vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  E oficial, Gheorghe Falcă pleacă la Bruxelles, dar, din păcate, recunoaște în ultimul ceas: „Las orașul să meargă în sus”

  de Andrei Fuliaș | 10 iunie 2019, 6:44 PM | Politikos | Topic special

  0

  Începând de astăzi este oficial faptul că Gheorghe Falcă va renunța la fotoliul de primar pentru cel de europarlamentar. Anunțul a fost făcut chiar de acesta, în fața mai multor membri ai PNL Arad, însă într-un cadru cât se poate de ironic, dacă ne întrebați pe noi. Astfel, liberalii au fost invitați să participe la un fel de ședință/conferință a organizației municipale, aceasta având loc în Parcul Europa. Spunem că locația este ironică fiindcă de-a lungul anilor am fost cu toții martori ai masacrării parcurilor (inclusiv a Parcului Europa!), spațiilor verzi și a copacilor, de către administrația locală. Putem mai degrabă s-o numim un fel de administrație a betoanelor, iar de acest lucru se vor convinge arădenii și mai mult după ce vor veni temperaturile ridicate, atunci când „regenerarea urbană” se va încinge sub toropeala soarelui.

  Dar să nu deviem prea mult de la subiect și să revenim la plecarea lui Gheorghe Falcă și la cei pe care tocmai i-a desemnat oficial drept urmași.

  Cum s-a sacrificat Gheorghe Falcă pentru Arad

  Înainte de a vă spune noi mai pe scurt ce s-a întâmplat la conferința liberalilor, trebuie să vă spunem că ne pare tare rău că n-am înregistrat video tot evenimentul, pentru a vedea ce ați pierdut. Dar încercăm să vă redăm textual cât se poate de fidel cele întâmplate și mai ales vorbite. În primul rând, primarul (sau poate mai bine zis fostul primar) Falcă le-a vorbit celor prezenți despre cel mai longeviv primar al Aradului (Gyula Salacz) și despre cum acesta are o statuie. Bine, a uitat să spună că statuia lui Gyula Salacz se află acum pe terasa unui restaurant, dar asta e o altă discuție. Așadar, Falcă este al doilea în topul longevității în fruntea Aradului și speră, de fapt este convins, că și el va fi pus „la loc de cinste”.

  Apoi au urmat niște momente din categoria „o pizza la patru persoane” sau din categoria „rupeți lanțurile”, cu Falcă vorbindu-le celor prezenți despre cum a schimbat fața Aradului. „Când am ajuns primar, să știți că nimeni nu mi-a cerut un aqualand. Mi-au cerut repede canalizare prin cartiere, pentru că aveau bălți la fiecare pas”, a spus Gheorghe Falcă. Evident, noi am spune că nimeni nu i-a cerut aqualand și că da, oamenii aveau bălți la fiecare pas, acum însă a fost rezolvată problema cu bălțile, dar și cu aqualandul, fiindcă după fiecare ploaie zdravănă, avem câte un aqualand în fiecare cartier. „Eu am reușit să dau o calitate vieții oamenilor prin numărul mare de locuri de muncă, prin cele șapte zone industriale, prin infrastructura mare, pentru că suntem singurul oraș cu patru noduri de coborâre de pe autostradă. Am reușit să devenim hub de cale ferată, pentru că din Arad, când pleci în Europa, pleci pe o infrastructură de 160 km/h viteză. Toate aceste lucruri nu se fac ușor”. Aici credem că e mai bine să vă lăsăm pe dumneavoastră să comentați despre câte dintre acestea sunt sau nu realizările lui Gheorghe Falcă. Oricum, Pristanda număra mai bine decât fostul edil…

