duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Primul film de lungmetraj al arădencei Cristina Groşan a fost lansat și în România. La Arad, deocamdată, nicio șansă

  de Tomck@t | 28 ianuarie 2022, 5:10 PM | Cultură | Film | Topic special

  2

  (foto: Facebook, Cristina Groșan / Cineuropa)

  Regizoarea Cristina Groşan (34 ani) a început să cocheteze cu cinematografia în orașul ei natal, Arad, cu scurtmetrajul „Sputnik”, în 2010. Fiind bilingvă, după ce a absolvit Facultatea de Teatru și Film la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, s-a stabilit în Ungaria și a realizat între timp alte șase filme, cinci scurtmetraje și, anul trecut, primul ei lungmetraj, „Lucruri pentru care merită să plângi”, film cu care a atras deja atenția internațională. Săptămâna aceasta, filmul a fost prezentat în premieră și în România, deocamdată însă nu și la Arad.

  Filmul poate fi deja vizionat la Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinema Elvire Popesco din București, Cinema Victoria din Cluj-Napoca și Cinema One Laserplex din Satu Mare. „Îmi doresc foarte mult să îl pot proiecta și la Arad, dar cât timp cinematograful Arta este închis (n. red. – fiind în continuare centru de vaccinare), nicio șansă. Este foarte scump ca filmul să fie inclus în programul Cinema City, dar nici nu s-ar merita, nefiind o producție de tip blockbuster”, a declarat Cristina Groşan pentru Special Arad.

  Filmul ei de debut a fost realizat cu sprijinul Institutului Naţional de Film din Ungaria (Nemzeti Filmintézet) și a fost prezentat publicului maghiar în luna septembrie. În premieră mondială, filmul a fost proiectat în 2021 la Festivalul de Film Sarajevo din Bosnia-Herțegovina (unde a fost nominalizat în categoria „Cel mai bun film”) și a fost selectat și în programul Tallinn Black Nights Film Festival, Focus: In Hungary. Tot în 2021, actrița în rol principal, Nóra Rainer-Micsinyei, a câștigat premiul „Cea mai bună actriță” la Bosphorus Film Festival din Turcia. Din luna ianuarie, distribuția filmului a fost preluată de Netflix în Ungaria. „Dacă îl va cumpăra și Netflix România, va fi și acolo, dar despre asta nu știm deocamdată nimic”, ne-a mai spus regizoarea.

  „Lucruri pentru care merită să plângi” este o comedie-dramă (dramedy) despre încercările disperate ale Majei (Nóra Rainer-Micsinyei) de a intra, în sfârșit, în rând cu lumea serioasă. „Cu un credit bancar pe 30 de ani, Maja e pe cale de a prelua apartamentul luat cu iubitul ei. În toiul pregătirilor, Maja dă peste o rudă care nu doarme, ci e, fără niciun dubiu, moartă. Cum nimeni din familie nu e la îndemână, Maja trebuie să se descurce singură. Sau aproape. Neinvitată, i se alătură o veche prietenă din copilărie, care abia așteaptă să compare cine unde a ajuns în viață. Se anunță o noapte extrem de lungă pentru Maja”, aflăm din sinopsisul peliculei.

  Dintre scurtmetrajele realizate de Cristina Groșan, „Văruit de noapte” a fost proiectat în 2016 la fosta fabrică Teba din Arad, în cadrul festivalului Filmtettfeszt, iar „Work in Progress” și „Holiday at the Seaside” la festivalul Discuția Secretă din 2018, cel din urmă fiind proiectat și la Zilele Ineului în 2019. De altfel, în scurtmetrajul românesc „Holiday at the Seaside / O Vacanță la Mare” joacă și arădeanul Ștefan Statnic, actor al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

  Regizoarea lucrează deja la al doilea ei lungmetraj, „Hétköznapi kudarcok” (Eşecuri de toate zilele), aflat momentan în postproducție.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.