În sfârșit ceva cu cap: elevii din ciclul primar vor putea învăța șah la școală de anul viitor





Elevii din învăţământul primar vor putea învăţa şah la şcoală, din toamnă, în cadrul unor programe realizate cu specialiştii din cadrul Federaţiei Române de Şah, informează Ministerul Educaţiei Naţionale. Remus Pricopie a aprobat luni, prin ordin de ministru, Programele şcolare pentru disciplina opţională „Educaţie prin şah”, anul I şi anul al II-lea de studiu. Acestea intră în curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul primar şi vor putea fi folosite începând cu anul şcolar 2014 – 2015.
În cadrul programului inițiat de Fundația Kasparov, elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de şah,
cu regulile de joc şi să decodifice semnele convenţionale utilizate în partida de şah. Exerciţiile de interpretare, observaţia, simularea unor situaţii de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu. Parlamentul European a aprobat la jumătatea acestei luni o declaraţie prin care se recomandă statelor membre introducerea şahului în sistemul de învăţământ, începând chiar cu viitorul an şcolar.
Declaraţia a fost iniţiată de Federaţia Europeană a Şahului şi de Fundatia Kasparov. Susţinătorii deciziei au folosit ca argumente numeroasele studii care arată că şahul îmbunătăţeşte rezultatele la matematică ale elevilor şi are numeroase avantaje pedagogice. „Şahul, indiferent de vârsta copiilor, poate ameliora concentrarea, răbdarea şi persistenţa acestora şi poate dezvolta în ei simţul creativităţii, al intuiţiei, al memoriei, precum şi abilităţi analitice şi decizionale, dezvoltă hotărârea, motivaţia şi fair-play-ul”, au susţinut iniţiatorii documentului.
Șahul – un sport universal al minții
În Marea Britanie, şahul îşi face o revenire dramatică în învăţământul primar. În ultimii 2 ani, 175 de şcoli de stat au reintrodus jocul de şah în curriculum şi există un proiect de extindere a programului până la 3000 de şcoli.
În Armenia, ţară care are un record impresionant în producerea de echipe campioane mondiale, şahul este predat ca materie obligatorie începând din şcoala primară.
Forma curentă a jocului de şah a apărut în sudul Europei, în a doua jumătate a secolului al 15-lea, după ce a evoluat de la un joc similar mult mai vechi din India. În ziua de azi șahul este cel mai popular joc ce se poate juca acasă, în cluburi, pe internet, prin corespondență sau în turnee.
(Sursa: http://www.rfi.ro)
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.