luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Două zile până la un meci cât șapte ani… UTA este din nou la frontiera cu Liga 1

  de Lucian Dănilă | 31 iulie 2020, 3:24 PM | Sport

  2

  Niciun arădean care simpatizează sau iubește UTA nu și-ar fi dorit și, probabil, nu și-ar fi închipuit că se ajunge aici. Peste două zile, „Bătrâna Doamnă” joacă cu promovarea pe masă pe terenul unde a scris istorie marele Gicu Dobrin, casa celor de la FC Argeș.

  UTA este din nou la frontiera cu Liga 1 și așteaptă controlul de la vamă. Duminică, vameșii ne-au întors din drum când totul părea a fi fără probleme. De data aceasta, pentru a trece, UTA trebuie să fie în regulă cu toate: cu actele, dar și fizic și mental.

  Istoria recentă o cunoaștem și parcă ni se derulează continuu momente din ea. Par că s-au petrecut acum și memoria nu ne lasă să scăpăm de niște momente care probabil ar fi putut schimba starea, clasamentul sau chiar viitorul acestui club. Revedem parcă cum a scăpat Haită singur cu portarul Iacob și a marcat pentru 4-3 în finalul acelui meci de coșmar pierdut de UTA pe teren propriu cu cei de la Turris. Revedem cu ochiul minții și execuția lui Ursu de la Mioveni, acel gol din debutul meciului câștigat de UTA cu 2-0. Am trăit emoții incredibile în acest play-off și, probabil tot din cauza emoțiilor, starea noastră, a celor care țin cu UTA, se schimba de la o zi la alta. După victoria de la Mioveni, rețelele de socializare erau pline de mesaje care exprimau mândrie și bucurie: „Felicitări UTA pentru promovarea în Liga 1!”, „Bravo băieți, mulțumim Gyuszi Balint!” și alte mesaje din această categorie…

  Ne-am grăbit cu toții… UTA nu era promovată, cum nici acum nu este promovată. Jucătorii formației arădene mai aveau nevoie de un punct cu Rapid, dar acum știm deja că nu l-au obținut. Lucrurile s-au întors cu 180 de grade și, din cei adulați, felicitați și lăudați, jucătorii au început să fie jigniți de o parte dintre cei care se autoproclamă suporteri, fiind acuzați chiar de faptul că s-au predat în fața Rapidului.

  Nu s-au predat. Duminică atât au putut. Punctul acela cu Rapid ar fi valorat mai mult de 1,5 milioane de euro, pentru că acel mic punct era chiar cel decisiv pentru a asigura promovarea. În schimb, pe Rapid se pare că nu o va ajuta la nimic victoria de la Arad, șansele ca giuleștenii să prindă măcar barajul de promovare/retrogradare fiind minuscule.

  După înfrângerea cu Rapid au urmat, marți, cele două meciuri care ne puteau trimite în Liga 1 din fața televizorului. Nu am mai avut noroc. Mioveni a bătut la Turnu Măgurele, iar Argeșul a întors scorul la Ploiești în ultimele zece minute. Acum, Mioveni este foarte aproape de promovare dacă învinge pe teren propriu pe Petrolul, echipă care nu mai are nicio șansă la vreun loc promovabil, iar Argeșul are nevoie de victorie cu UTA…

  Nu demult păream promovați și deja ne calculam pașii pentru debutul în Liga 1. Din păcate, suntem nevoiți să așteptăm acest meci capital de duminică, de la ora 18.30, de la Pitești. Un meci în care UTA are două variante: victoria și egalul. O eventuală înfrângere ne trimite, cel mai probabil, spre un alt duel de infarct, unul cu care suntem deja obișnuiți, barajul de promovare/retrogradare…

  Nu cred că și-ar dori nimeni în acest moment să fie în pielea lui Gyuszi Balint. Antrenorul care și-a câștigat respectul unui oraș întreg trebuie să mai treacă acum un hop, unul extrem de greu, pentru a-și îndeplini obiectivul. L-am văzut pe Balint după înfrângerile cu Turris și Rapid, sau după egalul cu Petrolul. Era epuizat. Emoțiile pe care le-a trăit în aceste patru meciuri chiar l-au făcut să declare că „pe noi antrenorii veți ajunge să ne scoateți cu salvarea de pe stadion…”

