vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    DSP Arad, chemată la judecată de Agenția Națională a Funcționarilor Publici din cauza purtătorului de cuvânt

    de Ioana Costaș | 29 martie 2023, 8:00 AM | Știri Arad | Topic special

    1

    Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad și Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) se judecă în instanță, la Tribunalul București. Motivul? Transferul celei care a fost adusă pe postul de consilier relații cu publicul, adică purtător de cuvânt. Este vorba despre Alisa Bătrîn – fiica fostului inspector șef al IPJ Arad, Nicolae Bătrîn, apropiat al PSD Arad – transferată în primăvara anului trecut de la Senatul României, la DSP Arad.

    Obiectul procesului intentat de ANFP este litigiu privind funcționarii publici, are termen în 19 aprilie, și va fi judecat la Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal.  Mai exact, ANFP contestă data emiterii dispoziției de transfer în interesul serviciului. DSP Arad, pe de altă parte, spune că transferul Alisiei Bătrîn s-a realizat legal, cu respectarea dispozițiilor în vigoare, care reglementează procedura de transfer între instituții a funcționarilor publici.

    Însă de ce a avut nevoie DSP Arad de un purtător de cuvânt? Mai ales că în primăvara anului trecut a fost ridicată starea de alertă, iar numărul infectărilor cu virusul Sars-CoV-2 era în scădere la nivelul întregii țări.

    În răspunsul trimis pe adresa redacției Special Arad, DSP Arad a specificat că „transferul s-a realizat în contextul epidemiologic complicat existent la data respectivă, precum și din nevoia stringentă de comunicare corectă, atât interinstituțională, cât și cu cetățenii și mass-media, instituția aflându-se în dificultate la acest capitol”.

    De menționat ar fi faptul că în perioada pandemiei, comunicarea între presă și DSP Arad sau DSP Arad și alte instituții s-a făcut exclusiv prin intermediul directorilor care au ocupat această funcție, fără să se precizeze că ar fi existat un purtător de cuvânt la nivelul instituției. Totuși, DSP Arad a precizat că „postul de consilier relații cu publicul există în organigrama Direcției de Sănătate Publică” și că „la data transferului postul era vacant, acesta fiind ocupat anterior de un alt funcționar public”.

    Întrebată cine a solicitat transferul, dar și cine l-a aprobat, DSP Arad a spus că „cererea de transfer a persoanei din solicitare, cât și aprobarea acestei cereri au fost realizate de către Direcția de Sănătate Publică, prin directorul executiv de la acea dată, directorul adjunct economic și vizată de toate structurile implicate: birou RUNOS, serviciul juridic. La data respectivă, transferul în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Arad s-a realizat pe o funcție publică echivalentă, cu respectarea dispozițiilor în vigoare ale O.U.G. nr.138/2021, anterior intrării în vigoare a modificărilor aduse O.U.G. nr.138/2021 prin Legea de aprobare nr. 156/28.05.2022. Ca urmare, nu poate fi vorba de nelegalitate în privința transferului”. Însă ANFP are altă părere.

    Cer anularea unor acte administrative ale DSP Arad

    ANFP spune că acțiunea din instanță are ca obiect anularea unor acte administrative privind raportul de serviciu al unui funcționar public.

    „Referitor la solicitarea dumneavoastră înregistrată la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, vă comunicăm următoarele: Acţiunea ce formează obiectul dosarului nr. 2256/3/2023 a fost promovată în baza atribuţiilor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici astfel cum sunt acestea prevăzute la art. 401 alin. (1) lit. d) şi e) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ (n.r. potrivit căruia atribuțiile ANFP sunt: realizarea evidenței și managementul funcției publice și ale funcționarilor publici și monitorizarea și controlarea modului de aplicare a legislației privind funcția publică, funcționarii publici, precum și respectarea aplicării normelor de conduită în cadrul autorităților și instituțiilor publice și înaintarea ministerului de resort propuneri privind măsurile ce se impun), cu modificările şi completările ulterioare, în vederea anulării unor acte administrative privind modificarea raportului de serviciu al unui funcţionar public, emise cu încălcarea dispozițiilor art. 506 alin. (2) din O.U.G. nr. 57/2019 (n.r. – care prevede că: Transferul se poate face pe o funcție publică vacantă de același nivel, cu respectarea categoriei, clasei și gradului profesional al funcționarului public, sau într-o funcție publică vacantă de nivel inferior) cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 4 şi art. 58 alin. (2) din Legea nr. 7/2006, privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (n.r. – care prevede următoarele: Transferul în interesul serviciului se poate face numai cu acordul scris al funcţionarului public parlamentar transferat, de regulă în aceeaşi funcţie publică sau într-una echivalentă. În cazul transferului în interesul serviciului în altă localitate, funcţionarul public parlamentar transferat are dreptul la o indemnizaţie egală cu salariul net calculat la nivelul salariului din luna anterioară celei în care se transferă, la acoperirea tuturor cheltuielilor de transport şi la un concediu plătit de 5 zile. Plata acestor drepturi se suportă de autoritatea sau instituţia publică la care se face transferul, în termen de cel mult 15 zile de la data aprobării transferului)”,  a transmis ANFP pe adresa redacției Special Arad.

    În ultima perioadă, DSP Arad a făcut titlurile ziarelor din cauza scandalurilor în care a fost atrasă instituția. Este vorba despre seria scandalurilor dintre Gheorghe Iuliu Penzeș, directorul economic suspendat al instituției – detașat acum la DSP Galați – și fostul director al DSP Arad, Constantin Cătană – în momentul de față șef serviciu RUNOS – și actualul director Cecilia Irimie.

    De altfel, DSP Arad nu a mai avut parte de ceva vreme de stabilitate nici în ceea ce privește conducerea instituției, tot la trei sau la șase luni s-a găsit de cuviință ca directorii să fie schimbați, iar organizarea unui concurs pentru a ocupa această funcție nu pare să fie în planurile apropiate ale mai marilor Ministerului Sănătății.

     

    Citește și: Nou episod în scandalul Penzeș-conducerea DSP Arad: directorului economic i-a fost retras accesul la informații clasificate și a publicat documentul pe Internet 

    Bătaie în sediul DSP Arad. Stresat de DNA, fostul director Constantin Cătană l-a aruncat peste birouri pe directorul economic, acesta ajungând la UPU

    DSP Arad – „Ferma animalelor”. Directorul Iuliu Gheorghe Penzes a electrocutat un coleg de serviciu și acum sunt audiați de Poliție

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.