miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  După o lungă absență, Bienala Internațională de Desen s-a redeschis la Arad și a adus și premii

  de Raluca Medeleanu | 10 noiembrie 2022, 7:40 AM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  După o pauză de aproape 20 de ani, un eveniment de mare referință în lumea artei arădene a revenit la Galeria Delta. Este vorba de Bienala Internațională de Desen, un proiect în organizarea filialei arădene a Uniunii Artiștilor Practici, cu sprijinul Centrului Municipal de Cultură Arad, a cărui vernisaj a avut loc miercuri, 9 noiembrie.

  „Ne aflăm la redeschiderea unei mari bienale la Arad, un eveniment artistic care a făcut istorie. În anii ’90, era unul dintre cele mai bine cotate evenimente naționale, iar la ultimele ediții, până în 2003, a devenit internațional, dar după aceea a fost oprit. Acum, suntem bucuroși să îl redeschidem și, în același timp, e și un moment trist, pentru că mari artiști au plecat dintre noi. Vorbim de Onisim Colta, Eva Gyorffy și Mihai Păcurar. Onisim Colta și Mihai Păcurar au fost printre organizatorii acestei bienale, în cei 15 ani. Lucrările lor sunt pe simeze în această expoziție, ei sunt prezenți în acest fel și vor rămâne mult timp în memoria noastră și în istoria artei moderne. Sunt multe de spus despre personalitatea artistică a acestora, sperăm că istoria și critica de artă le va da importanța cuvenită”, a spus Anamaria Șerban, rugând publicul să păstreze un moment de tăcere în memoria acestor mari artiști ai Aradului.

  La ediția din acest an, lucrările au fost selectate prin două modalități: pe o secțiune, au fost alese în urma unor invitații lansate de organizatori către anumiți artiști consacrați, iar pe o altă secțiune, lucrările au fost selectate în urma unei înscrieri de tip „open call”. Artiștii participanți sunt atât din țară, cât și din străinătate (din Europa, Israel și Mexic). Bienala îl are ca director de proiect pe lectorul univ.dr. Remus Rotaru, comisari de expoziție pe dr. Adrian Sandu, lector univ. dr. Anamaria Șerban și pe artista Maria Furnea, iar asistenții expoziției sunt Emanuela Hritcu, Sofia Klemnenco, Ondina Turturică și Bogdan Țigan.

  „Avem peste 100 de lucrări, o participare spun eu destul de bună, rezonabilă pentru un oraș mic cum este Aradul. Câștigul mare este că această bienală acoperă un foarte larg spectru al stilisticii, în sensul că de la artă abstractă, până la cea figurativă, de la hiperrealism, până la moduri de exprimare gestuale, sau nonconformiste, toate le întâlnim aici pe simezele Galeriei Delta”, ne-a spus artistul Adrian Sandu.

  În cadrul evenimentului au fost acordate și premii, pe cele două secțiuni ale bienalei. La partea de invitați speciali au fost selectați 10 artiști remarcabili, cărora li s-au acordat diplome de excelență pentru întreaga activitate, iar la secțiunea „open call” au fost premiați 3 artiști.

  Premii la Secțiunea artiști invitați de onoare:

  Diplome de excelență pentru întreaga activitate de creație artistică de pâna acum și pentru susținerea și promovarea breslei artiștilor: Elena Stoinescu, Ioan Kett Groza, Iosif Stroia, Massimo Pompeo.

  Diplome de excelență pentru întreaga activitate de creație artistică de până acum și pentru activitatea remarcabilă în învățămantul universitar de artă: Suzana Fantanariu- Facultatea de Arte și Design U.V. Timișoara, Delia Brândușescu – Facultatea de Design UAV Ara, Colin Foster – Facultatea de Arte, Universitatea din Pecs, Dan Covătaru – Universitatea de Arte Iași și Ioan Horvath Bugnariu – Universitatea de Arte și Design Cluj.

  Diplomă de excelență pentru întreaga activitate de creație de până acum în arte vizuale și teatru: scenografului Doru Pacurar.

  Premii la Secțiunea open call:

  Marele Premiul – Andrei Rosetti (artist din Deva)
  Premiul Facultății de Arte a Universității de Vest Timisoara – Călin Ciocan (originar din Mehedinți, stabilit în Hunedoara)
  Premiul Filialei UAP Arad – Corina Stoica (Arad)

  Bienala Internațională de Desen poate fi vizitată la Galeria Delta până pe data de 9 decembrie 2022.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.