marþi, 14 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Ultraortodoxism, neoprotestantism şi sărăcie. De ce a prins AUR în Arad, Suceava şi Constanţa. Analiză națională, cu contribuția Special Arad

    de Special Arad | 4 decembrie 2024, 11:31 AM | Politikos | Știri Arad | Topic special

    19

    O analiză realizată de mass-media centrală, mai exact de Andreea Pavel şi Cristian Andrei Leonte, de la G4 Media şi Info Sud-Est, încearcă să identifice motivele pentru care extremismul, candidatul pro-rus şi AUR au prins atât de bine în Arad, Suceava şi Constanţa, județele în care partidul extremist a ieşit pe primul loc la alegerile parlamentare de duminică.

    Potrivit analizei G4 Media şi Info Sud-Est, la care Special Arad şi-a adus contribuţia în ceea ce privește posibilele explicaţii pentru judeţul Arad, în capul listei pare a sta ultraortodoxismul, ÎPS Teodosie, sărăcia, scandalurile politice interne din sânul partidelor tradiționale, care şi-au sabotat proprii candidaţi, penticostalii și neoprotestanţii, cu comunităţi foarte mari în Suceava și Arad.

    Analiza făcută de G4 Media şi Info Sud-Est – „Topul județelor dominate de polul extremist și câteva explicații: Minerii, fobia de ucraineni și efectul Teodosie / SOS a sărit de 10% în Dobrogea, unde soția purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a candidat pentru Șoșoacă, avocata lui Teodosie în pandemie” – ia pe rând judeţele unde AUR a ocupat prima poziţie la alegerile parlamentare, iar partidele extremiste au adunat procente semnificative.

    Aradul, pe trei în țară la votul dat partidelor extremiste (37.7%)

    „Partidele extremiste AUR, S.O.S România și POT, nou intrat în parlament, au dominat împreună șapte județe din țară, conform unei analize G4Media și Info Sud-Est, la numărarea a peste 99,6% din voturi. Rezultatele sunt, după cum urmează, în ordine descrescătoare: Suceava (40,84%), Tulcea (40,83%), Arad (37,7%), Constanța (37,47%), Gorj (37,45%), Neamț (37,35%), Hunedoara (35,33%).

    Județele câștigate de un partid extremist, în speță AUR, sunt Suceava (25,26%), Arad (23,5%) și Constanța (20,29%), iar POT și SOS au obținut, în toate, scoruri peste media națională. În Constanța, SOS a obținut unul din cele mai mare rezultate din țară, peste 10%. Tulcea este un alt județ în care SOS a luat peste 10%”, se indică încă din start aici.

    vot final 1

    Potrivit analizei, pe linia Constanța, Tulcea, Neamț și Suceava sunt două direcții importante care au făcut posibil acest scor: influența lui ÎPS Teodosie şi fobia de ucraineni.

    Influenţa lui ÎPS Teodosie în Constanţa, Tulcea, Neamț…

    Materialul vorbește de influenţa arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, trecut după legături trainice cu PSD, la AUR, iar mai apoi, după ruperea politică a Dianei Șoșoacă, la SOS. „În fapt, Șoșoacă i-a fost avocată în pandemia COVID-19 lui Teodosie (care a sfidat cap coadă autoritățile, de la împărtășirea enoriașilor cu aceeași linguriță în plină criză sanitară la discursul anti-vaccinist). Pe de altă parte, a doua pe lista SOS Constanța la Camera Deputaților și simbol al campaniei locale a fost Alina Mihaela Pricop, soția purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, care este și consilierul economic al lui ÎPS Teodosie”, se arată în analiza G4 Media/Info Sud-Est.

    Citiți AICI toată ancheta în care se vorbește de cum merge influența lui Teodosie până în Tulcea şi cum a dirijat aceasta credincioşii spre AUR.

    vot final 2

    Fobia de ucraineni, fake-news-urile şi dronele

    Fobia de ucraineni, retorica puternic anti-ucraineană uzată cu succes de partidele extremiste în aceste județe – porți de intrare a refugiaților, care au primit comunități mari de ucraineni, a influenţat şi ea alegerile de acum. În ajutorul acestei retorici au venit, folosite cu abilitate de extremiști, spune analiza, mesajele RO-Alert cu pericolul căderii dronelor rusești de peste mal de Dunăre, trasee terestre blocate pentru TIR-urile ucrainene, blocajele pe rutele obișnuite ale sucevenilor și tulcenilor și infrastructura afectată de transportul militar.

