duminicã, 8 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Dosarul megacontrabandei cu țigări din Arad bate pasul pe loc, de trei ani, la DIICOT

    de Ioana Costaș | 22 august 2024, 2:12 PM | Știri Arad | Topic special

    5

    Ce a mai rămas din dosarul de contrabandă de țigări din Arad, în urma căruia trebuia să fie dezmembrată cea mai mare grupare infracțională din vestul țării? Care sunt urmările celor 157 de percheziții efectuate de DIICOT – Structura Centrală în vara lui 2021, în orașul nostru, descris la acel moment ca fiind cel mai mare hub al contrabandei de țigări din România? Câte persoane au fost aduse în fața justiției? Ce cantitate de țigări de contrabandă au introdus în țară și ce cantitate de țigări de contrabandă a scos gruparea din țară? Câți bani au fost obținuți în urma contrabandei de țigări efectuată de membrii rețelei și unde sunt acești bani? Cine este liderul grupării, cum funcționa aceasta, ce rol avea fiecare membru? Câți dintre toți cei ridicați și conduși la audieri în urma celor 157 de percheziții au fost aduși în fața justiției?

    Ei bine, răspunsuri la aceste întrebări nu există. Iar dacă există și acele foarte puține răspunsuri nu sunt exacte. DIICOT – Structura Centrală a transmis, la solicitarea Special Arad, cu privire la statusul anchetei, că „se efectuează cercetări cu privire la un număr de 106 persoane: 25 făptuitori, 52 de suspecți și 30 de inculpați) pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă și spălarea banilor”. Răspunsul nu este corect, pentru că 25 cu 52 și cu 30 fac 107, semn că DIICOT a uitat un făptuitor sau suspect sau inculpat pe undeva.

    Cu privire la celelalte întrebări pe care le-am transmis DIICOT – Structura Centrală, vine cu același răspuns: „Întrucât dosarul este în curs de soluționare nu vă putem pune la dispoziție celelalte informații solicitate, fiind incidente dispozițiile art. 12 alin. (1) lit.e) din Legea nr. 544/2001, potrivit cărora sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor informațiile privind procedura în timpul anchetei penale, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pune în pericol viața integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei în curs de desfășurare”.

    Așadar, la trei ani distanță de la momentul perchezițiilor, dosarul se află încă la DIICOT, în cercetare.

    Cum funcționa gruparea potrivit DIICOT

    Procurorii DIICOT au susținut că gruparea infracțională a fost constituită în anul 2017, pe raza municipiului Arad și că din ea făceau parte aproximativ 100 de persoane.

    „În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infracțional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, a achiziționat cantități importante de țigarete pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări din vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.

    Țigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.

    O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, până în prezent, autoritățile engleze reușind să captureze țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline. La sediul DIICOT – Structura Centrală și la sediul IPJ Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane”, a transmis DIICOT – la momentul perchezițiilor – prin intermediul unui comunicat de presă.

    Arestați preventiv, sub control judiciar și căutați de autorități

    După audieri, parte dintre persoane au fost prezentate judecătorilor de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă, la solicitarea DIICOT Structura Centrală. A fost vorba, la acea dată, despre: Crișan Constantin Doru, Macovei Nicoleta Mădălina, Otlăcan Sebastian Ioan, Bocan Emilian, Costea Gheorghe Marius zis „Mambo”, Creț Darius, Toncian Dan zis „Jokeru”, Bellegia Leonardo, Ganea Alin, Cruț Ioan, Tamaș Arpad, Orban Ferenc Roland, Ivan Ciprian Traian, Palaghiță Vasile și Lipot Laurențiu.

    Doar pe numele a trei din lotul de 15 persoane au fost dispuse măsuri preventive. Costea Gheorghe Marius zis „Mambo”, Macovei Nicoleta și Crișan Constantin Doru au fost plasați sub măsura controlului judiciar de Tribunalul București, restul persoanelor fiind lăsate să plece acasă. Tot sub măsura preventivă a controlului judiciar au fost plasați și Găvruță Dorel Crăciun, Șușca Vasile Florin, Moșneag Ioan Gabriel, Moț Ionel Gheorghe, Anton Marius Octavian, Sbîrcea Marius Dorin, Sabou Victor Vlad, Popa Dorin Florin.

    Cosmin Mladin, cel pe care DIICOT – Structura Centrală îl considera drept unul dintre liderii grupării, nu a fost de găsit în momentul descinderilor, existând bănuiala că ar fi fost informat despre percheziții. Nici Daniel Copil nu a fost de găsit.

    Cei doi au fost depistați ulterior. Mladin a fost arestat preventiv atunci, însă ulterior a fost plasat sub măsura arestului la domiciliu.

     

    Citește și: Percheziții, în plină desfășurare, la Pecica și Arad. Ar fi vizați contrabandiștii de țigări

    Citește: Mega-dosarul de contrabandă „Mladin, Mambo, Copil & Co.” pare dispărut în fum. Numele sonore din Poliție s-au „evaporat”…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Normal ca mladin a fost de negasit.ce credeti ca au pazit jurca nicolae-sef serviciu economic.haiduc claudiu-comisar sef birou nr 1 economic(de care tine contrabanda).Miron Codrin-prim procuror diicot timisoara?astia sunt pe statul de plata a domnului mladin cosmin.n ati vazut curatenia ce s a facut in jud timis si arad?cine mai are marfa la ora actuala in arad?doar cosmin mladin prin gorita,jokeru,moky,cosmin marza,paul grasu drogatu.si ghici ce?o sa cada si dosarul cu prinderea lu cosmin mladin drogat la volan ca am inteles ca s a umblat la a doua proba de sange.

      0 voturi
      +1
      -1
    2. La Fortuna este plin de contrabandiști cu țigări în fața la Penny dar și prin spate daca nu sunt cel puțin 10 persoane diferite care vând țigări de multe ori mai întreabă că nu vreau țigări bine că pe ei nu îi taxează și impozitează guvernul dar tu că om cinstit vrei sa îți faci ceva ești taxat până la os la Fortuna este corupție mare mai demult stătea și mașina de poliție și ei tot vindeau țigările acum numai este acolo poliția și vând.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.