vineri, 20 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – De ce pocnește Aradul din coadă la absorbția fondurilor europene?

    de Lajos Notaros | 30 august 2024, 7:32 AM | Opinii

    17

    Asta în timp cât „Noi construim”!

    Adică ei. Ei, cei care, aleși sau numiți, puși acolo de cei aleși și de neschimbat. Ca să nu lungim vorba, ne referim la grupul patronat de Gheorghe Falcă, grup sau gașcă, numiți-o cum doriți, care de douăzeci de ani decide ce-ul și cum-ul în Arad. În oraș și în județ deopotrivă.

    Pentru început, să pornim de la o hartă a absorbției ale acestor fonduri europene. Ea ne arată valoarea, respectiv suma atrasă și valorificată pe județele țării. Dacă ar fi cum zic ei, Aradul ar trebui să fie fruncea și aici, nu-i așa?

    Situația pe care o prezentăm se referă la perioada 2014-2021, șapte ani frumoși, ani în care, cel puțin în primii cinci, și la fel de cinici ca toți cei douăzeci, Gheorghe Falcă era și lider de partid, dar și primar al Aradului.

    Nu știu dacă vă surprinde, dar Aradul se află la coada clasamentului, având contracte semnate pentru nici 2 miliarde de lei. Sunt câteva județe sudiste și din Moldova care stau mai rău, dar în Transilvania doar Sălajul, Hargita și Covasna „ne întrec” cu sume sub un miliard și jumătate.

    IMG 7146 1000x540 1

    Pe locul doi se află, ia ghiciți, Timiș cu o sumă aproape de trei ori mai mare, puteți ghici ușor și județul de pe locul trei, cu o sumă dublă față de noi, într-adevăr este Bihorul, adică Oradea lui Bolojan. De locul întâi nu am pomenit, fiind evident că e vorba de Cluj, cu o sumă care tinde frumos spre șapte miliarde. Dar sunt bine în fața noastră județe la care nu te-ai fi gândit, precum Satu-Mare, Maramureș, Bistrița. Asta ca să nu vorbim de județe din Moldova, precum Iași și Bacău, cu sume de patru ori mai mari, Iași, și triple, Bacău.

    Și chiar dacă în aceste cazuri sunt motive bine întemeiate, e mai greu să explici cum ne întrec și Gorjul și Doljul, fără să mai vorbim de Olt sau Suceava. Doar așa, pentru informarea celor care vorbesc ca să nu tacă: orașul care este pe primul loc la folosirea fondurilor europene pentru modernizare, este Turda, la o aruncătură de băț de noi.

    Așadar, aici lângă granița de Vest, fiind primul oraș mai mare pe care îl atingi pe autostradă când vii de acolo, având un trecut agricol, dar și industrial de excepție – să nu uitați de prima fabrică de autoturisme –, având chiar un potențial turistic deosebit, două universități și alte cele, cum se face că nu ne folosim de banii europeni în măsura în care acest potențial ar permite?

    Și stați că până acum am vorbit doar de contracte, nu de folosirea efectivă a acestor bani. Pentru că, dacă ne uităm la un alt document, cel al prezentării proiectelor dintre 2014-2020 care, datorită nerespectării regulamentelor europene, riscă să piardă finanțare, treaba e și mai urâtă. În Arad sunt 20 de astfel de proiecte, începând cu Cetatea de la Ineu, continuând cu podul peste Mureș de la Arad și doar așa în treacăt cu Infomedica. Cu patru milioane de lei și un pic.

    2 4

    Cum, adică, Infomedica, vă întrebați, poate. Zic poate, fiindcă nu pentru tot arădeanul este clar că Infomedica este un dispensar particular, vândut mai nou unei rețele naționale, în care era implicat și viitorul viceprimar Lazăr Faur. O creație de generația a doua de a lui Ghiță – prima a fost cea cu Ioțcu, Cionca și Igaș –, un om care nu uită nicio clipă de la cine i-a venit norocul.

    Dar mai sunt și alte firme pe lista cu finanțarea europeană. Cel mai interesant ni se pare ARSAT, cel care apare în trei poziții, cu finanțări peste 50 de milioane, adică zece milioane în euro. Între timp la ARSAT a apărut și Procuratura Europeană a Doamnei Kövesi, așa că, vedeți, treaba e chiar oablă.

