joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Efectul „Bulgărelui de Zăpadă” pentru Djokovic. Tenismenul este și în atenția autorităților spaniole care a deschis o anchetă

  de - | 13 ianuarie 2022, 8:48 AM | Internaţional

  0

  După ce autorităţile australiene i-au anulat viza lui Novak Djokovic, recuperată provizoriu de tenismen în urma apelului făcut, şi autorităţile spaniole au dechis o anchetă privind modul în care liderul ATP a intrat în statul iberic, la finalul anului trecut, informează news.com.au.

  Jurnalistul de tenis Ben Rothenberg de la New York Times a dezvăluit că reglementările spaniole stipulează că „turiştii nevaccinaţi” nu au voie să intre în ţară şi că Djokovic ar fi trebui să demonstreze că munca lui este „esenţială” pentru a intra, informează News.ro.

  Un alt reporter de tenis, Gaspar Ribeiro Lanca, a postat pe Twitter următorul mesaj: „Veşti de ultimă oră: Cope anunţă că guvernul spaniol investighează acum dacă Novak Djokovic, nevaccinat, a intrat ilegal în ţară, la sfârşitul lunii decembrie. Din 20 septembrie, cetăţenii din Serbia au nevoie de un certificat de vaccinare SAU de o scutire specială pentru a intra pe teritoriul spaniol, dar până acum autorităţile spun că nu au primit nicio cerere de la Djokovic”.

  Cope scrie că Djokovic a fost la Belgrad cel puţin între 14 şi 25 decembrie şi că a călătorit ulterior la Marbella în 31 decembrie şi pe 2 şi 3 ianuarie, pentru a se antrena, nu pentru o „muncă necesară” sau pentru participarea la „evenimente sportive de nivel înalt”.

  Cert este că Djokovic nu a cerut nicio permisiune specială nici Ambasadei Spaniei la Belgrad, nici Ministerului Afacerilor Externe.

  La sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie, Academia de Tenis Soto, cu sediul în Sotogrande din Spania, a încărcat mai multe videoclipuri pe pagina oficială de Twitter care arată că Djokovici se antrena acolo.

  Pe 4 ianuarie, site-ul Tennis Head a scris: „Djokovic încă se antrenează la Marbella, Spania, pe aceeaşi suprafaţă şi cu mingile oficiale pentru Australian Open”.

  Marbella se află la aproximativ 45 de minute de mers cu maşina de Sotogrande.

  Djokovic poate fi în regulă dacă este considerat rezident al Spaniei. Sârbul şi-a cumpărat o casă în Marbella, pe coasta de sud a Spaniei, în 2020, mutându-se de la reşedinţa sa anterioară din Monte Carlo, de pe Riviera Franceză.

  Astfel, dorinţa lui Nole de a juca la Australian Open cu orice preţ pare să fi dus la comiterea mai multor infracţiuni în trei ţări.

  Mai întâi, el a încercat să intre în Australia, deşi nu era vaccinat. Totuşi, în acest caz a avut câştig de cauză cu apelul formulat împotriva anulării vizei, deoarce judecătorul din Melbourne a stabilit că a fost de bună credinţă şi s-a bazat pe scutirea medicală primită de la autorităţile statului Victoria şi de la federaţia australiană.

  Apoi, liderul ATP a completat greşit formularul de călătorie, susţinând eronat că nu a călătorit în afara Serbiei cu 14 zile înainte de sosirea lui în Australia, petrecută la 5 ianuarie. Poate fi condamnat la un an de închisoare în Australia pentru acest lucru. El s-a apărat spunând că formularul a fost completat de agentul său.

  Participarea lui la Australian Open este ameninţată de faptul că ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, are posibilitatea de a decide o nouă anulare a vizei jucătorului.

  Djokovic nu a intrat în izolare după ce a fost testat pozitiv, la 16 ianuarie, participând la evenimente publice. În Serbia, încălcarea regulilor de izolare se află sub incidenţa articolului 248 al Codului Penal şi poate atrage o pedeapsă constând într-o amendă sau chiar în trei ani de închisoare. Însă în cazul sportivului mai probabilă este o pedeapsă de muncă în folosul comunităţii.

  Acum problemele s-au extins în Spania, unde este cercetat pentru intrare ilegală în ţară, notează știripesurse.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.