marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Două filme în două zile dedicate filmului maghiar. „Filmtettfeszt” la Arad

    de Tomck@t | 3 octombrie 2022, 5:48 PM | Cultură | Film

    0

    Roller-coastere emoționale, dileme morale, situații absurde și distractive și momente pline de veselie îi așteaptă pe iubitorii de filme ce doresc să vizioneze cele mai bune filme maghiare ale anului trecut, dar și curiozități din istoria filmului, în cadrul Zilelor Filmului Maghiar / Filmtettfeszt 2022. Festivalul se va desfășura în 19 localități din Transilvania, iar filmele vor fi proiectate în total în 26 de săli.

    La Arad vor fi însă doar două filme, în sala mică a cinematografului Arta, pe 15 și 16 octombrie.

    În acest an, Zilele Filmului Maghiar la Arad vor fi, propriu-zis, două zile și exact două filme: „Haita noastră” (Külön Falka) pe data de 15 octombrie, ora 19:00 și „Femeii eschimose îi este frig” (1984, r. János Xantus) pe data de 16 octombrie, ora 17:00, ambele în sala mică a cinematografului Arta și ambele cu intrare gratuită, în limita locurilor libere, cu înregistrare prealabilă obligatorie pe [email protected].

    15 16

    „Haita noastră” (Külön Falka / 2021), regizat de Hajni Kis, a câștigat premiul cel mare la Vukovar, două premii ale juriului și premiul publicului la Riviera International Film Festival și premiul pentru cel mai bun actor la Bosphorus Film Festival. Filmul ne spune povestea lui Niki, o fetiță în vârstă de 12 ani, la începuturile adolescenței, care locuiește cu bunicii ei. Când Niki află că tatăl ei, Tibor, a fost eliberat din închisoare, îl vizitează în ciuda tuturor interdicțiilor, iar cei doi încep să se apropie.

    Filmul „Femeii eschimose îi este frig” face parte din categoria „Capodopere Maghiare”. În alte orașe, în cadrul festivalului și în cadrul acestei categorii vor mai fi proiectate și filmele „Piatra de Pavaj fluierătoare” (1971, r. Gyula Gazdag), „Fotbal de Păianjeni” (1976, r. János Rózsa) și „Film de dragoste” (1970, r. István Szabó).

    Festivalul principal, la Cluj-Napoca

    În acest an, în cadrul evenimentului vor avea loc proiecții în 19 localități din țară: Oradea, Sibiu, Brașov, Timișoara, Târgu Mureș, Arad, Satu Mare, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Diosig, Gherla, Gheorgheni, Săvădisla, Salonta, Târgu Secuiesc și Cluj-Napoca, orașul unde s-a lansat festivalul Filmtettfeszt.

    Deschiderea oficială a Filmtettfeszt va avea loc la Cluj, la cinema Victoria, cu proiecția filmului „Șase săptămâni” (Hat hét), regizat de Noémi Veronika Szakonyi și care ne spune povestea unei adolescente care rămâne însărcinată și trebuie să aleagă între a păstra copilul sau a-și continua cariera de tenis de masă.

    În cadrul festivalului vor fi proiectate 10 lungmetraje noi, producții maghiare recente, patru capodopere ale cinematografiei maghiare, trei documentare, scurtmetraje și zece filme participante la Filmgalopp, competiția filmelor maghiare din Transilvania. Vor rula filme de artă produse în Ungaria, premiate la importante festivaluri internaţionale de profil. Vor rula filme de artă produse în Ungaria, premiate la importante festivaluri internaţionale de profil. Toate filmele sunt subtitrate în limba română.

    Cei din Cluj se vor putea întâlni cu regizorii și actorii acestor filme (Gyula Gazdag, János Rózsa, Judit Halász), iar după rularea filmului „Femeii eschimose îi este frig” de la Cinema Arta din Cluj Napoca, va urma un DJ-session al artistului clujean Dávid Sugár, vineri, 7 octombrie, de la ora 21:00.

    În cadrul Zilele Filmului Maghiar vor fi prezente și trei documentare, dintre care două realizate de regizori din România. „Nu există Transilvania fără păduri” (Erdők nélkül nincs Erdély), regizat de Attila Szabó, este continuarea filmului Povești de un verde-otravă, în care Hans Hedrich, activistul de mediu pe jumătate maghiar, pe jumătate sas, se întoarce cu trei colegi pentru a lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri, a hoților de lemn, a corporațiilor gigantice care îi sprijină și a autorităților corupte. Filmul prezintă cele întâmplate din 2015 până azi. „Ușa din spate a socialismului” (A szocializmus hátsó bejárata), regizat de László Csibi, descrie perioada anilor de dinainte de 1989 așa cum a fost percepută ea de reprezentanții maghiari ai mass media, membri ai structurilor politice și oameni de cultură care au activat în timpul comunismului. Bazându-se pe istorisiri personale, amintiri și întâmplări, filmul descrie și analizează situații în care oamenii au experimentat (auto)cenzura în contextul „Epocii de Aur” ceaușiste.

    Selecția de scurtmetraje din acest an are ca partener Friss Hús / Carne proaspătă, cel mai prestigios festival internațional de scurtmetraje din Ungaria. Selecția include cele mai bune filme de la ediția din acest an a festivalului de la Budapesta, inclusiv unele care au avut premiera internațională la Sarajevo sau la Annecy.

    Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalopp, competiția documentarelor maghiare din Transilvania. Anul acesta 10 tineri talentați își vor prezenta creațiile.

    Premiul Mânzul Șarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit de actorul Hatházi András, care a activat o lungă perioadă și la Cluj.

    Festivalul este organizat de asociația clujeană Filmtett și se află la ediția 22.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.