    Cred că deja este îndeajuns să ne formulăm o idee despre modul în care cei din administrația arădeană și cei care îi servesc văd folosirea de fonduri europene. Mai mult în interes particular sau, oricum, vizând câștigul fiecăruia din afacere. Dar nu și cel al comunității.

    3 5

    Pe când cei care oferă aceste fonduri tocmai asta vizează: investiții în infrastructură și în zone defavorizate cu scopul de a ridica toate comunitățile la un nivel cât de cât european, respectiv de a crea, prin aceste investiții, acele condiții care schimbă situația și nivelul la scara comunității, nu a unor indivizi șmecheri nevoie mare.

    Așa că dacă e așa de complicat să ieși în câștig, mai bine nu. Mai bine te uiți după alte surse, iar în România penelopesedistă nimic mai simplu: dacă ești om de înțeles și știi cui să mulțumești, fondurile naționale, centrale și locale, îți stau la îndemână. N-are rost să te încurci cu europenii, cu ăia chiar nu te poți înțelege dacă vine vorba de un mic ciubuc acolo. Așa cum s-a văzut sunt în stare șă ți-o trimită pe cap pe Codruța aia care, chiar dacă de la noi a plecat, tot nu i-a venit mintea la cap.

    4 2

    Da, asta este, e simplu, însă rămâne problema cea mare și esențială: cum să mergem înainte, să ne apropiem de Europa, să creăm o democrație autentică care servește și nu exploatează individul, care recunoaște inteligența și creativitatea, nu șmecheria și arta descurcăritului?

    Doar așa ca o reamintire în final: ștrandul și Cetatea, parcările și amenajările pe bune, nu cu Tehnodomus et co, investiții în potențialul turistic arădean și alte cele reprezintă potențialul local care ar putea fi folosit prin fonduri europene și ar transforma orașul într-o bijuterie europeană.

    Dar, ne este cât se poate de clar, cu administrația de acum, formată mai bine de două decenii, și care a reușit în acest timp să ridice peste Mureș un podeț care duce nicăieri, asemenea proiecte țin de domeniul viselor…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. „…rămâne problema cea mare și esențială: cum să mergem înainte, să ne apropiem de Europa, să creăm o democrație autentică care servește și nu exploatează individul, care recunoaște inteligența și creativitatea, nu șmecheria și arta descurcăritului?”
      – răspund și eu tot cu o întrebare (retorică):
      Dar, oare, CÂȚI dintre români și, mai ales dintre arădeni, își doresc ÎN MOD REAL (nu demagogic și declarativ) „să mergem înainte, să ne apropiem de Europa, să creăm o democrație autentică”, în loc să continuăm să ne bălăcim în mocirla vieții noastre zilnice, mărunte, promiscue și FĂRĂ VREUN ȚEL SERIOS !?
      Răspuns : PUȚINI , foarte puțini !!!
      .
      Marii majorități, însă, le place promiscuitatea vieții noastre zilnice, șmecheria, duplicitarismul, bârfa-continuă, descurcăreala, etc., adică tot ceea ce ține de superficialitate și neseriozitate.
      .
      Degeaba mulți se revoltă când tot repet că „fiecare nație/comunitate își are conducătorii pe care și-i merită”, pt că acesta e purul-adevăr!
      NIMENI ALȚII decât majoritatea alegătorilor, prin votul lor sau prin nevotare, i-au pus acolo… , nu „aginturili străine” …!
      In alte țări sau județe/orașe, de ce n-au venit „aginturili” ca să-i pună pe excroci, impotenți și incompetenți, în fruntea comunității ?
      Nu, fraților, acești indivizi nu i-a promovat și nu i-a pus nimeni în fruntea comunității voastre decât VOI-ÎNȘIVĂ și, chiar dacă nu a tuturor, dar a MAJORITĂȚII voastre !
      .
      Uitați-vă atenți la comportamentul duplicitar al concetățenilor noștri, când se întâlnesc cu oricare dintre politicienii corupți sau de joasă-speță:
      – tremură să dea mâna cu aceștia, să facă „selfiuri” cu ei, să se închine ca la moaște și, dacă politicianul și-ar da jos pantalonii, cred că l-ar pupa și în fund !
      Asta după ce, cu nici 5 minute înainte, îl/îi înjura de cât de corupți, impotenți și indolenți sunt …
      .
      Și-atunci, cu așa o nație/comunitate, în care MAJORITATEA este fără minimum de demnitate și caracter, cum dracu să fie politicienii din fruntea ei, altfel…. ?!

