Enola Day: Alternativa USR, PLUS câteva incertitudini dramatice

  de Lajos Notaros | 16 mai 2019, 9:05 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  5

  Trecând peste vizita nu atât de bătrânei doamne prim-ministru în Arad (Oglindă, oglinjoara mea sau cine este mai frumoasă pentru liceenii din Lipova: Viorica, Anca sau Geanina), revin la prezentarea partidelor care se angajează în alegerile care debutează în 26 Mai și se vor termina abia la anul, odată cu alegerile parlamentare din toamna lui 2020.

  Este cât se poate de evident ca USR-ul înființată acum trei ani și un pic din Uniunea Salvați Bucureștiul al lui Nicușor Dan, cel care a părăsit partidul din rațiuni de “familie”, în tandem cu partidul născut prin cezariană al fostului comisar european și prim-ministru al României, Dacian Cioloș, reprezintă, cel puțin în intențiile liderilor săi, alternativa la cei doi mastodonți politici care au forjat viața politică a României din ultimul deceniu: PSD și PNL. Asta chiar dacă au făcut-o prin asimilarea sau înghițirea unor partide mai mici, cel mai cunoscut fiind PDL-ul băsescian sau prin susținerea unor grupuri născute în jurul unui jucător mai săltăreț, cum ar fi înainte de toate ALDE-le Domnului Tăriceanu.

  La prima aruncătură de ochi, USR-ul chiar stă foarte bine, în sondaje vine imediat după PSD și PNL, au peste 40 de parlamentari, printre care doi arădeni, senatorul Adrian Wiener și deputatul Sergiu Vlad. Doctorul Wiener chiar face o figură deosebită în senatul României, demonstrând în doar doi ani că este parlamentarul cel mai valoros și competent pe care l-a trimis Aradul la București în anii de după Decembrie 1989, asta dacă facem abstracție de tumultuosul Aristide Dragomir, cel care în anii tulburi de după Revoluție a obținut nesperat de multe pentru Arad, înainte de toate SIF Banat-Crișana.

  USR a inițiat și campania încă nefinalizată „Fără penali în funcții publice” și pornește în alegeri cu singurul slogan care vizează esența problemelor din România: Fără hoție ajungem departe!

  Cristalizată în jurul unor personalități de vârstă mijlocie sau chiar tânără, reprezentanți ai unei noi categorii sociale în formare, înainte de toate fiind vorba de angajați de nivel mediu sau superior al unor multinaționale – Clotilde Armand, vicepreședintele, este un lider important al firmei franțuzești Egis de inginerie și consultanță în infrastructură, inclusiv drumuri și autostrăzi -, fără o ideologie foarte bine conturată, axată de aceea pe modernizare și occidentalizare, USR-ul înseamnă evident altceva în comparație cu partidele deja cunoscute, întrebarea fiind în ce măsură electoratul românesc este interesat de acest altceva.

  Completată cu PLUS-ul lui Cioloș, un personaj care chiar personifică această nouă categorie socială, alianța reprezintă, cel puțin la această dată, cel mai mare pericol pentru deja hârșiții din PSD și PNL, în fond happeningurile de la începutul mandatului date de parlamentarii USR subliniau tocmai asta: opoziția lor la modul tradițional de a face politică în România.

  Între timp elanul a mai scăzut, respectiv, cum vom vedea, a rămas la nivelul vorbelor, dar atacurile venite din partea celor două mari continuă, aceștia, prin metoda patentată deja de Dragnea, încearcă să compromită imaginea USR/PLUS prin afirmația că sunt creații ale serviciilor secrete românești, un fel de emanații târzii ale Securității.

  Dincolo de aberația conținută, afirmația are un impact major mai ales asupra electoratului propriu al PSD și PNL, un electorat care consumă teorii ale conspirației la mic dejun, continuând cu prânzul și culcându-se cu ele după ce a stins televizorul pe unul dintre nenumăratele posturi care numai cu asta se ocupă.

   

  Dar problema cea mare vine chiar din interiorul celor două partide care apar pe listele electorale sub numele de Alianța 2020 și care sunt de fapt unul. Este vorba despre atitudinea superioară, oarecum superbă, o anume intransigență goală, formală și inginerească care îi caracterizează, o atitudine care face imposibilă comunicarea și cu alte categorii de electorat în afara celei proprii.

  USR/PLUS, în forma și cu discursul actual, are o limită naturală, fiind în imposibilitatea să atragă și alte voturi în afara celor care îi sunt destinate de propriul fief electoral deocamdată foarte limitat și nu vorbim aici neapărat de alegătorii captivi peneliști sau pesediști, ci de cei nehotărâți sau mai degrabă pasivi. Probabil, în cel mai optimist scenariu, nu au cum să treacă cu mult peste 20%, nefiind în stare să asigure, printr-o alianță, oricum problematică, cu PNL-ul, majoritatea guvernamentală, rămânând la cheremul unor partide mai mici, în jur de zece la sută, disidența pesedistă întruchipată în Pro România lui Ponta devenind astfel arbitrul real al jocului electoral.

