sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Acorduri de recunoaștere a vinovăției respinse de Tribunalul Arad, pe traficul de droguri. Instanța a trimis dosarul la DIICOT Arad pentru continuarea urmăririi penale

  de Ioana Costaș | 9 mai 2024, 11:44 AM | Știri Arad | Topic special

  0

  Dintre cei opt inculpați cu care DIICOT Arad a încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru trafic de droguri – în urma celor 56 de percheziții domiciliare ce au avut loc în 15 ianuarie în județele Arad și Timiș – Tribunalul Arad a admis doar cinci. În ceea ce-i privește pe trei dintre inculpați – este vorba despre Ioan Barna, Dan Teodor Moș și Emeric Korponai – Tribunalul Arad a decis să respingă acordurile de recunoaștere încheiate cu DIICOT Arad, instanța hotărând să trimită dosarul către DIICOT Arad pentru continuarea urmăririi penale cu privire la cei trei.

  „Respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad cu inculpaţii Ioan Barna şi Dan Teodor Moş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată şi a circumstanţelor atenuante judiciare şi cu inculpatul Emeric Korponai cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc şi mare risc, în formă continuată cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare obiect al dosarului penal și trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale cu privire la aceşti inculpaţi”, se arată în soluția pe scurt, din 30 aprilie, a Tribunalului Arad.

  Măsuri asiguratorii pe banii obținuți din vânzarea drogurilor

  Totuși, instanța a constatat că „subzidă temeiurile care au determinat luarea măsurilor asiguratorii prin ordonanța din 06.02.2024 în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare prin instituirea sechestrului, asupra sumelor de 970 de lei, 25 de euro, 20 de lire sterline; 7.000 de euro, reprezentând sumele obţinute din valorificarea drogurilor – 970 de lei, 25 de euro, 20 de lire sterline; 5.000 de euro, respectiv cheltuielile judiciare avansate de stat – 10.000 de lei, ridicate de la inculpatul Ioan Barna, aceastea fiind depuse în conturile unice deschise pe numele Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, în subconturile deschise pe numele inculpatului şi dispune menţinerea acestor măsuri asiguratorii”.

  La fel s-a decis și în cazul celorlați doi inculpați: „Constată că subzidă temeiurile care au determinat luarea măsurilor asiguratorii prin ordonanța din 06.02.2024 în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare prin instituirea sechestrului, asupra sumelor de 5.500 de lei, 1.850 euro, 100.000 de lei reprezentând sumele obţinute din valorificarea drogurilor – 100.000 de lei, respectiv cheltuielile judiciare avansate de stat – 15.000 de lei (5.500 de lei, 1.850 de euro) ridicate de la inculpatul Emeric Korponai, aceastea fiind depuse în conturile unice deschise pe numele Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, în subconturile deschise pe numele inculpatului şi dispune menţinerea acestor măsuri asiguratorii.

  Constată că subzidă temeiurile care au determinat luarea măsurilor asiguratorii prin ordonanța din 06.02.2024 în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare prin instituirea sechestrului, asupra sumei de 5.000 de euro, ridicate de la inculpatul Dan Teodor Moș, aceastea fiind depuse în conturile unice deschise pe numele Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, în subconturile deschise pe numele inculpatului şi dispune menţinerea acestor măsuri asiguratorii”.

  În ceea ce-i privește pe ceilalți cinci inculpați, Tribunalul Arad a admis acordurile de recunoaștere ale acestora încheiate cu DIICOT Arad. În cazul a patru dintre cei inculpați au fost aplicate pedepse cu suspendare, cea mai mare fiind de 2 ani și 6 luni. Cel de-al cincilea inculpat a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare în regim de detenție. Tuturor le-au fost confiscați banii obținuți în urma săvârșirii infracțiunii, sumele fiind cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

  Patru cu suspendare, unul cu executare

  „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad, cu inculpaţii Petru Szabad, Alexandru Dorin Chiparos, Ionuţ Marian Asoltani, Raul Liviu Luntraș şi Kinga Cristina Rista şi dispune următoarele:

  Condamnă pe inculpatul Petru Szabad la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare; condamnă pe inculpat la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, a locuinţei personale pentru consumul ilicit de droguri de mare risc cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare.

