Drept la replică din partea Filarmonicii Arad

  de Special Arad | 14 octombrie 2021, 12:34 PM | Administraţie | Culise

  0

  În cursul zilei de astăzi (14.10.2021), ne-a ajuns la cunoștință un Drept la replică din partea Filarmonicii Arad cu privire la articolul „Filarmonica lui Orban a pierdut două procese în ultimele două luni, cu Sindicatul și cu AJOFM”, titlu modificat ulterior (pe 12 octombrie 2021, ora 10:42:42) în „În ultimele două luni, Filarmonica lui Orban a pierdut un proces cu AJOFM și a câștigat unul cu Sindicatul”, corectând anumite pasaje și în interiorul articolului, printr-o ERATĂ, în urma unei autosesizări în ceea ce privește neconcordanțele observate.

  Precizăm că dăm curs solicitării Filarmonicii Arad de a publica Dreptul la replică abia astăzi (după 3 zile de la primire), deoarece scrisoarea trimisă pe adresa de e-mail a Redacției a ajuns automat în categoria „Spam”, pe care o verificăm doar ocazional.

  Redăm, în rândurile de mai jos, DREPTUL LA REPLICĂ al Filarmonicii Arad (exact în forma în care ne-a fost trimisă prin e-mail, respectiv format .pdf), precum și articolul original la care se face referire, cel dinaintea ERATEI adăugate (așadar, cu erorile aferente în conținut):

  View Fullscreen

  Titlu: Filarmonica lui Orban a pierdut două procese în ultimele două luni, cu Sindicatul și cu AJOFM

  Ați spune că e o exagerare în titlu, dar directorul Doru Orban se comportă, de ani de zile, ca și cum Filarmonica Arad ar fi în totalitate la cheremul său, afacerile dubioase cu sifonarea banilor publici fiind doar unul dintre multele (și cele mai grave) exemple. Dar sunt și altele: primul ar fi controversatul Regulament Intern, tărăgănat în instanță încă din 2019 și soluționat într-un final cu o hotărâre judecătorească definitivă de către Curtea de Apel Timișoara, iar un altul este scandalul salariilor în perioada șomajului tehnic din aprilie-mai 2020, problemă rezolvată, de asemenea, în instanță. În ambele cazuri, Filarmonica Arad a pierdut procesul, iar acuzațiile au fost confirmate astfel oficial: managerul Orban a încălcat legea.

  „Regulamentul lui Orban”

  Despre noul Regulament Intern elaborat de Doru Orban în anul 2019 s-a tot scris în presă în ultimii ani, atât de mult, încât s-a pierdut esența informațiilor, lumea auzind doar cuvântul „scandal”. Ce s-a întâmplat, de fapt? Legea prevede că Regulamentul Intern se întocmește prin consultare cu Sindicatul Artiștilor Interpreți sau cu reprezentanții salariaților, fiind un regulament care stabilește atribuțiile fiecărui individ angajat, în antiteză cu Regulamentul de Organizare și Funcționare (ROF), un document care stabilește doar interacțiunea dintre compartimentele instituției. Problema a fost că Doru Orban a întocmit acest Regulament Intern de capul lui, arogându-și o serie de atribuții: șef peste toate compartimentele, șef de Orchestră, Director Artistic ș.a.m.d. Cu alte cuvinte, orice dispoziție și orice comandă urmau să depindă de el. Aceste aspecte au o implicație mult mai adâncă în facilitarea miș-mașurilor care s-au făcut ulterior în numele Filarmonicii, aspecte despre care am scris deja parțial și asupra cărora vom reveni.

  În necunoștință de cauză privind legalitatea Regulamentului Intern, acesta a fost aprobat în 2019 de către Consiliul Local Municipal, drept pentru care liderul de atunci al Sindicatului Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad Mihai Dogaru a acționat instituția în instanță și, după mai multe rejudecări, a și câștigat procesul anul trecut, pe 17 septembrie 2020. Regulamentul controversat (nr. 1188/2019) a fost astfel anulat de către Curtea de Apel din Timișoara. Doar că… harababura nu s-a oprit aici.