  Acum nu mai are de ales. Echipa pe care o pregătește nu a mai semănat decât rareori în aceste patru meciuri cu ceea ce vedeam la acești băieți înainte de pandemie. Trebuie să uite ce a fost și să găsească o formulă magică la Pitești, poate ca la Mioveni, o formulă care să închidă cu succes un sezon pe care UTA l-a dominat practic de la un capăt la altul. UTA nu a mai cedat poziția de lider în L2 din data de 13 octombrie, de nouă luni și jumătate! Ar fi prea trist să o cedeze chiar la „finish”.

  Gruparea arădeană nu îi are la dispoziție pe doi dintre cei mai buni jucători: Romario Moise și Bustea. În condițiile acestea, Balint se vede nevoit să apeleze la Tomozei pentru postul de fundaș dreapta, „Tomi” lipsind până acum în play-off. Cel mai probabil la mijloc va intra Pușcaș, lângă Isac.

  Primul unsprezece ar putea arăta astfel: Iacob – Tomozei, Melinte, Florin Ilie, Simo Roumpullaku – Miculescu, Pușcaș (Crișan), Isac, Ursu – Ioniță, Buhăcianu.

  arges 2

  Gyuszi Balint, antrenor UTA: „Le mulțumesc suporterilor pentru încredere, pentru că asta înseamnă că tot ce am făcut în ultimul an, nu numai eu, ci împreună cu băieții, contează pentru niște oameni care iubesc acest club și – până la urmă – se pricep la fotbal. Eu am ieșit după meciul cu Rapid în fața lor și i-am rugat să aibă încredere în noi, pentru că noi suntem aceiași de până la întreruperea campionatului. Este foarte adevărat că din punct de vedere sportiv această pandemie ne-a cam bulversat, ne-a transformat și nu în bine, din punct de vedere sportiv. Este o evidență pe care nu o putem nega, dar eu sunt convins că, având acel spirit de care am dat dovadă inclusiv la meciul de la Mioveni și nu numai, putem reuși ceea ce ne-am propus.

  Vestiarul, jucătorii au arătat unitate, solidaritate, au demonstrat că sunt puternici, atât din punct de vedere individual, cât mai ales colectiv. Pe scurt, au demonstrat unitate de grup și eu sunt convins că acest spirit ne va duce către rezultatul necesar pentru îndeplinirea obiectivului. Acum, când meciul de la Pitești e și mai aproape, suporterilor le transmit același lucru, să creadă în noi până la final. Drumul către succes nu este niciodată simplu și ușor. Mereu ne vom întâlni cu obstacole, cu dificultăți. Cel puțin în sport, în momentele grele mereu vor veni contestatarii și cumva se va arunca cu pietre în noi. Fie că vorbim la propriu sau la figurat, dar suntem bărbați și ne asumăm acest lucru. Este foarte important să avem puterea să acceptăm și criticile și să știm să ne focalizăm toată energia într-un scop pozitiv, care să ne ajute să demonstrăm ceea ce putem în momentul în care ieșim pe teren”.

  Alexandru Meszar, conducătorul clubului: „Ne-am dorit foarte mult să sărbătorim promovarea după meciul cu Rapid, ne-am și pregătit pentru asta. Nu a fost să fie, dar nu facem o tragedie din asta. UTA este în continuare pe primul loc, cu cele mai mari șanse la promovarea directă. Are nevoie doar de un singur punct pentru a câștiga campionatul. Avem în continuare încredere în valoarea, ambiția și profesionalismul jucătorilor și staff-ului tehnic. Ei ne-au adus până aici, deci au dovedit că pot. Ei sunt obligați să demonstreze pentru ei, pentru noi și în primul rând pentru Arad că pot…Acest meci este egal cu 7 ani (n.a. câți au trecut de la începerea noului proiect din Liga 4-a Arad), suntem convinși că la final vom promova. Sperăm că fără baraj”.

  clasament 21 6

  Sursa program și clasament: digisport.ro

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.