    Discursul AUR și SOS legat de avantajele pe care ucrainenii și copiii lor le-ar primi în detrimentul familiilor de români, fake-news-uri rostogolite mai apoi pe temă de candidatul Călin Georgescu și de POT, au pus doar cireașa pe tortul extremiștilor.

    La scorul din Suceava, arată ancheta, s-a adăugat și „numărul mare de familii penticostale din zonă, a doua confesiune din județ după creștini-ortodocși, unii dintre liderii acestui cult fiind adepți vehemenți ai „familiei tradiționale” și votanți ai discursului homofob, anti-LGBT, uzat din plin între cele două tururi prezidențiale”.

    Sărăcia, mână în mână cu extremismul

    În Gorj și Hunedoara, G4 Media și Info Sud-Est găsesc explicații pentru procentul mare al extremiștilor, în special AUR, în grevele minerilor cărora liderul George Simion li s-a alăturat, exploatându-le electoral, aşa cum a procedat cu problema sinistraților din Galați.
    Sărăcia din Valea Jiului, zonă declarată defavorizată încă din anii ‘90, a fost un loc perfect unde partidul extremist AUR să crească cot la cot cu nemulțumire minerilor. Detalii despre efectul AUR în Valea Jiului puteți citi AICI și AICI.

    vot final 3

    Despre Arad, tradiţia liberală, luptele interne şi drumul spre AUR

    Cât despre Arad, județ cu tradiție liberală, explicațiile au fost furnizate în analiza G4 Media și Info Sud-Est de colega noastră Adriana Barbu, și au, în viziunea noastră, legătură cu conflictele politice interne din sânul partidelor tradiționale. În primul rând ruptura din PNL și războiul fratricid între actualul primar, Călin Bibarţ și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, alături de care sunt mulți primari și mare parte a organizației municipale conduse de Sergiu Bîlcea și Geanina Pistru.

    La acestea se adaugă rupturile din sânul USR (între tabăra coordonată de fostul senator Sergiu Vlad și cea condusă de Răzvan Anghel/Adrian Wiener) și PSD Arad (între președintele de la municipiu, Ilie Cheșa și cel de la județ, Mihai Fifor), fond pe care AUR a găsit teren fertil de creștere. Sărăcia, lipsa proiectelor care să facă ca Aradul să meargă cot la cot cu rivalii săi de o viaţă, Oradea şi Timişoara, şi numărul mare de neoprotestanţi, folosiţi mereu ca masă de manevră la alegeri și care de data aceasta au înclinat spre AUR şi Călin Georgescu, vin să facă acum din Aradul cândva liberal un Arad de AUR.
    Citiți întreaga analiză AICI şi AICI

    În încheiere, analiza mai indică faptul că: “Referitor la creșterea POT până aproape de partidul Dianei Șoșoacă, toate sursele consultate de G4Media și Info Sud-Est au explicat același lucru: Partidul fără filiale locale, fără lideri în teritoriu, fără conturi de social media în toate județele, fondat de deputata ex-AUR Anamaria Gavrilă, a „rupt” semnificativ din electoratul lui Călin Georgescu după ce au anunțat că îl susțin pe candidatul pro-rus la prezidențiale.”

    Citeşte şi:

    Aradul, Suceava şi Constanţa, judeţele în care AUR a ieşit pe primul loc la alegerile parlamentare. Cifrele exacte pentru județul nostru

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Si Coruptia nu?A fost castigata lupta anticoruptie in aceste judete baronizate?
      Aradul este un exemplu de toleranta de asta nici nu au iesit aradeni in strada si au adus de prin alte judete pt ca daca ar fi fost categorii stigmatizate ar fi fost plina piata A,Iancu.
      Hai sa nu dam cu laturi in aradeni ca nu au votat tot cu aceiasi care sunt de atatia ani.
      E dreptul fiecaruia sa voteze pe cine vrea.Bihorul are mai multi neoprotestanti decat Aradul si a castigat PNL-ul lui Bolojan care o sustine pe Lasconi asta ne demonstreaza ca Liderul conteaza cel mai mult.IN ARAD NU AVEM LIDERI CU REALIZARI NOTABILE.
      SARACIA=CORUPTIA
      Pare ca preluati laitmotivele celor cu sindrom de victime in orice situatie.