      +24 voturi
      +1
      -1
    2. Și, aș mai adăuga o concluzie la Comentariul meu, anterior:
      – cea mai mare problemă a românilor – de unde li se trag majoritatea belelelor (continuă să moară cavproștii pe șosele, își omoară/distrug copiii cu tot felul de „nielcoșaguri” și răsfățuri prost-întelese, își aleg aceeași conducători de cea mai joasă speță, nu duc nici un proiect la bun-sfârșit, etc.) -, este NEASUMAREA PROPRIILOR FAPTE și gesturi, care au ca și consecință directă, șirul infinit de „ghinioane” din viața lor mizeră !
      .
      Oricine și orice îl înconjoară pe român, e de vină, „mai puțin el…!”
      .
      Până continuăm să gândim și să ne comportăm în acest mod, fără să ne asumăm PROPRIILE GREȘELI, iar, mai apoi, SĂ LE CORECTĂM, nici o șansă ca viața noastră să se schimbe.
      Numai nebunii cred că facând ACELAȘI LUCRU în ACELAȘI MOD de mai multe ori, rezultatele pot fi diferite !

      +12 voturi
      +1
      -1
    3. Las ca Bibarț a spus în ultimul interviu ca Aradul are destui turiști.
      Aproape cât Oradea după statisticile lui probabil a numărat înnoptările la hotel de o noapte ale diasporenilor care poposesc și vin din Europa, tiriștii, nepalezii, conferințele și teambuilding-urile ca turiștii propriu zis lipsesc cu desăvârșire în municipiu, mai mulți atrage balta Ghioroc decât Aradul.

      +18 voturi
      +1
      -1
    4. Antevorbitorul Db, a zis așa de frumos ce am vrut sa zic!!!

      Ce aș adăuga este o întrebare: după 20 de ani nu suntem în stare să vedem prin comparație cu Oradea și a Timișoara unde am fost și unde am ajuns….și să avem forță să schimbăm?

      Suntem Chiar așa de slabi intelectuali sa facem același greșeli ??!!!

      …..eu zic că orice schimbare in conducerea Aradului ar duce la rezultate mai bune sau in cel mai rău caz asemănătoare.

      E momentul sa ne trezim!!!!!!!

      +5 voturi
      +1
      -1
    5. Total greșit.
      Expresia asta cu cetățenii care-și merită liderii ewste valabilă în democrație, nu la noi.
      Afirmația că noi i-am pus acolo este falsă. Nu noi i-am pus acolo fiindcă noi nu avem drept de vot ci doar un așa zis drept de confirmare. Listele de candidați le frac șefii de partide, nu majoritatea membrilor. Noi nu avem altceva de făcut decât să confirmăm o șleahtă sau un trepădus dintre șlehtele și trepădușii puși pe poziții de candidați de către șefii de partide. Ce vină au arădenii că au avut de ales între un plafonat silvic, un tartor la abatorul covid va Wiener, un agramat șmecheraș de cartier ca Cheșa și imensistatea de penibil mort după recunoaștere socială ca Aslău. S-a ales răul cel mai mic. Tot rău, tot prost, tot pe stagnare, hoțeală de partid și gângavi de 2 bani veniți la oraș pe filiere îmbâcsite de alcool. Problema este că sistemul de vot pe liste blocate dă enorm de multă putere celui care are pixul listelor de candidați și jenant de puțină putere membrilor de partid.
      Imaginează-ți că cvandidații propuși de șefii de partide ar trebui confirmați sau infirmați de majoritatea membrilor. Ar ieși altceva, alți candidați. Imaginează-ți că votanții ar avea dreptul să aleagă din lista de partid un candidat și nu lista în bloc. Am avea alți consilieri, mai legați de alegători decât de șefii de partid. Imaginează-ți că nu ar exista instituție retragerii susținerii politice. Am avea consilieri cu curajul de a-și spune propria părere (dacă ar avea vreuna).
      Problema așa cum o definești tu suferă de simplism și fiind greșită nu are nicio soluție. Tu vrei, dar habar n-ai cum, să apară un tătuc, un despot luminat, un țepeș care să facă ordine. Cam gângavă ipoteză mai ales dacă te gândești că acest țepeș trebui să fie pus în prealabil, pe listă, de către Falcă. Scena devine ilară.
      Soluția o reprezintă schimbarea sistemului de vot actual cu unul pe liste deschise. Dar pentru că discuția este prea tehnică și schimbările, deși rele, nu pot fi anticipate nici măcar de alfabetizați, atunci nici proiectul de schimbare nu va fi demarat și oricum nu va susținut de o masă critică. Pentru asta ar fi nevoioe de o campanie media serioasă și de ziariști care înțeleg cum funcționează sistemul. Deci este imposibil.
      Ce confortabil este să deții adevărul din clișee de rahat și cu el învelit într-o mantie regală dar fetidă să dai cu bâta în dreapta și stânga. Păreri puține dar ferme și nu în ultimul rând sterile.
      …. sau ești doar un pitpalac userist care visează că Wiener și neoprogresismul european ne va aduce cîinii cu covrigi în coadă.