  Și ca să spunem pe aia dreaptă, slăbiciunea genetică a Alianței 2020 se poate formula prin contradicția de pe acum tradițională pe aici că liderii săi sunt de la început exclusiv ardeleni (Nicușor Dan din Făgăraș, Dan Barna din Sibiu, Cioloș din Zalău și a mai fost și un președinte interimar USR cu numele compromițător de Elek Levente din Cluj), dar alianța se ferește ca dracul de tămâie de problemele care vizează autonomia administrativă, descentralizarea, în general de temele foarte reale și decisive pentru modernizarea și occidentalizarea pentru care militează, dar care ar putea constitui o țintă mortală pentru atacuri naționaliste vizând pericolul autonomiei Ardealului, o temă încă tabu chiar și pentru partidul care se crede și se dă cel mai „tare” din parcare.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. “atitudinea superioară, oarecum superbă, o anume intransigență goală, formală și inginerească care îi caracterizează”…va contrazic oleaca da’ numa daca nu vb de lideri 🙂 Am vazut o tanara-n piata care incerca sa dea niste pliante cu usr unor batranei. Unu’ dintre ei era gata sa sara la gatu’ ei s-o injure si eram gata sa-i zbor proteza batranului pt ca era deja badaran si deja au sarit in ajutorul lui si babele care vindeau verdeturi. Fata insa cu un calm pt care o felicit i-a explicat boului ce si cum, le-a explicat si tatelor cu batic …. ca vrea doar un dialog civilizat fara insulte! A reusit…si dupa vreo 10 minute deja radeau! A avut noroc? Nu cred!
   Cu toate astea nu-s de acord 100% cu USR…de exemplu cine o cunoaste pe Oana Pelea in mediu’ rural? Sau pe Clotilde Armand? Ei ca sa castige electoratul trebuie sa faca ca acea fata din piata sau Irina Onescu la Petris. Sa mearga din casa-n casa. Din imbuibat in inbuibat. Ceea ce nu e usor! Sa schimbi mentalitati intr-o tara ca Romania este o munca inutila dupa parerea mea!

   Atat am avut sa va zic. nu mai intru in detalii ca iara apar cei “care consumă teorii ale conspirației la mic dejun, continuând cu prânzul și culcându-se cu ele” si ma fac usr-ist :)))

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Foarte adevärat, e greu sä schimbi mentalități, poate nici nu este asta de dorit de la politicieni.
    Mentalitățile se schimbă in timp, in urma multiplelor factori, de natura culturala inainte de toate. Important este ca o societate sa investeascä în invatamant si in cultura, mentalitatea se va schimba astfel.
    În alta ordine de idei, ma refeream, desigur, la lideri înainte de toate, la cei vizibili, fiind in același timp perfect convins ca membrii si simpatizanții, ca la toate partidele de altfel, sunt de toate felurile, in fond omul este făcut de partid doar in dictaturi, in rest omul face partidul.

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Totusi care este concluzia articolului?
   Cat despre Elek Levente, cred ca e compromitator doar in victimizarea inutila la care apelati dumneavoastra pentru a va sustine logica, in realitate in USR-Plus nu are nimeni nicio problema cu niciun etnic maghiar si asta cam deranjeaza pentru ca pe viitor multi etnici maghiari ar putea considera Alianta 2020 o solutie si nu ar mai da un vot doar pe criterii etnice.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Orice articol trebuie să aibă o concluzie?
    Pe de alta parte, așa cum nu ați dat de concluzie, ați identificat greșit si logica mea, mai ales cu victimizarea inutilă. NU am victimizat pe nimeni, cu atât mai putin pe unguri, am remarcat doar faptul ca Alianța ocolește larg problemele de structura ale modernizării susținute: descentralizarea iar prin asta nu se deosebește, din pacate, de nici un alt partid. Si am mai spus ca este cu atat mai paradoxal cu cat sunt ardeleni, ba mai mult, inclusv maghiari printre lideri. Si am dedus logic – nu e logica mea, e pur și simplu logică – că se tem, si nu degeaba, să nu fie taxati drept antiromâni.
    Va sfătuiesc ca atunci cand cititi un text pe care nu l-ati scris Dumneavoastra sa nu va căutați propriile ganduri in text, ci incercati sa identificati gândurile autorului. E mult mai practic și sănătos, nemaivorbind de efectele pe termen lung…

    +2 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.