      +14 voturi
      +1
      -1
    2. Se folosește de 2 ori afirmația: candidatul pro-rus la președinție. Se sugerează că s-a stabilit deja ca valabilă premiza raționamentului că avem formațiuni și candidați pro-ruși.
      Este adevărat că formațiunile și candidatul nu sunt pro UE, dar nu tot ce nu este pro UE este pro-ruși. Este o regulă de logică, logica ca știință.
      Eu, de exemplu, sunt pentru valorile UE și împotriva birocrației UE, care nu prea mai are legătură cu valorile UE (stat de drept, egalitate de șanse și tratament,, egalitatea în fațe legii fără privilegii și fără discriminări, bună-stare pentru toți, liberă concurență, transparență, responsabilitate, democrație, economie de piață, drepturile individului).
      Instituțiile la care face articolul referire au ignorat exact ceea ce era mai important: faptul că oamenii nu se simt reprezentați de actuala clasă politică: de partide și de candidații partidelor. Nereprezentativitatea acestora este o consecință a sistemului electoral și a insuficentei democrații interne, care împreună, fac ca partidele, din forme de asociere în jurul unor valori să devină forme de asociere captive unor indivizi și grupuri de indivizi pentru satisfacerea intereselor acestei minorități privilegiate. N-am auzit nici un candidat, nici o formațiune politică care să identifice problema lipsei de reprezentativitate a formațiunilor și candidaților, respectiv problema deficitului de democrație.
      În ordinea asta de idei, identific atât articolul cât și izvorul de lumină, ca fiind insuficiente, parțiale și implicit manipulatorii, aspecte de natură să indice un ”efort electoral” în favoarea unui candidat și în defavoarea celuilalt, totul ascuns în spatele unui demers ce se vrea obiectiv. În concluzie se poate deduce că specialarad s-a transfgormat dintr-un watchdog într-o revistă de partid, mai ales că nu există (zero, mulțime vidă, nimic) nici un articol alternativ concluziei, devenind astfel necredibilă ca susrsă de informare profesionistă și echidistantă.
      Sloganul de mare demnmitate al liberarilor: ”prin noi înșine” sau ”nihil sine deo” au fost înlocuite cu alte sloganuri de genul: ”ghiocei prin Europa” sau ”nihil sine curcubeu”, eventula cu variații locale: ”tot prin Falcă””nihil sine Falcă”.

      +14 voturi
      +1
      -1
      • Argumentele dumneavoastră sunt pertinente, doar cu mențiunea că atunci când unul dintre candidați afirma în trecut că Putin este unul dintre puținii „lideri adevărați” din lume și a afirmat că președintele rus „își iubește țara”, iar apoi afirmă că înțelepciunea rusă e singura șansă a României, cam îți vine să tragi concluzia logică cum că e pro rus…. nu?

        --1 voturi
        +1
        -1
    3. @Raluca Medeleanu – nu contest(ăm) cele afirmate de Dvs. (si media în general) dar mai lasati-ne, va rugam! Am auzit, am inteles, ooookkkkk, o rumegam (noi pentru noi) si va fi cum va fi si cum va crede fiecare. Nu inteleg ce atata insistenta. Din toate robinetele curge doar „pro rus”, „extremist”, „vrem in UE”, „vrem in NATO”. Alte teme nu mai sunt? Stati linistiti ca n-o sa va acuze nimeni ca nu ne-ati averizat in cazul in care… Va multumim.

      +7 voturi
      +1
      -1
    4. Doamna Medeleanu si la CFR semnalul de alarma se trage in situatii de pericol reale nu inventate ! Faptul ca in Romania presedintele Basescu si Johanis nu au dat doi bani pe poporul roman m-a facut si pe mine sa fiu invidios pe unguri, pe rusi, pe polonezi si pe orice popor al caror conducatori au coloana vertebrala in fata UE si nu in pozitia ghiocelului.M-am simtit umilit cand am vazut ca toate tembelismele UE sunt acceptate imediat de politicienii romani. M-am saturat ca fiecare inceput de an politicenii sa-mi spuna ca vine un an mai rau cu privatiuni in timp ce politicienii si-au facut averi pentru zece generatii. M-am saturat sa vad cum Romania este parasita de tineri pentru ca aici nu au nici un viitor .Sunt satul de iesirile in strada a tinerilor neinstruiti, tineri care habar nu au de istoria Romaniei. M-am saturat sa fiu batjocorit de o justitie care raspunde la ordine politice si la zornaitul banilor. M-am saturat ca dupa o viata de munca sa fiu tras pe sfoara de Pensii care mereu mi-a calculat gresit drepturile banesti. M-am saturat de o primarie infectata de coruptie si de lingatori de clante care pot face dintr-un act ilegal unul legal. Faptul ca in loc sa dai cu pumnul stai de vorba cu persoana detestata politic dovedeste ca esti om politic, nu huligan !