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Mi-a plăcut mult acest discurs către sine însuși. Fiindcă dacă tot vorbim de clișee și fixuri, sunt aicea cât vrei. E foarte fain să comentezi când ai deja ideile dinainte și textul nu te mai deranjează. Oricum, mersi de comentariu, chiar dacă l-am mai citit pe aici de zeci de ori…

        +2 voturi
        +1
        -1
    6. @…. Mai bine progresism decât primitivism.
      Un scurt exercițiu de imaginație unde ai vrea să trăiești într-o țară progresista ca Franța, Canada, Germania sau într-o țară primitivă ca Iran, Coreea de Nord, Afganistan, Rusia…?
      Astea sunt extremele dar concluzia e clară cea mai progresista țară măcar are un set de valori de norme pt drepturile omului pe când în țările primitive omul ca individ nu există are valoarea unui gândac.
      Dacă repeți ce auzi România TV asta nu te face inteligent.

      +2 voturi
      +1
      -1
    7. @Dd
      Îți place să te păcălești singur.
      Sistemul de vot din Romania e unul viciat, tu nu alegi pe nineni, doar validezi o listă alcătuită de hoții care-și spun partide. America de Sud…
      Ce fel de democrație e aceea in care un ins ajunge primar cu doar 10% din voturi?
      Trebuie vot uninominal și alegeri in doua tururi.

      +7 voturi
      +1
      -1
    8. @ Nizo
      Logica ta este una binară, exclusivistă, excesivă și abuzivă. În realitate nimeni nu este obligat să aleagă o extremă sau alta, să compară o extremă cu alta. Există și o cale de mijloc, echilibrată, de bun simț, sau ar trebui să existe. Nu faci decât să justifici o mizerie cu o mizerie și mai mare și prin comparație să deduci că ai avea dreptate.
      Alegerea nu este între progresism și privitivism ci mai degrabă între valori și pseudo valori. La fel ca în regimul comunist totalitar și neo progresismul se manifestă tot prin impunerea de către o minoritate a unor valori (pseudo valori) și principii (scoase din context) celorlalți. Numitorul comun îl reprezintă abuzul de putere, pretenția arogantă că cineva anume ales (ales fără competiție corectă) știe ce e mai bine pentru toată societatea și pe cale de consecință toată lumea trebuie să se supună. Din perspectiva asta neoprogresismul seamănă cu nazismul care este tot un regim autoritarist la fel ca și comunismul, ambele în afara democrației și împotriva interesului public.
      Inteligența nu este dată de diplome ci de bunul simț, de acea instanță care permite individului să nu cadă în exces.