  Noul Regulament fiind anulat, Doru Orban a decis că intră automat în vigoare cel vechi, din 2015. Potrivit fostului lider de Sindicat Mihai Dogaru însă, nici acel regulament nu a întrunit pașii procedurali ceruți de lege, astfel că Sindicatul a contestat și acest regulament în instanță. Procesul a durat și de data aceasta un an, cazul a fost rejudecat de mai multe ori și a fost rezolvat în cele din urmă tot la Curtea de Apel Timișoara, Sindicatul primind câștig de cauză pe data de 30 septembrie 2021.

  Asta înseamnă nici mai mult, nici mai puțin, că în prezent Filarmonica Arad nu dispune de niciun Regulament Intern.

  Cine ce decide, deci, în cadrul instituției?

  „Meci” pierdut, printr-un „autogol”, și cu AJOFM

  Un caz complet diferit pe care Filarmonica Arad l-a pierdut în instanță este cel al salariilor din perioada lockdown-ului, când angajații au fost băgați forțat în șomaj tehnic. Această „mișcare” a însemnat automat că angajații primeau doar 75% din salariul mediu brut pe economie. Trecând peste faptul că artiștii Filarmonicii și-au manifestat atunci dorința de a munci în continuare individual și/sau online (așa cum au procedat alte Filarmonici din țară) și trecând și peste faptul că Primăria ar fi putut – dar n-a vrut – să suplimenteze restul de 25% din salarii, problema a fost faptul că instituția de cultură avea, oricum, bugetul (inclusiv) de salarii alocat pe anul 2020 de către Ordonatorul principal de credite, Consiliul Local Municipal… prin urmare, nu era nevoie ca Filarmonica să recurgă la banii de stat.

  Cumva, banii pentru șomaj tehnic au fost obținuți însă prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM)… cu puțin ajutor (a se înțelege presiuni) din partea autorităților locale, deoarece… să nu uităm că toate acestea s-au întâmplat într-o perioadă mult mai importantă decât Starea de Urgență și lockdown-ul: în perioada Campaniei Electorale, a Alegerilor Locale, iar primarul (atunci încă doar interimar) Călin Bibarț s-a „plâns” încă de atunci că nu sunt bani pentru asemenea chestii, aproape toate fondurile de la Cultură fiind redirecționate spre Sistemul Sanitar, pe fondul pandemiei.

  Legea care prevedea șomajul tehnic nu a fost foarte clară la început (cel puțin, pe vremea aceea, chiar asta a declarat Doru Orban pentru Special Arad), însă în aprilie a fost emis un ordin al Ministerului Muncii, care spunea clar că banii de șomaj tehnic NU se achită de AJOFM celor care își primesc salariile din bugetele locale. Cazul a ajuns și în atenția Curții de Conturi, după cum a relatat Special Arad în luna iunie 2020.

  Cu alte cuvinte, banii obținuți trebuiau returnați.

  Filarmonica Arad a returnat banii primiți de la AJOFM pentru prima lună, aprilie, însă nu și pe luna mai.

  Dintr-un motiv anume, Doru Orban nu a vrut nici în ruptul capului acest lucru (sau… mai degrabă, așa a primit ordin de undeva mai de sus) și, în numele Filarmonicii Arad… a dat în judecată AJOFM, crezând că dreptatea a fost de partea lui.

  Interesant este că, în prima fază, Tribunalul Arad a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta Filarmonica Arad şi a obligat pârâta (AJOFM) să plătească reclamantei indemnizaţiile de şomaj tehnic. Doar că, la recurs, Curtea de Apel din Timișoara a hotărât exact opusul, pe 20.08.2021, respingând acţiunea formulată de Filarmonica Arad. Instituția de cultură a scăpat de obligația plății cheltuielilor de judecată, dar soluția instanței a fost una definitivă.

  Prin urmare… Filarmonica Arad va trebui (dacă nu a făcut-o deja) să returneze la AJOFM indemnizaţiile de șomaj tehnic aferente lunii mai 2020. Este vorba de 75% din salariul mediu brut pe economie pentru un număr de 85 de persoane.

  Și, în definitiv, este vorba de (încă) două exemple în care Doru Orban – autoproclamatul „proprietar” al Filarmonicii Arad – a încălcat legea și a fost penalizat, sub o formă sau alta, în instanță. Cu toate acestea, este în continuare director, iar tot ce mișcă în instituție… este – teoretic – la cheremul său. Practic, este doar o marionetă, un „Yesman” la cheremul anumitor sus-puși din Administrația și politica locală. Revenim!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.