  Totodată, Falcă le-a explicat celor prezenți cum s-a sacrificat el pentru Arad. „Vreau să știți că trebuia să plec mai repede din Primăria Aradului (n.red. – și probabil că mulți arădeni sunt de acord cu această afirmație). Am fost singurul care mi-am știut problemele de sănătate (n.red. – asta pentru cei care au uitat cum și-a făcut primarul un selfie pe targa din ambulanță). Am vrut în 2016 să fac pasul parlamentar, dar am evaluat să văd dacă riscăm să lăsăm acest oraș celor care astăzi au deja eticheta clară de ciuma roșie. (…) Atunci am luat decizia că mai important este orașul, decât sănătatea mea și rămas să duc la capăt mandatul început în 2016”. Deci, Gheorghe Falcă și-a pus în pericol sănătatea pentru binele arădenilor și pentru a-și duce la capăt mandatul început în 2016.  Numai că tocmai nu-și duce mandatul până la capăt, fiindcă pleacă în Parlamentul European. Că o să fie bine sau că o să fie rău… rămâne de văzut.

  „Astăzi, Aradul se compară cu marile orașe din România”, a mai spus primarul. Și nu greșește, fiindcă putem compara orice, cu orice. De comparat, putem compara Aradul și cu Londra, dacă vreți, însă nu putem pune egal între cele două, la fel cum probabil că nu putem pune egal nici între Arad și Oradea, Cluj sau Sibiu. Deci, de comparat, putem compara cât vrem.

  Bibarț, primar interimar. Bulbuc, viceprimar interimar

  Cum era de așteptat, viceprimarul Călin Bibarț va prelua fotoliul de primar, desigur, din postura de interimar, iar fotoliul de viceprimar va fi ocupat de consilierul municipal Ionel Bulbuc. Am spus „cum era de așteptat” fiindcă nu credem că se gândea cineva că interimatul va fi lăsat pe mâinile lui Levente Bognar, iar singura alternativă era Bibarț. Ei bine, înainte să propună organizației municipale a PNL supunerea la vot a desemnării lui Bibarț pentru a prelua interimatul de primar, Falcă a spus că „orașul va avea un primar interimar prin domnul Bibarț”. Păi, cum? Se știa rezultatul votului ce urma să aibă loc? Glumim și noi. Evident că se știa, fiindcă votul cu mâna sus în parc nu-i tocmai un vot democratic. Falcă n-a ratat nici ocazia să-l laude pe Bibarț, spunând despre el că este „viceprimarul cel mai exact, în ceea ce a însemnat actele, în ceea ce a însemnat disciplina de echipă în interiorul unei primării (…) și vă pot spune că, din punct de vedere administrativ, este omul care înțelege cel mai bine în acest moment sistemul administrativ municipal”. Păi, nu vă supărați pe noi, domnu’ Falcă, de ce nu-l desemnați tot pe el drept candidat în 2020, dacă tot e cel mai bun? Întrebam și noi…

  În continuare, a urmat desemnarea celui care va ocupa postul lui Bibarț, dacă acesta din urmă îl va ocupa pe cel al lui Falcă, iar acesta va fi Ionel Bulbuc. Pe Ionel Bulbuc îl cunoaștem mai degrabă de pe scena teatrului și, în ultimii ani, de la Centrul Cultural Județean Arad, acolo unde a fost instalat ca director, însă suntem sinceri și vă spunem că nu știm care sunt realizările sale din postura de consilier municipal, cu ce proiecte a venit și ce îl recomandă pentru postura de viceprimar. Noi ne-am fi gândit la o altă persoană din CLM care să ocupe acest post, însă deocamdată vom ține pentru noi acest nume, fiindcă oricum nu noi decidem. Pesemne însă că Ionel Bulbuc a făcut treabă foarte bună (cel puțin pentru unii) la Centrul Cultural Județean, însă veți citi pe Special Arad în zilele următoare ce „treabă mare” a făcut. Bulbuc a intrat în consiliul municipal pe figura „3 pentru Arad”, un proiect lăudat de Gheorghe Falcă chiar (scuzați-ne cacofonia!) și astăzi. Mărturisim că ne-am uitat prin public și după italianul Giovanni Strona, dar nu l-am văzut. Poate între timp și-a luat nume de român, la fel ca sutele de unguri care au votat UDMR în Teleorman.