      +1 voturi
      +1
      -1
    9. Alegeri în două tururi pentru primari și președinții de consilii județene. Corect, minimal. Nu știu con ar fi ieșit primar dacă am fi avut un al doilea tur: Bibi sau Wiener? Eu cred că Wiener.
      Vot uninominal? Complicat. Excistă sisteme majoritare, proporționale și mixte. Altceva nu.
      Votul uninominal este un vot majoritar. Păcatul sistemelor electorale majoritare este că exclud resturile, că foarte mulți alegători rămân nereprezentați.
      La alegerile din România avem vot uninominal (majoritar) în două tururi pentru alegerea președintelui. Mai avem vot uninominal într-un singur tur pentru alegerea președinților consiliilor județene și a primarilor. Acolo unde competiția este pentru un singur loc se organizează alegeri uninominale, de preferat în 2 tururi.
      Pentru alegerea unor organisme de conducere colective (camera deputaților, senat, consilii locale) sistemul majoritar ar trebui organizat pe colegii uninominale, ceea ce riscă să fie o mizerie imensă. Dacă avem 22 de consilieri la municipiul Arad atunci vor trebui desenate pe hartă 22 de colegii. Fiecare colegiu va da un consilier. Va căștiga mandatul candidatul care obține cele mai multe voturi în respectivul colegiu (într-un tur sau în două tururi?). La Arad candidatul PNL va obține în fiecare din cele 22 colegii mai multe voturi decât alți condidați din alte partide. O parte din colegii, dar nu multe vor fi câștigate de PSD sau USR sau AUR. La final am avea un consiliu local format din 17 consilieri PNL, 2 PSD și 2 USR și 1 AUR (Se va câștiga colegiu cu colegiu). Rezultatul va fi aparent democratic dar reprezentarea proporțională va fi praf și pulbere. Colegiile uninominale vor fi desenate de administrația în exercițiu și harta va fi astfel făcută încât să favorizeze partidul aflat la conducere (care va face sondaje să știe unde are majoritate și unde nu și astfel va demarca colegiul de așa manieră încât să-și maximizeze șansele). Consileii astfel aleși vor mai aproape de cetățeni făr vptul cărora n-ar mai ajunge consilieri. Ei vor fi însă propuși drept candidați tot de către partid și vor obține rezultate tot pe spatele partidului și nu pentru calitățle lor individuale și astfel dreptul de a stabili cine are drept să canideze și cine nu din partid va fi tot o manifestare de putere discreționară a șefilor de partid. Oricum este de preferat actualului sistem.
      Vot proporțional. Ăsta este de 2 feluri: pe liste blocate (ce avem astăzi) și pe liste deschise (varianta care mi se pare mie cea mai potrivită).
      Proporțional pe liste blocate înseamnă că partidul (șefii nu membri simpli) hotărăsc cine este pe lista de candidați și ordinea pe listă. Candidații vor intra în consiliile locale sau în parlament în ordinea listelor și proporțional cu voturile obținute de partid. Cel ce face lista este cel ce deține TOATĂ puterea. Restul nu sunt decât niște slugi de partid (ai șefului de partid care-i pune pe listă pe un loc eligibil sau nu).
      În sistemul proporțional pe listge deschise tot partidul face listele (ar trebui să existe și o listă pentru candidații independenți care se califică în funcție de numărul semnăturilor de susținere). Ordinea pe listă nu estge importantă (unele sisteme folososesc o ordine alfabetică altele o ordine aleatorie). Alegătorii vor putea să aleagă din listă, uninominal, candidatul pe care-l consideră cel mai potrivit. Astfel se respectă și proporționalitatea dar și dreptul alegătorului de a-și nomminaliza canidatul. Șefii de partide își pierd puterea discreționară de dicta listele și ordinea pe liste. Așeșii vor fi legați de alegători cărora va trebui să le reprezinte interesele (în sistemul pe liste blocate aleșii nu sunt interesați de alegători fiindcă ei sunt sau nu în funcție de cum reușeșsc să-i dea satisfacție conducerii partidului și astfel să poată cu mila acesteia să obțină încă un mandat printr-o nominalizare pe un loc eligibil). Orinea ierarhiie, inclusiv soarta șefilor din partid se va schimba în funcție de numărul de voturi obținute și astfel exista premiza democratizării partidelor. Cu siguranță, în timp, se v a realiza un transfer dinspre șefii de partide spre majoritatea membrilor și în ceea ce privește propunerile de candidați (eventual prin alegeri preliminare). Pe sistemul ăsta am ști care sunt consilierii care au susținere sau parlamentarii care au susținere și probabil că mulți dintre cei care sunt astăzi câștigători ar fi la tomberon și în locul lor ar apărea nume noi, poate șanse noi.
      Scuze de intervenția care este excesiv de tehnică dar am profitat de comentariul tău ca să informez cititorii (în cazul în care ar interesa pe cineva mecanismele astea care sunt esențiale pentru o mai bună administrare a interesului public).

      --1 voturi
      +1
      -1
    10. "Cum sa mergem inainte, ...