      +15 voturi
      +1
      -1
    5. Oameni buni, vorbind de Arad, stilul lor primitiv de a face politica exact ca in comunism, cu poze, laude si „mari realizari”, ura permanenta si exagerata exprimata de partide unul impotriva celorlalte, coruptia, cultul persoanelor, minciunile, abuzurile, pilele si imbogatirea tuturor asa-zisilor alesi aradeni ne-au adus aici! Astia nu au inteles nici acum!!!! Nu e numai europenismul versus nationalismul de vina, ci tocmai faptul ca astea doua au fost puse in opozitie! Cine zice ca nu poti sa fii traditionalist in Europa? Sau ca de maine mananci numai gandaci? Investitiile nu se vad? Faptul ca traim intr-un stil apropiat de cel occidental nu se vede? Sigur ca era cale lunga pana sa fim acolo cu adevarat dar asta trebuia sa le cerem politicienilor si administratorilor! Am mocnit, am mai zis sau nu, presa a publicat/sau nu, dar frustrarea si revolta au crescut in timp in halul in care oricine putea aprinde chibritul ar fi declansat explozia! Au avut cale libera…

      +9 voturi
      +1
      -1
    6. Oamenii de rând nu se iau după povești ca „democrația” sau „dictatura”. Ei trăiesc viața de zi cu zi, în localitîțile lor și cu conducătorii pe care i-au ales cândva și care le-au înșelat așteptările.
      Gândirea cetățeanului e concretă: dacă e bine, mergem tot cu ei; dacă nu e bine îi schimbăm. Simplu, nu?
      De ce ar fi mulțumiți cetățenii Aradului (în afara celor care se învârtesc pe lângă partide)?
      Un exemplu: mergeți pe strada Agronomului, la ieșirea din Arad spre Timișoara, să vedeți „administrație performantă a la PNL”.

      +8 voturi
      +1
      -1
    7. Dna Raluca Medeleanu și toți cei care faceți procesese de conștiință lui Georgescu pt că l-a lăudat pe Putin pt că acesta ar fi PATRIOT și CĂ-ȘI IUBEȘTE ȚARA !
      Atenție, NU pt Despotism, ca Agesor sau Invadator l-a lăudat, ci pt un PATRIOTISM care MI L-AȘ FI DORIT și eu LA POLITICIENII NOȘTRI !
      Ce e rău că admiri că o lupoaică e mamă bună, ea tot lupoaică rămâne, chiar dacă matern, ar putea da lecții la multe așa-zise „mame” umane ?!
      La fel și șerpii sau reptilele care-și păzesc cuiburile cu ouă până eclozează, ce e rău să le admiri loialitatea…?
      Adică sunt și eu șarpe sau reptilă pt că admir INSTICTUL MATERN al acestora?
      .
      Aveți o mare fractură de logică, voită sau inoculată, dar ar trebui să nu uitați vorbele celebre ale lui Ion Rațiu, care descriu ADEVĂRATA DEMOCRAȚIE:
      „Am să lupt până la moarte pt DREPTUL TĂU de a nu fi de acord cu mine!”
      .
      Se pare că, de la „Marea COVIDIADĂ”, acest drept ne-a fost luat. Și-atunci, care mai e diferența de Rusia ? Doar „poleiala” strălucitoare ?
      Pt că, în aceste zile, chiar a început un coșmar să devină realitate:
      *** Presa și TOATE INSTITUȚIILE STATULUI le-au depășit cu brio pe cele rusești, într-o proagandă și atacuri de-a dreptul demente, la adresa lui Georgescu . ***
      .
      Doamna Raluca, ceea ce se întâmplă acum în România, din punct de vedere mediatic, a depăsit Rusia; mai lipsește ca Poliția, SRI sau DIICOT să vină să ridice de-acasă pe susținării lui Georgescu…
      .
      PS: – vă rog să-l întrebați pe dl Notaros, care e cel mai în vârstă dintre dvs., CÂȚI TERORIȘTI AU FOST PRINȘI LA Revoluție?
      Că și la acea vreme, TVR (fiind singura televiziune) și „instituțiile libere ale statului” ne-au sufocat cu comunicatele de spre „teroriștii care atacă instituțiile noi ale României, dar în final, n-a fost găsit nici măcar un terorist, „de sămânță”…
      Doar ȘMECHERII au preluat puterea, cu ajutorul fraierilor care i-au apărat.
      Nu vi se pare că e un dèja-vù ?

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.