miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Alți doi traficanți de droguri cu pedepse cu suspendare. Tribunalul Arad le-a confiscat banii obținuți din vânzarea substanțelor ilegale

  de Ioana Costaș | 31 mai 2024, 9:33 AM | Știri Arad | Topic special

  0

  (foto: Tribunalul Arad)

  Alte acorduri de recunoaștere a vinovăției, alte pedepse cu suspendare. Este vorba despre doi dintre traficanții de droguri ridicați în urma celor 56 de percheziții domiciliare efectuate de DIICOT Arad și SCCO Arad în 15 ianuarie în județul nostru și în județul Timiș. 15 persoane au fost reținute în urma descinderilor – iar dintre acestea 10 au fost arestate preventiv ulterior – în urma cărora anchetatorii au descoperit și ridicat aproximativ 600 de grame de cocaină, 280 de grame de 3-CMC (cunoscut sub denumirea de cristal), 10 grame de substanță psihoactivă 2-MMC, 3 grindere, 52 de telefoane cu SIM, 7 cântare electronice de mare precizie, 74.960 de lei, 13.400 de euro și 20 de lire sterline. Totodată, au fost indisponibilizate bijuterii, două pistoale neletale supuse autorizării, arme albe (boxuri, macete, bastoane), diverse dispozitive folosite pentru consumul de droguri, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a șase autoturisme.

  Tribunalul Arad a decis joi, 30 mai, în cazul a doi dintre inculpații din acest dosar, să admită acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate de către aceștia cu DIICOT Arad. Cei doi au primit pedepse cu suspendare, instanța dispunând confiscare specială a sumelor de bani obținute în urma vânzării drogurilor, dar și a unei mașini marca Mercedes, folosită la depozitarea drogurilor.

  Astfel, în ceea ce-l privește pe primul inculpat, Tribunalul Arad a decis: „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad cu inculpatul Covaci Darius Dumitru, în prezent aflat în Penitenciarul Arad, cu privire la săvârşirea infracţiuni de trafic de droguri de mare risc, fără drept, în formă continuată. Condamnă pe inculpat pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, cu aplicarea circumstanţelor agravante şi atenuante judiciare la o pedeapsă de 3 ani închisoare.

  Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere de 4 ani. Revocă măsura arestului preventiv luată faţă de inculpat, urmând ca acesta să fie pus de îndată în libertate dacă nu este arestat sau reţinut în altă cauză. Dispune confiscarea specială a sumei de 3.600 de euro obţinută din vânzarea drogurilor, ridicată de la inculpat. Dispune obligarea inculpatului la plata sumei de 20.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansată de stat în faza de urmărire penală”.

  Aceeași pedeapsă a fost aplicată și celui de-al doilea inculpat: „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad, cu inculpatul Kanczi Iulian Ion (arestat preventiv), în prezent aflat în Penitenciarul Arad, cu privire la săvârşirea infracţiuni de trafic de droguri de mare risc, fără drept, în formă continuată. Condamnă pe inculpat pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, cu aplicarea circumstanţelor agravante şi atenuante judiciare la o pedeapsă de 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 4 ani.

  Dispune confiscarea specială a sumelor de 6.000 de lei, 2.650 de euro, 10.000 de euro obţinute din vânzarea drogurilor, ridicată de la inculpat. Dispune confiscarea specială a autoturismului Mercedes, valoare 4.000 euro, aparţinând inculpatului, folosit în activitatea infracţională la depozitarea drogurilor. Revocă măsura arestului preventiv luată faţă de inculpat, urmând ca acesta să fie pus de îndată în libertate dacă nu este arestat sau reţinut în altă cauză. Dispune obligarea inculpatului la plata sumei de 20.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansată de stat în faza de urmărire penală”.

  Instanța a mai decis ca pe durata termenului de supraveghere cei doi trebuie să respecte o serie de obligații. Totodată, Tribunalul Arad a dispus ca cei doi să presteze muncă neremunerată în folosul comunității. Hotărârea Tribunalului Arad nu este definitivă.

  Alți cinci inculpați în acest dosar au fost condamnați în urma acordurilor de recunoaștere a vinovăției încheiate cu DIICOT Arad. Dintre cei cinci, patru au primit pedepse cu suspendare, iar unul cu executarea pedepsei în regim de detenție. În ceea ce privește alți trei inculpați, Tribunalul Arad a decis să respingă acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate de către aceștia cu DIICOT Arad și să trimită dosarul înapoi la procuror pentru continuarea urmăririi penale.

  DIICOT Arad a transmis, la data efectuării perchezițiilor, că „cei în cauză, individual sau cu sprijinul altor persoane cercetate, ar fi comercializat cantitățile de droguri și substanțe psihoactive preponderent în perimetrul stradal, în contact direct cu clientul”. Drogurile erau vândute, în special, în zonele Checheci și Boul Roșu.

  Citește și: 56 de percheziții în județele Arad și Timiș într-un dosar de trafic de droguri

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.