      …sa ne apropiem de Europa, sa cream o democratie autentica care serveste si nu exploateaza individul, care recunoaste inteligenta si creativitatea, nu smecheria si arta descurcaritului?”
      Cum te mai poti apropia de Europa Occidentala cand stanga globalista este din ce in ce mai lipsita de scrupule in dispretul sau pentru optiunea alegatorilor.
      Ursula a anuntat ca, in opinia ei, fractiunea suveranista – creata in mare parte de Viktor Orbán – este de extrema dreapta si, ca atare, antieuropeana, antiprogresista si antiumana. Prin urmare, ar trebui sa fie pusa în carantina, izolata si sufocata; de aceasta Europa sa ne apropiem?
      Nu se vorbeste inca despre deportarea lor, dar, pe baza dinamicii evenimentelor, acest lucru s-ar putea intampla chiar in cativa ani; pare ireal, dar sa nu uitam cum ne-au inchis in case in timpul pandemiei, in doi timpi si trei miscari.Urmeaza vremuri tulburi.
      Majoritatea europenilor nu doresc inlocuirea populatiei, multiculturalism, razboi, sanctiuni si inflatie de razboi.Orban Victor a spus toatea acestea si este pus la zid.
      Iata ce spune in toamna anului 2022, ministrul german de externe Annalena Baerbock : „Dar daca le promit oamenilor din Ucraina ca vom fi de partea lor atata timp cat vor avea nevoie de noi, intentionez sa ma tin de cuvânt. Nu conteaza ce cred alegatorii mei germani”. – asta-i Europa de care vrem sa ne apropiem!
      Subiectul este amplu, sa ne oprim aici.O duminica frumoasa.

      0 voturi
      +1
      -1
      • Da, este cât se poate de amplu, însă Orban nu este exemplul cel bun. Nu intru în amănunte, deși sunt chiar acasă în temă – l-am cunoscut personal pe vremea când zicea exact pe invers față de cum zice acum -, ajunge doar să vă uitați dincolo de demagogia orbanistă: acolo se află un hoț, care a devenit cel mai bogat om al Ungariei ca prim ministru. Un om care fură fără scrupule, nu merită încredere. Ungaria sub Orban a ajuns dintr-o țară fruntașă a UE, o țară unde oamenii trăiesc mai rău ca acum 15 ani. Poți spune orice despre România, dar asta, de exemplu, nu…

        +1 voturi
        +1
        -1
    11. Strategia Cloward-Piven, …

      … va ingenunchea Europa Occidentala in urmatorii cinci ani, este o realitate.Occidentalii o simt astazi pe pielea lor.Sa ne amintim de revoltele englezilor din ultimele saptamani.Avem astazi o politie pe doua paliere, cea care se face ca ploua cand migrantii ne ataca si cea care ia masuri cand noi, albii, ne revoltam si incercam sa ne aparam familiile si casele; cazul Solingen (Germania) si multe alte incidente despre care nimeni nu spune mai nimic.

      +2 voturi
      +1
      -1
    12. Evenimentele din Anglia arata ca: …

      …se planuieste ca migrantii sa fie folositi in viitorul foarte apropiat ca armata de mercenari impotriva Occidentului; nu este o gluma, este o realitate.Nu trebuie sa spui ca esti expert ca sa vezi ca cele mai violente si opresive natiuni sunt cele care trimit astazi in Occident caravane de migranti in tarile noastre. Majoritatea oamenilor din aceste regiuni nu vor putea niciodata sa coexiste pasnic in comunitatile occidentale. Ei nu inteleg libertatea, nu inteleg diplomatia, nu inteleg compromisul. Pentru ei, toleranta nu este o virtute, este o slabiciune care poate fi exploatata in avantajul lor.Intrebati occidentalii cum se simt astazi inconjurati de aceste hoarde.
      Revoltele britanicilor din ultimele saptamani au fost trecute cu vederea, au iesit in strada, doar pentru a fi declarati „nazisti” si „rasisti”. Prim-ministrul britanic Keir Starmer a facut o declaratie in care a incriminat protestele localnicilor, aparandu-i pe migrantii.Despre ce vorbim?Vorbim despre tradare.
      Sa nu uitam un aspect deosebit de important: Nu este o coincidenta ca un procent atat de mare dintre migrantii care vin peste noi (aproximativ 80%), sunt barbati de varsta militara.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.