  Sergiu Bîlcea, viitor candidat PNL la primărie

  După ce i-a desemnat pe cei care vor asigura interimatul la Primărie, Falcă i-a desemnat și pe cei care vor fi candidați pentru cele mai importante funcții la alegerile locale de anul viitor. Evident, pentru președinția Consiliului Județean Arad, candidatul PNL va fi Iustin Cionca. Pentru Primăria Municipiului Arad, candidatul PNL va fi, tot cum era de așteptat, Sergiu Bîlcea, că doar nu degeaba l-au plimbat peste tot și nu degeaba l-au scos la înaintare cu fiecare oportunitate în ultimii doi-trei ani. Însă aici, în cazul candidatului la fotoliul de primar, deși era de așteptat să fie desemnat Sergiu Bîlcea, lucrurile nu erau atât de simple, fiindcă în peisaj se mai afla și Călin Bibarț, cel care era deja viceprimar și care cunoștea foarte bine primăria. Ori, cum ne-am întrebat și noi adineauri, dacă tot l-a lăudat Falcă atât de tare și dacă tot a spus că Bibarț „este omul care înțelege cel mai bine în acest moment sistemul administrativ municipal”, de ce n-a fost el cel desemnat? Ce să înțelegem, că PNL a ales varianta low-cost? Să nu ne înțelegeți greșit, că n-avem noi nimic cu Sergiu Bîlcea, însă e puțin ironic să spui că Bibarț e cel mai bun pentru a fi primar, iar apoi să spui că de anul viitor va fi Bîlcea. Și, că mai avem și noi sursele noastre, din ultimul sondaj comandat chiar de către liberali, Bibarț chiar stătea mai bine decât Bîlcea. Nu cu mult, dar stătea mai bine, iar asta în condițiile în care el a fost mai degrabă pitit undeva într-un colț, pe când vicele de la Consiliul Județean a fost scos în față cu absolut fiecare ocazie, fie că era treaba lui, fie că nu. O avea o logică și ilogica, fiindcă încurcate-s căile politicii. Sau, cum ar veni, fac ei ceea ce știu și au negociat.

  Dar, deși a fost scos din schemă pentru primăria Arad, Bibarț n-a rămas chiar pe dinafară. Evident, postura pe care o va primi Bibarț se poate compara cu cea de primar doar dacă ne punem să comparăm și noi cum compară Gheorghe Falcă Aradul cu alte orașe. Astfel, pentru a nu fi lăsat chiar cu buza umflată, Călin Bibarț va fi trimis în Parlamentul României. Nu știm încă dacă senator sau deputat, noi am miza pe Camera Deputaților, însă și această propunere a fost supusă la „votul” din parc. Sau.. să nu mizăm pe Bîlcea că o să candideze la Primăria Arad?

  Și să n-o mai lungim prea mult, fiindcă n-are rost, vă mai spunem doar fraza prin care și-a încheiat Gheorghe Falcă discursul: „Las orașul să meargă în sus” (Precizăm că nu știm exact ce a vrut să spună, domnul europarlamentar fiind doctor în comunicare, noi nu… așa că am înțeles ce am vrut – nota red. ).

  Mulțumim, domnule Falcă, pentru această decizie inspirată! Acum, rămâne de văzut dacă orașul va merge sau nu în sus…

  Și ca să încheiem într-o notă ironică, vă lăsăm să lecturați cele două declarații de avere ale primarului Gheorghe Falcă, prima, la sosirea la Primăria Arad, în 2004, și,  a doua,, în 2019. Nu că nu ar face omul avere în 15 ani, dar… precizăm că am postat doar ce e la vedere…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.