dacă odată ai intrat, se știe, joci după cum ți se cântă. Sau ești eliminat fără surle și fanfare.

    Și astfel, ca rezultat al acestor „jocuri”, care nu au nimic cu alegătorii, cu dorințele și speranțele lor, avem panoplia ”candidaților” care nu reprezintă nimic și pe nimeni în afară de interesele lor personale mai mult decât mărunte. Hai că Glad Varga, chiar dacă mai nou mai mult aleargă pe coclauri, a mai făcut câte ceva, e drept excelând în organizarea de spectacole – nu pe gratis – nu neapărat în reprezentarea arădenilor în Parlament.

    458506479 6610712612636 4285886483094481460 n

    Ceilalți peneliști arădeni, în frunte cu Doamna Pistru sunt specializați în folosirea în interes propriu a avantajelor ce decurg din funcții de partid, nicidecum în politica gândită ca reprezentare a interesului general.

    De Domnul Faragó de la UDMR e cazul să uităm, ajunge să ne amintim cine au fost, ce calibru au avut parlamentarii arădeni care au reprezentat UDMR-ul arădean în Parlamentul României înaintea lui.

    În concluzie, nu prea sunt speranțe. Și nu vor fi până când acești candidați, plătiți mult prea bine și cu avantajele ce decurg din funcțiile obținute contra cost – îi costă onoarea și cinstea -, vor fi desemnați de interesele de partid și de gașcă care nu au nici-o tangență cu interesul general.

    Iar dacă îi alegem și așa, nu prea mai are rost să ne plângem de ei, mai bine să ne apuce plânsul de noi înșine, cei care îi alegem cu toate acestea…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Din titlu rezultă că noi suntem de vină că-i alegem pe ei. Din articol rezultă că ”ei” nu ne reprezintă, nu reprezintă înteresul general și că sunt niște simpli țuțeri puși de sus, pe negociere, pe șmechereală, în mod discreționar.
      Se face referire la Wiener care ar fi fost mazilit de sus în jos. În realitate USR este singura formațiune unde membrii (prin delegați, nu diret, că nu suntem într-un partid chiar democratic) ăși desemnează candidații și astfel Wiener este victima celor pe care i-a ”reprezentat” și care dincolo de ce convine unuia sau altuia, este victima democrației – evident că există bocitoare care să prefere pe Wiener și un mecanism democratic – idioți utili li se spune celor care aleg să reprezinte interesul unor șefi, din slugărnicie, lipsă de inteligență, din interese personale sau chiar și numai pentru ca să se asocieze și ei, ratații, cu o așa zisă personalitate în dauna intertesului propriu. În cazul lui Wiener este vorba de misecuvinism, de aroganță, de faptul că se considera îndreptățit să revendice poziția de candidat al USR la deputați și așa că nu și-a dat osteneala să-și convingă delegații (ai lui, a partidului) să-l susțină pentru un nou mandat, lucru care nu a fost desconsiderat de ceilalți care s-au văzut cu sacii în căruță. Chestiile astea fac, dintr-un membru de partid, dintr-un activist, un politician și în cazul lui Wiener …. pauză.
      În rest doar politruci fără nicio demnitate care vor demnități. Tupeu de lachei susținut de idioții utili.
      Problema nu este nici la candidați și nici la electorat. Problema este la sistemul electoral care nu permite candidaturi libere și care permite discreționarul șefilor și excluderea membrilor (care ar trebui să fie deținătorii deciziilor importante). Doar că problema asta nu se discută de oamenii inteligenți (care au inteligența de distinge între ce are rst și ce nu, între ce merită și ce nu, între ce le convine și ce nu, între ce este greu și ce este ușor) ci poate fi doar subiect de teorii de văicărici proști naivi care revendică niște prosteli cum ar fi: democrație, egalitate de șanse, subsisdiaritate, principii de drept, idei pantru fraieri din ciclul: solidaritate, implicare civică conștientă, cultură, sensibilitate etc. Pe de altă parte cei inteligenți și orientați sunt conectați la realitate: știu cine cu cine, cu ce , când … chestii importante, pe când fraierii umblă după cai verzi pe pereți și sunt cu atât mai proști cu cât dovedesc mai des, mai temeinic că ăși folosesc energia într-o direcție greșită, când cu o fracție din ea și cu câteba concesii axiologice și-ar negocia avantaje proprii – ca să nu mai fie niște frustrați căcăcioși.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. == UN MEDIC ,UN INTELIGENT NU VA ALEGE NICIODATA O NULITATE SA L CONDUCA ==DAR DIN PACATE ROMANIA ARE 3/100 INTELIGENTZI SI 52/100 ANALFABETZI FUNCTZIONALI . MAI MULT AVEM PESTE 7,7 MIL DE SUFLETE CU MAX 8 CLASE CARE MERG DISCIPLINATZI LA VOT CARE SUNT CUMPARATZI CU PUNGA DE ULEI-ZAHAR . == REVENIND LA ARAD DEZASTRUL E COLOSAL == FAPTUL CA ARADENII AU ALES UN DRUJBIST IN LOC DE UN MEDIC SPUNE MULT DESPRE SUB -EDUCATZIA DIN ARAD . == TELEORMANUL ARDEALULUI == TRAIASCA FANARIHOTZII ARADENI ==SCARBA MI E ==

      +14 voturi
      +1
      -1
    3. @RASPUTIN
      Hai s-o lăsăm dreacu dă treabă!
      Dpă ce că folosești doar majuscula di semnele de punctuație aiurea, și scrii agramat ca un elev repetent dă clasa a patra, mai ai tupeul să scrii despre alții(în privința politicienilor ai dreptate) că sunt analfabeți funcționali…
      Băi ,,inteligentule”, nu ți-e rușine?

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.