  Contopeşte pedepsele şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 4 luni închisoare, care va fi sporită cu 4 luni (1/3 din cealaltă pedeapsă) rezultând pedeapsa finală de 2 ani și 8 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Dispune confiscarea specială a sumei de 15.000 lei, obținute din săvârşirea infracțiunii.

  Condamnă inculpatul Alexandru Dorin Chiparos la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare, cu executare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată, cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare. Constatând legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu, menţine măsura arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpat până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, urmând a fi verificată periodic, dar nu mai târziu de 60 de zile. Dispune menţinerea măsurilor asigurătorii luate prin instituirea sechestrului, asupra sumei de 25.000 de lei ridicate de la inculpat, sume provenite din săvârşirea infracţiunii, în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare. Dispune confiscarea specială a sumei de 20.000 lei, obținute din săvârşirea infracțiunii.

  Condamnă pe inculpatul Ionuț Marian Asoltani la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Dispune menţinerea măsurilor asigurătorii luate prin instituirea sechestrului, asupra sumei de 25.000 de lei, ridicată de la inculpat, sume provenite din săvârşirea infracţiunii, în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare. Dispune confiscarea specială a sumei de 20.000 de lei, obținute din săvârşirea infracțiunii.

  Condamnă pe inculpatul Raul Liviu Luntraș la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Dispune menţinerea măsurilor asigurătorii luate prin instituirea sechestrului asupra sumei de 10.000 de lei, ridicată de la inculpat, sumă provenită din săvârşirea infracţiunii, în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare. Dispune confiscarea specială a sumei de 10.000 de lei, obținută din săvârşirea infracțiunii.

  Condamnă pe inculpata Kinga Cristina Rista la pedeapsa de 2 ani şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, cu aplicarea circumstanţelor atenuante judiciare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani şi 3 luni”. Hotărârea Tribunalului Arad nu este definitivă.

  14 persoane au fost prezentate în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă în urma perchezițiilor din 15 ianuarie. Dintre acestea, 10 au fost arestate preventiv, trei au fost plasate sub măsura arestului la domiciului, iar una s-a sustras urmăririi penale, însă în cele din urmă aceasta s-a predat autorităților. Urmează, cel mai probabil, ca și în cazul celorlalți inculpați în acest dosar să fie încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției.

  Cocaină, cristal, ecstasy, canabis și substanțe psihoactive

  Conform DIICOT, în cauză s-a reținut că „în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, inculpații au procurat, deţinut, depozitat, transportat şi vândut droguri de mare risc (cocaină, 3 CMC cunoscut sub denumirea de cristal și ecstasy), droguri de risc (canabis) și substanțe cu efect psihoactiv (2 MMC) consumatorilor de pe raza județului Arad, pentru sume cuprinse între 100 și 1.200 de lei.

  Din actele de cercetare penală a rezultat faptul că, aceștia, individual sau cu sprijinul altor inculpați în cauză, au comercializat cantitățile de droguri și substanțe psihoactive preponderent în perimetrul stradal, în contact direct cu clientul.

  În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate cantitățile de aproximativ 600 grame cocaină , 280 grame 3-CMC ( cunoscut sub denumirea de cristal), 10 grame substanță psihoactivă 2-MMC, 3 grindere, 52 telefoane cu sim, 7 cântare electronice de mare precizie, sumele de 74.960 lei, 13.400 euro și 20 lire sterline, mai multe bijuterii, 2 pistoale neletale supuse autorizării, arme albe (boxuri, macete, bastoane), diverse dispozitive folosite pentru consumul de droguri, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 6 autoturisme”.

  Citește și: VIDEO. 10 persoane arestate pentru trafic de droguri în urma perchezițiilor. Alte trei sunt în arest la domiciliu, iar una se sustrage urmăririi penale

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.