sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Idiocrația salvează oare România?

    de Lajos Notaros | 15 aprilie 2021, 8:02 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    1

    Sau Aradul?

    Fiindcă avem de a face cu expansiunea ei multilateral dezvoltată. Nu doar la noi, nu doar la Arad, nu doar în România.

    Citesc într-un portal canadian de limbă franceză – e important aici că nu este în engleză – un comentariu la vestea că undeva în Anglia, în Winchester parcă, a fost ridicată o statuie care o reprezintă pe Greta Thunberg. Dincolo de faptul că este nereușită, oare ce i-a făcut pe englezii din Winchester, Hampshire să o glorifice în acest hal, să-i ridice statuie încă în timpul vieții, de parcă nu ar fi o adolescentă cam dusă cu pluta care s-a trezit că va salva omenirea de ea însăși.

    Autoarea articolului – da este o femeie – ajunge la concluzia că lumea în care trăim și suferim de pandemie a ajuns să confunde meritocrația cu idiocrația, adică lumea oamenilor merituoși cu cea a idioților..

    1603030221 Trumpcampaignfloridaafp

    Fără să mă duc până la ultimele consecințe, tind să-i dau dreptate. Situația poate să fie sau să pară astfel în occident, mai ales în țările și culturile în care modernitatea a însemnat promovarea meritocrației în locul aristocrației care a dominat timpurile medievale. Precum se știe, aristocrația înseamnă privilegii și recunoaștere pe baza nașterii, nu pe cea a faptelor și realizărilor tale.

    Odată cu abolirea – mai ales în occidentul european -, structurilor nobiliare, aristocratice, feudale în esență, ideea egalității și a recunoașterii excelenței bazate pe fapte și realizări a devenit, cel puțin ca ideal, regula care mișca societățile moderne de tip occidental. La noi mai puțin, mereu în întârziere și palidă imitație, privilegiul de castă a rămas în străfunduri mecanismul care reglementa funcționarea societății. Indiferent dacă se baza pe privilegii de avere, etnice sau, în perioada comunistă, de partid unic.

    De o vreme însă modelul a început să scârțăie până și în occident. Faptul că fenomenul este paralel cu revoluția tehnică digitală poate să ne pună pe gânduri, chiar dacă nu se poate reduce doar la atâta. Cert este că idioții se simt bine pe Internet, pe diferitele site-uri de socializare, ajunge să te uiți la diferența de like-uri și comentarii, distribuiri dintre o poezie deosebită și o postare al vreunui idiot ajuns în poziție centrală.

    Pe FB, de exemplu, nu mai contează calitatea intrinsecă, ci vehemența scandalului prin care se manifestă idolul noii idiocrații. Șoșoacă este urmărită de sute de mii, în timp ce despre chimista care a fost decisivă în elaborarea vaccinului anticovid știu doar cei din tagmă și câțiva care se orientează încă după vetustele reguli ale meritocrației.

    Grav este că fenomenul a lovit cel mai tare în punctul dintotdeauna vulnerabil al societății: clasa politică.

    2 3

    Cu Trump exemplar planetar, dacă scotocim în ograda noastră, dăm de ei în mușuroiul de furnici al clasei politice neaoșe. Iar local, Doamne ferește: trebuie să cauți cu lupa ca să dai de unul care este om potrivit la locul potrivit. Lipsa de pregătire este cea mai mică hibă, problema e că n-au aptitudini, n-au nici dorința de a învăța, își iau diplomele la kilogram, fiind convinși că restul se rezolvă de la sine în birourile ascunse de ochii electoratului. Ajunși în fotoliu, se proțăpesc pe FB, fiind convinși că asta este soluția ca prostimea să sară la like-uri și la comentarii luate exact de la coada porcului.

    Dacă meditezi nițel la cele întâmplate în ultimele zile, doar cu titlu de exemplu, în Aradul mult iubit, te iei cu mâinile de cap. Cum este posibil, Domnule, ca un primar și cățeii lui care latră a aprobare să nu realizeze că prostia se vede și din cosmos? Cum să vorbești de reduceri la Filarmonică și Teatru când fondul tău de salarii este mai mare chiar și față de anul trecut? Cum să compari tu poliția locală cu Filarmonica?

    Sau te crezi în continuare pe FB, acolo unde lipsa de cultură, limitarea intelectuală, șmecheria de duzină care se exprimă în cuvinte împrumutate de la alții reprezintă, crezi tu, calea spre succes, mărire și glorie? Crezi că dacă te agiți prin oraș în jurul capacelor de canalizare și învârți volanul cu un zâmbet de turist pierdut prin Checheci, lumea va face pe ea de plăcere?

    dj

    Bun, nu ai citit nicio carte mai serioasă, nu ar fi o problemă, inteligența ta nativă ar mai putea compensa, dar să crezi că asta e un avantaj, să te mândrești cu faptul că nu dai doi bani pe cultură, este de-a dreptul lamentabil. Este chiar condamnabil din momentul în care te lăfăi într-un post în care ai ajuns prin votul oamenilor pe care ai pretenția că-i administrezi. Chiar dacă nu te-au votat nici măcar un sfert dintre cetățenii cu drept de vot.

    Trăim vremuri grele. Cu adevărat grele. Și nu pentru că virusul covidului bântuie printre noi, ci pentru că am dezvoltat noi, în ultimii 20-30 de ani, un virus mult mai periculos. Eu, pornind de la observația jurnalistei canadiene, l-aș numi: ”Idiot 2000”.

    E aici, produce ravagii și nu se întrezărește niciun vaccin împotriva. Sistemul imunitar al societății este praf, dar spre deosebire de covid, bolnavul de ”Idiot 2000” este asimptomatic.

    Sau cel puțin așa crede el, fiindcă simptomele pot fi văzute doar de cei sănătoși…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Stau și mă întreb cum ar fi arătat clasa politică de pe la noi, dacă am fi avut ca și în perioada interbelică, monarhie. Dacă Regele Mihai nu ar fi fost izgonit într-un mod trivial, golănesc din țară. Majestatea Sa ar fi putut oferi modele de comportament politic, civic, uman… unei societăți bolnave. Nu modernitatea este cauza răului endemic, ci absența la vârf a aristocrației. Țări precum cele scandinave: Suedia, Norvegia, Danemarca unde aristocrația nu a fost repudiata, arată cu totul altfel( aș putea aminti chiar și Japonia). Meritul aristocrației constă tocmai în faptul că este ereditară și că niciodată nu respinge meritocratia, ci dimpotrivă cu rare excepții, o susține. Răul produs de Revoluția Franceză și apoi de cea Sovietică este imens, iar efectele reprezintă un cataclism pentru societatea contemporană. Fără nobili( boieri) suntem ca o turmă condusă de ciobani, analfabeți, primitivi, jegoși etc. ‘Originea sănătoasă’ pe care o clamau comuniștii, ne-a jucat și ne joacă în continuare, feste. Este important întotdeauna, de unde vii. Dacă vii din grote, în mod sigur sensul devenirii tale și, implicit al celor din jur, este previzibil. Până la urmă bibartii, faurii, funarii, vadimii, sosocii nici nu prea contează. Damful lor urât mirositor, ar putea să dispară dacă am folosi un ‘parfum’ nobil, aristocratic.

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.